Andrejna Va Medveje

FOTO / VIDEO U Medveji slavili Andrejnu, kukali se kupali u moru: ‘Neobično je toplo za ovo doba’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U podne su u Medveji, na jednoj od najljepših plaža na rivijeri Opatijski kukali otvorili zimsku sezonu kupanjaPrekrasna nedjelja u Medveji gdje su u kampu i na plaži ponuđeni sadržaji za sve uzraste u okvirima mjesne proslave “Andrejna va Medveje”. Bogat program pripremili su tijekom prve nedjelje adventa organizatori iz Udruge građana “Za Medveju”, a sve je bilo “po domaću” – od glazbe do izvrsne kuhinje. U prilog uspješnosti ove “miće fešte” u čast ulaska u najljepše doba u godini kada se iščekuju Božić i Nova godina, išlo je i sunčano vrijeme, pa je posjetitelja oko podneva bilo sasvim dovoljno da bi se stvorio lijep ugođaj.


Poznato je da je sveti Andrija zaštitnik Medveje, te su iz udruge “Za Medveju” željeli oživjeti ovaj tradicionalni blagdan i okupiti ljude na druženju uz gastronomske užitke, “dobro za popit” i domaće kolače koje su pripremile vrijedne domaćice iz Medveje.


Bilo je tu baš svakojakih delicija, od fritula do orahnjača i kuglofa, zamirisalo je kuhano vino, a kupiti se moglo i porcije segedinskog gulaša, kobasice i drugu hranu koja krijepi kada se temperature snižavaju. Premda nije bilo prehladno, jer temperatura je bila oko 13 stupnjeva u podne, puhala je bura, pa je kuhano vino bilo za one koji ga vole – pun pogodak.
Među najatraktivnijim sadržajima za djecu u Medveji bilo je okušati se u jahanju konja. Stigla je u tu svrhu iz Ranča “Anđeli” u Bregima pitoma i mirna Luna koju su djeca mogla jahati i provesti neobičan dan u prirodi. Uz vlasnicu ranča Klaudiju Dokozić, da bi sve bilo u redu, pobrinule su se i vrijedne volonterke koje su pomagale malim jahačima koji su bili oduševljeni i već su sada najavili da će uskoro doći na jahanje u Bregi.


U podne su u Medveji, na jednoj od najljepših plaža na rivijeri Opatijski kukali otvorili zimsku sezonu kupanja. More je bilo valovito, ali kako su posvjedočili kukali, za ovo doba godine neobično toplo, čak 16 stupnjeva i stoga su mogli bezbrižno odigrati picigin i na taj način dati doprinos ovoj svečanosti u Medveji. Publika ih je pratila “u zimskoj opremi”.Članovi Udruge za osobe s invaliditetom Grada Opatije došli su u Medveju prodavati svoje mini rukotvorine za predstojeće blagdane, a akciju će ponoviti u petak ispred tržnice u Opatiji. Na “Andrejnu va Medveje” doputovala je i grupa od dvadesetak mađarskih turista koja je tri dana provela na Opatijskoj rivijeri i kako su naveli iz Udruge “Za Medveju”, boravak ovdje izvan sezone im se dopao, što znači da se uz organizaciju raznih sadržaja sezona diljem rivijere može produljiti. U nastavku programa na harmonici je “zasopal” Ivan Mikačević, “obedvalo se” na plaži, jeli su se domaći kolači, a mnogi su i zapjevali. Nešto kasnije, na rasporedu je bio nastup pjevačkih zborova KUD “Lovor” iz Lovrana i “Mareta” iz Mošćeničke Drage.


Zatim je u novoobnovljenoj kapelici Svetog Andrije u Medveji služena sveta misa. Parkirati se moglo besplatno u kampu u Medveji, a novac koji se prikupio na “Andrejni va Medveje”, poručili su iz Udruge “Za Medveju”, utrošit će se za daljnji rad ove udruge.