U taktu valcera

FOTO Bečki bal se vratio u Opatiju. Bivša premijerka zablistala u slavnoj Kristalnoj dvorani

Valentina Botica

Foto: Angela Maksimović

Foto: Angela MaksimovićBečki bal vratio se u Opatiju. U subotu je proslavljeno prijateljstvo dva grada uz orkestar Original Wiener Strauss Capelle i plesnu školu Wiener Tanzkomitee.


Taktovi bečkog valcera odjeknuli su čarobnom Kristalnom dvoranom – nakon tri godine stanke, Hotel Kvarner ponovno je održao poznati Bečki bal i ugostio austrijske glazbenike i plesače, kao i eminentne osobe iz liburnijskog javnog života, a sve uz ritam valcera, polki i mazurki.


Foto galerija: Bečki bal u Opatiji, druga večer Foto: Angela Maksimović


Kristalna je dvorana bila ispunjena, a za ovu je manifestaciju prodano više od 300 ulaznica.
“Drago mi je da sam se vratio u Opatiju, prvi sam put bio na opatijskom Bečkom balu prije četiri godine. Ovaj bal sjajna je stvar jer se time njeguje kulturna veza između Austrije i Hrvatske”, kazao je veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich.


“Bečki balovi možda su jedan od naših najuspješnijih izvoza, jer se bal održava u više od 40 gradova u cijelom svijetu”, ponosan je veleposlanik Wuketich.


Ponosan je i gradonačelnik Opatije, Fernando Kirigin, koji napominje da je Opatija među društvom velikana – naime, gradovi u kojima gostuje Bečki bal uglavnom su veći, poznatiji gradovi poput New Yorka, Ontarija i Rio de Janeira, a naša je Opatija najmanji grad koji ugošćuje ovu poznatu manifestaciju.


Uz podršku Grada Opatije i Grada Beča, organizatori su nakon stanke uspjeli ponovno “posložiti” događaj za koji je prodano 310 karata, a gosti, osim naših domaćih gostiju, dolaze iz Argentine, Francuske, Italije i Austrije, rekao nam je organizator i nositelj licence Bečkog bala Andreas Madejski.


Puna pozornost i svjetla reflektora bila su na orkestru Original Wiener Strauss Capelle i članovima bečke plesne škole Wiener Tanzkomitee.


Original Wiener Strauss Capelle orkestar je s gotovo 200 godina povijesti. Njihova tradicija, koju je započeo Johann Strauss, nastavlja se i dalje uz brojne nastupe po svijetu, a izvode u originalnim povijesnim kostimima, čime održavaju visoki standard izvedbe – kako na turnejama, tako i u samom Beču.


Kako uz dobru glazbu i veseli ples obavezno ide i hrana, gostima Kristalne dvorane bila je poslužena tradicionalna bečka večera, uz sacher tortu, pjenušac i, nešto kasnije, nečujan vatromet.