Međunarodna škola Adria

Grabar Kitarović puna hvale za opatijski IB program: ‘Mojoj su kćeri nakon njega čak četiri američka sveučilišta ponudila stipendiju’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Bivša predsjednica pohvalila je izuzetan uspjeh svoje kćeri Katarine koja je nakon završene škole po IB programu primljena na čak četiri američka sveučilišta koja su joj ponudila stipendiju, no Harvard joj je bio prvi izborOPATIJA – Međunarodna škola Adria u Opatiji, smještena u zgradi bivšeg dječjeg vrtića, imala je jučer Dan otvorenih vrata sa željom da se zainteresiranim roditeljima pruži uvid u prednosti i vrijednosti IB obrazovanja. Posebna gošća zanimljivog programa koji je vodila ravnateljica škole Marijeta Mašić bila je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, čija je kći Katarina uspješno završila IB program. Zašto je IB obrazovanje ključno za globalni uspjeh? Kako može oblikovati budućnost svakog djeteta? Kako može olakšati život zaposlenim roditeljima? Inspirativna iskustva i korisne savjete jučer u Opatiji su svi zainteresirani mogli čuti iz prve ruke, a Kolinda Grabar Kitarović je ujedno predstavila i dio vlastitog odrastanja, otkrivši publici mnoge manje poznate detalje iz svoje životne priče.


Ravnopravna djeca


– Danas sam ovdje prvenstveno kao mama. Naime, od svih privilegija koje žene mogu imati u životu, najveća je upravo ta što mogu biti mame. Kada govorim o svojoj prošlosti, rekla bih da sam, kada sam postala mama, kada sam dobila kćer, postala boljom osobom. Kasnije sam to iskustvo još jednom ponovila i mogu reći da sam svoju djecu zajedno sa suprugom uvijek tretirala kao ravnopravne osobe. Čitala sam im dok su bili maleni puno naglas, puštala im dobru glazbu, voljeli su slušati Mozarta. Uvijek sam, još dok sam bila djevojčica, jako voljela čitati i to sam prenijela i na djecu koja su shvatila da čitanje može biti užitak – rekla je uz ostalo Kolinda Grabar Kitarović koja je, govoreći o IB programu obrazovanja, navela da se kod tog programa djeca razvijaju u kompletne osobe i u svemu što u školi rade sadržaj je puno važniji od same forme.


Foto Milan Đekić


– IB razvija kreativnost, inicijativu i iskrenost kod djece – istaknula je Kolinda Grabar Kitarović koja smatra da se obrazovne politike u Hrvatskoj moraju mijenjati u tom smjeru. Pohvalila je izuzetan uspjeh svoje kćeri Katarine koja je nakon završene škole po IB programu primljena na čak četiri američka sveučilišta koja su joj ponudila stipendiju, no Harvard joj je bio prvi izbor. U rješavanju testova sposobnosti koji služe kao prijemni ispit na preddiplomske studije u SAD-u, Katarina je bila među jedan posto najboljih, a kako je navela njezina mama, završila je obrazovanje na Harvardu uz prosjek ocjena od 4,91.


Nastao u Švicarskoj
Inače je IB (International Baccalaureate) program obrazovanja nastao u Švicarskoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Početni cilj bio je prevladati razlike između različitih obrazovnih sustava diljem svijeta i na taj način olakšati obrazovanje djeci koja su prisiljena često mijenjati mjesto i zemlju stanovanja zbog međunarodne karijere svojih roditelja. Svaki program prilagođen je dobi djeteta i njegovim potrebama i mogućnostima, s težnjom da učenici postanu aktivni sudionici na vlastitom obrazovnom putu i izrastu u cjeloživotne učenike. Ta ideja kasnije se dodatno razvila u jedinstvenu misiju i viziju koja se bazira na želji da se djeci i mladim ljudima omogući cjelovit razvoj i stimulativan obrazovni program od vrtićke pa do srednjoškolske dobi. IB obrazovanje obuhvaća četiri obrazovna programa namijenjena učenicima od 3. do 19. godine, a detalje je jučer predstavila Laura Kolano iz Međunarodne škole Adria u kojoj se nastava odvija na engleskom jeziku. Danas na svijetu postoji oko 5.000 IB škola. S djecom se radi u malim grupama uz jako puno poticaja koji razvijaju socijalne, komunikacijske i istraživačke vještine, kao i vještine razvijanja mišljenja i samoregulacije.


– Međunarodna škola Adria nudi obrazovanje za budućnost. Naši programi potiču kritičko mišljenje, kreativnost, interkulturalnost i cjelovit razvoj ličnosti – rekla je Laura Kolano o ovoj školi u Opatiji koja je kandidat za IB PYP i MYP, što znači da je na putu k autorizaciji da postane IB svjetska škola. Nastava se u ovoj školi odvija na engleskom jeziku.


Villa Warmeck


Villa Warmeck u kojoj je smještena Međunarodna škola Adria izgrađena je 1895. godine. Tijekom povijesti su u njoj već bile smještene različite škole, a u novije vrijeme je bila najpoznatija po tome što je do izgradnje nove zgrade, u njoj bio smješten Dječji vrtić Opatija.