Svečanost

FOTO Ovo su najuspješniji opatijski sportaši u 2022. godini

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Najuspješniji sportaš u 2022. godini u Opatiji je Enrico Marotti, naš najuspješniji jedriličarNajuspješniji sportaš u 2022. godini na području Grada Opatije je Enrico Marotti, član Društva sportova na moru Volosko, naš najuspješniji hrvatski jedriličar, koji je zasluženo osvojio prvo mjesto u najjačoj svjetskoj profesionalnoj konkurenciji.


Foto galerija: Izbor najboljeg sportaša Opatije Foto: Mateo Levak


Ovo je jedan od najvećih uspjeha njegove sportske karijere i hrvatskog windsurfa te će svakako ostati upisan u povijest nacionalnog sporta.


Pobjedom na ovoj regati, nakon titule europskog i svjetskog prvaka, također je ostvario i značajno, 3. mjesto, u ukupnom svjetskom poretku PWA (Professional Windsurf Association) u sezoni 2022.

Obznanjeno je to večeras na svečanosti u opatijskom Centru Gervais, gdje je održano proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i sportskih djelatnika Grada Opatije u 2022. godini.


Organizator svečane dodjele bio je Sportski savez grada Opatije na čelu s predsjednikom Dragutinom Galinom, a laureate je odabrao Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije u sastavu Zlata Torbarina (predsjednica), te Kristina Tubić, Mario Šikić, Igor Puž, Dragutin Galina, Višnja Hrmić i Dušan Benko.


Ovogodišnji laureati


Najuspješnija seniorska ekipa u 2022. godini je ekipa Automobilističkog kluba Opatija motorsport u sastavu Viliam Prodan, Zoran Raštegorac, Marsel Katić, Denis Rubinić, Igor Vareško, Marko Stiperski, Paolo Mavričić i Eris Marotti, dok najuspješniju žensku seniorsku ekipu čine članice Streljačkog kluba DVD Opatija u sastavu Lucia Novak, Kristina Brozović Šokčević i Pamela Gubo Samarđić.Nagradu za najuspješnijeg juniora dobio je Ian Priskić iz Kickboxing kluba Opatija Fight Club, a najbolja ženska juniorska ekipa dolazi iz Kluba odbojke na pijesku Opatija u sastavu Mia Volarić, Franka Lukežić, Josipa Grčević i Valentina Devčić.


Najuspješnija sportašica kadetkinja je Mia Brozina iz Teniskog kluba Opatija, dok je najuspješniji sportaš kadet Petar Pobar iz Športsko ribolovnog kluba Ičići.Najuspješnija muška kadetska ekipa dolazi iz Malonogometnog kluba Futsal Gorovo u sastavu Lino Matek, Val Krešić, Niko Ruiz, Mauro Kumar, Boris Tomić, David Ružić, Ivan Francetić, Frane Beno, Goran Iličić, Šime Stančić, Vigo Mavričić, Dorian Krneta i Nikola Rukavina, dok je za najbolju žensku kadetsku ekipu proglašena ekipa Stolnoteniskog kluba Opatija 08 u sastavu Zara Babić Poljak, Nicol Kršanac i Tijana Kinkela.Najuspješniji sportaš s invaliditetom je Vjekoslav Gregorović iz Stolnoteniskog kluba Opatija 08, zaslužni sportski djelatnik je Vladimir Brnečić iz Odbojkaškog kluba Opatija, a perspektivna sportašica Mirna Brusić iz Rukometnog kluba Liburnija Opatija.


Posebna priznanja


Ocjenjivački sud Sportskog saveza grada Opatije dodijelio je i dva posebna priznanja koja su otišla u ruke Dražena Opale iz Vaterpolo kluba Opatija, te Jedriličarskog kluba Opatija u sastavu Maro Bratonja, Ricardo Juretić, Vita Erceg i Alexandra Ivanova.Nagrade najuspješnijim sportašima i sportskim djelatnicima uručene su u prisutnosti glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniše Krajača, predsjednika Zajednice sportova PGŽ Veljka Karabaića, pročelnice Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonje Šišić, predsjednice Zajednice sportskih udruga grada Rijeke Dorotee Pešić Bukovac, predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoja Balena, predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije Dina Žigulića, te gradonačelnika Opatije Fernanda Kirigina sa zamjenicom Kristinom Đukić.Program je vodio Neno Pavinčić, a nastupile su i Mažoretkinje Opatijske rivijere Lina Lazarić i Antonija Sirotnjak.


Tijekom večeri sporta moglo se pogledati i kratak promotivni film o svim sportskim klubovima na području Grada Opatije pod nazivom “Reci DA sportu u Opatiji”, a prema riječima Dragutina Galine, predsjednika Sportskg saveza grada Opatije u ovom savezu je 35 članica s više od tisuću registriranih sportaša.Pod motom “zaljubiti se u sport i ostati mu vjerni zauvijek”, svečanost je zaključena uz zakusku i čašicu sportskih razgovora i želja za što manje ozljeda, a što više odličnih rezultata i tijekom 2023. godine.