47. Marunada

FOTO Krenuo veliki šušur u Lovranu: Mićom Marunadom otvorena čuvena gastro priredba

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Djeca su tijekom ranog popodneva kroz igru i zabavu učila o tradiciji i baštini Lovrana i LovranštineTri stotine mališana, učenika nižih razreda s cijele Liburnije, “preplavilo” je lovranskog parkiralište Brajdice na kojem je otvoreno 16. izdanje Miće Marunade.


Po svečanom podizanju zastave, u organizaciji Društva “Naša djeca” Opatija – ogranak Lovran održan je čitav niz radionica.

Djeca su tijekom ranog popodneva kroz igru i zabavu učila o tradiciji i baštini Lovrana i Lovranštine i uživali u izuzetno toplom jesenskom danu na otvorenom.


– Započeo je veliki šušuru u Lovranu. Djeca danas uživaju u radionicama koje vode predstavnici liburnijskih udruga koje se bave njegovanjem tradicije.


Tu su članovi KUD “Zora” koji ih uče plesati potresujku, Sportsko-ribolovnog društva “Zubatac” koji ih uči ribarenju i ribarskom pogovaranju,U Kući lovranskog guca uz pomoć brodograditelja izrađuje se guc. Djeca izrađuju i modernu verziju lovranskog košića, igraju tradicionalne igre, uče glagoljicu, čakavštinu i štikat.


Stigla su nam djeca iz Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana.


Jako nam je drago da je opatijska škola ove godine organizirala prijevoz i dovela učenike produženog boravka, rekla je Sanja Škorić iz DND Opatija na Mićoj Marunadi, koja je bila i uvod u veliko izdanje gastro priredbe, 47. Marunadu u Lovranu.U popodnevnim satima uz tradicionalni mimohod Lovranom, započinje fešta od maruna koja će trajati vikendima do konca listopada.


Prema prvim informacijama lovranskog maruna za prvi vikend manifestacije neće biti puno. Marun kasni u dozrijevanju, pa će se na štandovima uglavnom moći kupiti uvozni kesten po cijeni od 50 do 60 kuna za kilogram ploda.Sutrašnji program Marunade u Lovranu kreće već u jutarnjim satima. Na parkiralištu Brajdice i na Trgu sloboda uz sajamsku ponudu, nudit će se i bogata gastro ponuda te maruni i kesteni pečeni, sirovi, ali i prerađeni u slasticama.


U 14 sati na nogometnom igralištu održat će se turnir za uzrast mlađih pionira, a za večernju zabavu u centru Lovrana biti će zadužena Daleka obala.U sklopu nedjeljnog programa nastupit će klapa Nevera, Pešekani, Puhački orkestar Lovran, DJ Vedran, a kraj dana uveseliti će Gustafi.


Tradicionalni međunarodni boćarski turnir na rasporedu je u nedjelju od 9 do 19 sati “na boćarije”.