Zanimljivost u Opatiji

FOTO Gimnazijalci u Opatiji imaju mogućnost zanimljive izborne nastave. Uče tenis od velikog asa Nikole Pilića

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Subtitle Ovo je danas za nas realizacija jedne nove ideje, radi se o izbornoj nastavi iz tjelesnog odgoja u Gimnaziji Eugena Kumičića – rekao je profesor tjelesnog odgoja u opatijskom GEK-u Damir KuvačićOPATIJA – Velika je čast i neprocjenjivo sportsko iskustvo učiti od živuće legende, teniskoga asa, a danas trenera s opatijskom adresom Nikole Pilića. Ukoliko se još sve to dogodi u okvirima nastave te za realizaciju treba učiniti tek par koraka jer zgrada u kojoj se nalazi Gimnazija i teniski tereni na opatijskom Gorovu prvi su susjedi – sve to već polako »miriše« na priču za novine.


Vremenski uvjeti nakon što je kišica poškropila terene baš toliko koliko je potrebno, pa se nije moralo u balon, na terene 2 i 3 Teniskog kluba Opatija privukla je jučer u podne pored najiskusnijeg trenera Pilića i njegovog mlađeg kolegu Ivora Eržišnika, zatim profesora tjelesnog odgoja u Gimnaziji Eugena Kumičića Damira Kuvačića, ravnatelja Borisa Barbarića te maturante zainteresirane za svladavanje prvih lekcija jednog zanimljivog, no s druge strane složenog i zahtjevnog sporta – tenisa.


Realizacija nove ideje


– Rekete imamo, loptice imamo, volja je tu, sve je spremno… Ovo je danas za nas realizacija jedne nove ideje, radi se o izbornoj nastavi iz tjelesnog odgoja u Gimnaziji Eugena Kumičića. Pola razreda, devetero učenika završnog razreda GEK-a, na izbornoj nastavi iz tjelesnoga imaju tenis i badminton. Budući da smo škola koja se nalazi odmah pokraj teniskih terena, tijekom ljeta sam kontaktirao gospodina Nikolu Pilića i pitao ga bi li nam omogućio jedan uvodni trening.


Foto galerija: Gimnazijalci u Opatiji treniraju s Nikolom Pilićem Foto: Mateo Levak
On je na to pristao, želio nam je pomoći, ravnatelj škole se složio, teniski klub nam je dao na korištenje gratis terene za nekih 12 do 15 sati, što nam puno znači i eto – danas smo ovdje, zahvaljujemo se svima što su nas podržali, od upravng odbora do tajnika kluba. Želja nam je približiti opatijskim maturantima ovaj lijepi sport i premda je jasno da se uz tako malo sati treninga ne mogu svladati njegove osnove, u svakom slučaju, ovim mladim ljudima koji su takvu mogućnost i odabrali, bit će ovo vrlo lijepo iskustvo – otkrio je prof. Damir Kuvačić prije nego li je i sam u ruke uzeo teniski reket i pridružio se jednom od do sada najneobičnijih satova tjelesne kulture u Opatiji.


Dok je jedna grupa maturanata »upijala« najprije teoretska znanja, jer osnova je u tenisu uhvatiti pravilan grif za pojedine vrste udaraca, od legendarnog Nikole Pilića, druga je grupa udarala prve forhende i pažljivo slušala trenera Ivora Eržišnika. Imali su jučer priliku »osjetiti teren« i učiti od najboljih…


– Prvi put imam čast ugostiti u klubu gimnazijalce, što sam nekada i sam bio. Inicijativa je odlična, a u njihovom se uzrastu kada već imaju dobru koordinaciju pokreta, puno toga može naučiti i savladati. Vidi se na njima da su sportski tipovi, očito se bave nekim drugim sportovima, oni su »fit« i može se očekivati da će se netko od njih možda i kasnije baviti ovim sportom – naveo je trener Ivor Eržišnik.
Imati teniske terene tako blizu školi – novi ravnatelj GEK-a Boris Barbarić ocijenio je izvrsnom mogućnošću.


Plus za učenike


– Ovo je odlična suradnja i nadogradnja između TK-a Opatija i GEK-a. Učenici sada mogu dobiti nešto što ne bi mogli da se nisu upisali baš ovdje u Opatiji. Na sve ovo gledam kao jedan veliki plus i za našu školu i za učenike. Ideju prof. Kuvačića odmah sam prepoznao kao jako dobru i kao korak na temelju kojega možemo i nadalje u GEK-u podizati toliko potreban sportski duh. U budućnosti možda budemo razmišljali čak i o otvaranju sportskog odjela, to nam je plan za budućnost – najavio je ravnatelj Barbarić.


Dvije spretne djevojke Paula i Silvia te mladići Fran, Josip, Karlo i Matija, opatijski gimnazijalci, mogli su jučer nakon izborne nastave tjelesnog odgoja s ponosom reći da je 4. listopada 2021. godine datum koji neće lako zaboraviti. Za prvi trening – nije bilo loše, ali što je o svemu rekao veliki i nezamjenjivi autoritet Nikola Pilić?


– Ma to vam je isto kao da meni kažete da sjednem za piano i sviram, ha, ha… Tenis je inače vrlo kompliciran sport i oni pokušavaju koliko mogu, trude se, a s druge strane im ja pokušavam za početak objasniti osnove… Ali, zašto ne? Za mlade osobe i općenito za sve koji to žele, baviti se sportom i kretati se je izuzetno važno i zato ovu inicijativu pozdravljam i ocjenjujem je korisnom i pohvalnom. Mladi se danas u Hrvatskoj, nažalost, jako malo bave sportom, što nije zdravo i bilo bi dobro kada bi se to nastojalo promijeniti – zaključio je legendarni tenisač, danas trener koji živi i radi u Opatiji Nikola Pilić.