Uvijek posebna

FOTO Marunada: U Dobreću danas sve puno vesele glazbe i štandova punih “sega i sačesa”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Svi su se potrudili da drugi vikend Marunade u Dobreću što bolje uspije



Za vikend je šteta ostati doma i supruga i ja uvijek kada je moguće isplaniramo neki izlet. Marunada se u te planove baš svake godine izvrsno uklapa, a ovdje u Dobreću je uvijek posebno i baš volimo doći.


Premda smo se bojali loših vremenskih prilika i jake kiše, na kraju je vrijeme ispalo sasvim solidno i drago nam je što smo došli.


Čak i ako počne kiša, ima mjesta pod velikim šatorom, tako da organizatore treba pohvaliti i poželjeti svima jedan zanimljiv vikend kraj voćnjaka maruna – rekao je Predrag Marohnić iz Omišlja koji je stigao već na prve trenutke “Miće Marunade” uz koju je započeo dvodnevni program drugog vikenda ovogodišnje Marunade.





Poznata uzgajivačica maruna Edita Turković je potvrdila da su se baš svi iz Dobreća i okolice potrudili da drugi vikend Marunade što bolje uspije, ali na to kakvo će biti vrijeme se ipak ne može utjecati. Pozitivom su međutim uspjeli odgoditi kišu ili barem spriječiti “prolom oblaka” u prvom dijelu programa.



– Pečeni maruni, ili pak sirovi maruni koji se puno traže, kao i kolači i slastice od maruna su artikli koji “nose” svaku Marunadu, pa tako i ovu našu.


Kada bismo usporedili kvalitetu maruna s prošlogodišnjim urodom, primjetno je da je ove godine marun puno manje “črvljiv”, dakle – odličan je.


Pripremili smo se jako dobro pa čak i za kišne uvjete, no svi skupa priželjkujemo što ljepše vrijeme i neka se u nastavku ne pokvari – rekla je Edita Turković.



Kilogram maruna koštao je 8 eura, a mjerica pečenoga 4, te kupaca nije nedostajalo. Premda, komentirali su neki, ovogodišnji marun nema “stanovnika”, s druge strane, kada se oguli, ponekad mu je unutrašnjost smeđa i mora se nažalost baciti. Što je uzrokovalo ovu pojavu kod maruna, objasnila nam je druga uzgajivačica Davorka Bašan.



– Marun je dosta dobar, ima “si gušti”, a ako je poneki od primjeraka unutra smeđe ili uglavnom škure boje, razlog tome je previše sunca koje ga je danima nesmiljeno “tuklo”. Marun voli daž, a ne voli čuda sunca – objasnila je Bašan.



Vesele glazbe, štandova punih “sega i sačesa” danas u Dobreću bilo je na svakom koraku i nudilo se za svakoga ponešto.


Uz slastice od maruna, pa čak i sladoled od maruna, te med i proizvode od meda, bila je to odlična prilika i za “popit ki žmuj vina”. Svoje je domaće vino, malvaziju izložio nagrađivani vinar Darko Mandić.



– Ugođaj je fenomenalan i stvarno ne more bit lepše. Najavljivali su da će “padat sekiri”, ma sva sreća – vreme nas služi. A uz dobar marun posebno dobro ide mladi muškat i preporučujem svima da isprobaju ovu kombinaciju – poručio je Darko Mandić.



Fešta od maruna nastavlja se i u nedjelju, dok će se tijekom idućega vikenda “najslađa listopadska manifestacija” organizirati u Lignju uz želje da se do tada vrijeme stabilizira, što bi garantiralo i odličan odaziv zainteresiranih posjetitelja.