Manifestacija

FOTO Bili smo na “Večeri od mora” u Mošćeničkoj Dragi: Tradicijske barke uljepšale rivu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Manifestacija o pomorskoj baštini Kvarnera uključuje bogat edukativni i zabavni programNakon što se “otvorilo nebo” i kiša dobro namočila cijelo područje, nebo se razvedrilo, sunce pokazalo i organizatori u Mošćeničkoj Dragi su mogli odahnuti – “Večer od mora” koja se danas održala u najzapadnijoj liburnijskoj općini mogla je započeti.


Bogat edukativni i zabavni program manifestacije o pomorskoj baštini Kvarnera, među ostalim, uključivao je i jedrenje na tradicijskim barkama, obilazak interpretacijskog centra “Kuća od mora” i radionicu za najmlađe “Mići mornarići”.


Manifestacija se organizirala u sklopu projekta “AdriPromTour – valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije” u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner.

Svečanom otvorenju “Večeri od mora” prisustvovali su pročelnica županijskog UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj i Robert Mohović, suradnik na projektu i profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.


Tradicijske barke i lijepa izložba


Program je započeo uz predstavljanje tradicijskih barki koje su uljepšale rivu, moglo se upoznati na koji se način opremaju za jedrenje, a također se moglo pogledati i vrlo lijepo osmišljenu izložbu Marka Valjka i Roberta Mohovića na otvorenome “Tradicijske barke obnovljene u projektu Arca Adriatica”.Upriličen je i razgled Kuće od mora pod stručnim vodstvom pod nazivom “Štorija od mora va Kuće od mora”, održale su se radionice tradicijskih pomorskih vještina, te pod vodstvom Teatra Oz radionice za djecu.


Kad se večer približila, započelo je jedrenje tradicijskim barkama ispred plaže i rive u Mošćeničkoj Dragi pod nazivom “Bordižamo na bave s kraja” i “Ples jedara”, dok su za glazbeni program zaduženi članovi Trija Asi.– Ovo je mali, jednodnevni festival, ali ima bogat program. Bit će tu u prvom redu naše kvarnerske tradicijske barke, ali uz ostalo i različite radionice i to mornarskih vještina, tradicijskih vještina, demonstrirat ćemo soljenje ribe i imati radionice za najmlađe kojima želimo prenijeti naša znanja, jer na njima svijet ostaje. Uložilo se dosta truda, a na kraju nas je i vrijeme nagradilo – rekao je Robert Mohović.


Promocija kulture i tradicije


Ivana Blaženić je goste provela kroz interpretacijski centar “Kuća od mora”.– Kroz ovu manifestaciju u lipnju promoviramo našu kulturu i tradiciju koju smo održali. Ovaj muzej je pravo mjesto gdje se u jednom malom, ali jako sadržajnom prostoru koji ima prizemlje i kat može naučiti puno toga o ribarstvu i tradicijskoj drvenoj brodogradnji u kojoj ćemo uživati na smotri, te o pomorstvu i o tome kako se nekad jedrilo i kako je to bilo nekada biti pomorac – rekla je Blaženić.Zadovoljstvo zbog “Večeri od mora” izrazio je i draški načelnik Riccardo Staraj.


– Drago mi je da je uvod za veliku regatu koja će biti polovicom srpnja s uspjehom odrađen danas, jako puno dionika se uključilo, pozdravljam inicijativu i sve one koji su uspjeli okupiti ovoliko tradicijskih plovila u Mošćeničkoj Dragi.


Draška riva je sada povećana i dozvoljava nam ovakve manifestacije – rekao je Staraj i zahvalio svima koji su pomogli i dali doprinos manifestaciji koja je bitna i za Liburniju i za turiste koji su već stigli i kako je rekao, sezona je dobro krenula i kada je lijepo vrijeme plaža je puna kupača.


Slavljenje maritimne baštine


Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također je kazala da su turistički rezultati jako dobri i pohvalila “Večer od mora”.– Baština je ono što turisti vole, to je naša vrijednost na koju trebamo biti ponosni i veseli me što ovakvi projekti idu dalje. Rezultati su u turizmu na Kvarneru za sada jako dobri, Nijemci i Austrijanci su za Duhove i Tijelovo bili najbrojniji i očekujemo odličan nastavak sezone – najavila je direktorica TZ Kvarnera, a nadovezala se i Sonja Šišić.


– Večeras slavimo našu maritimnu baštinu i povijest u okvirima europskog projekta. Zadatak nam je bila promocija baštine, te za lokalno stanovništvo i turiste promoviramo zanimljiv projekt u kojemu uz ostalo ističemo i naša autohtona jela od ribe kojima se trebamo ponositi – navela je Šišić.