MARE SANO

FOTO Zapuštena zgrada na prelučkom zavoju postaje vrhunski aparthotel. Evo kako će izgledati

Alenka Juričić Bukarica

Davor Bobinac, Riječanin sa švicarskom adresom u partnerstvu s Reneom Kochom, vlasnikom švicarske hotelske kuće, uložili su dosad 30 milijuna kuna u projekt koji bi u funkciji trebao biti već iduće godine, a uz Navis i Hilton, Preluk će time dobiti na atraktivnosti i povratiti nekadašnju atraktivnost i popularnostRIJEKA – Prema nekim izvorima, zgrada budućeg apartmanskog hotela na Preluku nekad je bila samostan riječkih augustinaca, a nakon toga i zgrada talijanske finance.


Nakon Drugog svjetskog rata, odnosno u vrijeme kada se izgradnja Rijeke opskrbljivala iz kamenoloma Kantrida i Preluk, u toj su kući boravili šefovi prelučkog kamenoloma. No, dugo godina ovo je jednostavno bila tek ruševna, zapuštena, stara zgrada koje se mnogi sa simpatijama sjećaju stoga što su mnoge mladenačke dane proveli na tamošnjem zidu prateći auto-moto utrke koje su proslavile prelučko područje. No, ta »kuća na zavoju« Liburnijske ulice, konačno je dočekala da doista zablista.


Naime, nakon što je ulaganje bivšeg talijanskog vlasnika neslavno propalo, na elektroničkoj javnoj dražbi napokon ju je u prosincu 2018. kupila tvrtka Mare Sano Immobilien d.o.o., odnosno njen vlasnik, Riječanin Davor Bobinac u partnerstvu s Reneom Kochom, vlasnikom švicarske hotelske kuće te tvrtke za promet nekretninama čiji počeci sežu u daleku 1834. godinu. Davor Bobinac trideset godina živi i radi u Švicarskoj, kako kaže, na relaciji između Luzerna i Züricha.
Ondje je ostvario karijeru u hotelskom biznisu radeći u nekim od najboljih švicarskih visokokategornika kao što su Tschuggen Grand Hotel u Arosi, Grand Hotel National ili Calton Tivoli u Luzernu. Već je, kaže, duže vrijeme tražio projekt u Hrvatskoj u koji bi uložio, a u konačnici i prenio svoje znanje i iskustvo, te se, kad se ukazala prilika, zajedno sa svojim poslovnim partnerom odlučio upravo na investiciju u Preluk. U razgovoru nam je otkrio kako je ustvari ideji za ulaganje u ovu zgradu na Preluku kumovao Novi list.


SERGEJ DRECHSLER


Najviši standardi


– Istina je, ideja o investiranju na ovoj lokaciji mi je doista došla nakon što sam u Novom listu pročitao članak o tome kako je zdanje devastirano te da će se objekt prodavati na elektroničkoj licitaciji. Inače, uvijek sam ostao jednom nogom u Hrvatskoj i bilo je vrijeme da se na ovaj način »vratim doma«. Tako da je ispalo kako sam odluku o vraćanju na more, ustvario donio na 2.000 metara nadmorske visine, slikovito je opisao ovaj hotelijer, otkrivši kako će »uspavana prelučka ljepotica« postati aparthotel s 12 vrhuski uređenih apartmana. Naime, zdanje je očuvano prema preporukama konzervatora, međutim, unutarnje uređenje će biti osmišljeno prema projektu Gordan Resan Arhitekti Partneri iz Rijeke prema kojem će svaki od aparmana biti opremljen vrhunskim materijalima završne obrade, tehnologijom i komforom u skladu s najvišim standardima koje su investitori uspješno razvijali i unapređivali u Švicarskoj.Ovu »uspavanu ljepoticu« kupili su, dakle, 2018. s idejom da je pretvore u vrhunski i prepoznatljiv turistički proizvod na Jadranu. Naravno, već nakon samog početka radova postalo je jasno da će izgradnja biti kompliciranija nego se mislilo jer je trebalo praktički ogoliti unutrašnjost zatečenog objekta do samog betona, kamena i opeke i tek onda krenuti od nule. Čak su i drvene grede krovne konstrukcije zbog izloženosti vanjskim utjecajima bile u takvom stanju da je odlučeno da se krovište demontira i izvede potpuno novo. Sama zgrada je površine oko 1.800 metara četvornih, a u godinu dana otkako su radovi krenuli, došlo se do visoke faze gotovosti građevinskih radova.


Ideja je bila zadržati povijesni ambijent te na najbolji mogući način iskoristiti lokaciju u skladu sa smjernicama konzervatora i konteksta povijesnog ulaza u Opatiju. Cjelokupan arhitektonski projekt, odnosno projekte uređenja vanjskog i unutarnjeg prostora, osmislio je, dakle, riječki arhitektonski ured Gordan Resan Arhitekti Partneri d.o.o. Govoreći o izazovima, ali u konačnici, i složenosti i idejama cijelog projekta, arhitekt Gordan Resan istaknuo je kako ovakvi projekti ne mogu uspjeti bez suradnje svih involviranih te kako je ključno razumijevanje investitora i arhitekta.


SERGEJ DRECHSLER


Inovativni sadržaj


– Takozvani i dobro znani »klik » već se na samom početku projekta desio. To se proželo i do samih nadzornih inženjera i izvođača. Iz tog razloga ovdje nije bilo kompromisnih rješenja. Kod ovakvih projekata iznimno je bitan timski rad i ta sinergija svih struka. Investitori su u ovom slučaju i sami po struci hotelijeri koji imaju svoje viđenje cijelog poslovnog koncepta, a onda je tu naša arhitektonska i građevinska struka koja sa svojim iskustvom i rješenjima treba traženi koncept oblikovati i materijalizirati…Tako da smo ustvari sve važne odluke donosili, rekao bih, konsenzusom, kako bi rješenja bila operativno i oblikovno najbolja. Inače, cilj ovog poslovnog projekta je pretvoriti građevinu u apartmanski hotel vrhunske kvalitete i inovativnog sadržaja, dakle, jedan turistički proizvod koji će se na neki način nadovezati na naše susjede. Naime, s jedne strane je tu Design hotel Navis, a druge Hilton Costabella, a u susjedstvu nam je i Prelook – apartmani i sobe, tako da možemo reći da svaki od tih objekata ima neku svoju specifičnost, nismo si konkurencija, ali se tako stvara jedna zaokružena turistička ponuda prelučkog područja, rekao je Resan.


I doista je ovo područje na granici gradova Rijeke i Opatije u kratko vrijeme prošlo pravu malu preobrazbu gradnjom i rekonstrukcijom ovih visokokategoriziranih objekata, a konačno je očišćen i prostor nekadašnjeg kampa Preluk. Tako da je ovo područje, koje je nekad bilo tek prolazna stanica između Rijeke i Opatije, a u stvari vrlo vrijedan i atraktivan prostor, u pravom smislu riječi prodisalo. Sam objekt Mare Sano trebao bi biti stavljen u funkciju iduće godine, a u njega je uloženo oko 30 milijuna kuna. Objekt je poprimio svoje završne konture, a jedan od njegovih prepoznatljivih detalja je sigurno i posebno osmišljena i prepoznatljiva žbukana fasada koja daje efekt tradicionalne žbuke koja se izrađivala od morskog pijeska i u kojoj su se nalazili ostaci školjki i kamenčića.


Sergej Drechsler


Vrtovi s bazenima


No, pravi skiveni biser ovog aparthotela svakako su njegovi vrtovi koji imaju pogled na Preluk, Volosko i Opatiju kao na dlanu. Naime, iako se s morske strane stvara dojam kako je iza objekta samo šuma, upravo tu, skriven od pogleda s prometnice, nalazi se pravi park. Odnosno, terase nekadašnjih vrtova koji su s godinama bili zarasli, a kameni zidovi su se počeli urušavati.


Cjelokupan prostor iza hotela premrežen je visokim masivnim kamenim zidovima i terasama koji su kroz projekt revitalizirani te će u konačnici postati individualni uređeni vrtovi s bazenom i sunčalištima.


– Ovaj dio je također bio velik zahvat i investicija. No, vrijedilo je. Naime, ideja je da svaki apartman ustvari ima svoj vrt s intimnom terasom koji će biti hortikulturno uređen, dok će na samom vrhu biti bazen sa sunčalištem. Taj dio je zamišljen da poziva na odmor, relaksaciju i punjenje baterija uz ovaj doista jedinstven pogled, istaknuo je Bobinac.


S obzirom na bogato iskustvo u luksuznim švicarskim hotelima, našeg smo sugovornika pitali što misli o Opatiji kao destinaciji.


– Opatija se treba razvijati u destinaciju visokog turizma, uostalom i cjenovno, što je već na putu. Vjerujem da će i dolazak Lürssen grupe u tom smislu donijeti novi iskorak, a osobno mi je drago da je i ovo područje Preluka s ovih nekoliko novih objekata dobilo na atraktivnosti, zaključio je ovaj hotelijer.


Apartmani površine od 60 do 150 kvadrata


Budući visokokategorizirani aparthotel Mare Sano koncipiran je na način da su u prizemlju i na prvom katu projektirani jednosobni apartmani površine od 60 do 80 četvornih metara. S time da vrtni apartmani u prizemlju imaju individualni ulaz iz vlastitog vrta s ljetnom terasom, a oni na katu imaju pristup dizalom ili stepenicama preko vanjske atrijske galerije.Treći i četvrti kat, pak, su rezervirani za četiri dvoetažna i vrlo luksuzna galerijska dvosobna i trosobna apartmana površine od 110 do 150 metara kvadratnih koji svaki svojim internim stepeništem unutar visokog zračnog prostora povezuje dnevne i noćne prostore s galerijskim prostorom. S time da će, uz ostalo, svi apartmani biti opremljeni senzorima i modernom automatizacijom kojim je moguće upravljati aplikacijama i mobilnim uređajima.


Investitori su ovakav koncept hotela razvili kao nadogradnju svog dugogodišnjeg poslovnog iskustva u Švicarskoj, ali i u skladu sa smjernicama na toj lokaciji važećeg prostornog plana.Dobra suradnja investitora i gradskih službi


Aparthotel Mare Sano, iako na samoj granici Rijeke i Opatije, spada u područje Grada Opatije. A da granice tu ne igraju veliku ulogu, pokazuje i detalj koji nam je ispričao Davor Bobinac.


– Kako je za spajanje na vodovod s opatijske strane trebalo do nas provući vodovodnu mrežu, a to bi značilo dosta veliku investiciju i kopanje glavne ceste u dužini od nekoliko stotina metara, dogovoreno je da se možemo spojiti na riječki vodovod. I stvar je jednostavno riješena. Inače, moram pohvaliti suradnju sa svim gradskim službama, od ureda gradonačelnika nadalje, što je i jedan od razloga da je investicija već u završnoj fazi, ispričao je jedan od dvojice investitora u ovu novu turističku priču.