Festival čokolade Opatija Foto Marko Gracin
U opatijskom čokoladnom blaženstvu ljubitelji slatkih okusa moći će uživati tijekom cijelog studenoga, a posebice od 7. do 9. studenoga
povezane vijesti
OPATIJA – Opatija je grad turizma i zdravlja, kulture i bogate povijesti, grad festivala i parkova, poslovnih događanja, sporta i manifestacija…, ali i grad poslastice koju mnogi s razlogom nazivaju »božanskom« – čokolade!
U opatijskom čokoladnom blaženstvu ljubitelji slatkih okusa moći će uživati tijekom cijelog studenoga, a posebice od 7. do 9. studenoga, kada će se održati najdugovječnija manifestacija posvećena čokoladi u Hrvatskoj – Festival čokolade u Opatiji.
Kako su najavili organizatori iz TZ-a grada Opatije, u 19. izdanju, festival će otvoriti vrata u petak u 14 sati na više gradskih lokacija.
Središnja će ponovo biti ona u centru »Gervais« gdje će se smjestiti gotovo 40 izlagača, čokolatijera, slastičara i čokoladnih znalaca, u čijoj će se ponudi i ovoga puta naći vrhunski proizvodi: čokoladne praline, slastice i fontane, dizajnerske i zanatske čokolade, čokoladni likeri, pjenušci i kokteli, tople čokolade i sladoledi bogatih okusa, čokoladni sirevi i med, proizvodi za njegu tijela i brojna eno-gastro iznenađenja.
Prvog dana festivala svoje će slastičarske vještine predstaviti učenici Ugostiteljske škole Opatija, obogaćeni novim znanjima stečenim u Belgiji kod poznatog majstora čokolade Alexandrea Druarta.
Tijekom vikenda najmlađi posjetitelji moći će uživati u choco igraonici Cukar.animacije na drugom katu centra »Gervais«, a oni punoljetni na zanimljivoj radionici sparivanja vina i čokolade na trećem katu. Tu će ih stručnjaci iz TAMAN Artisan Chocolatesa podučiti kako se i zašto kuša čokolada, što je dobra čokolada, kako se ona odabire i nastaje te kako je spojiti s kvalitetnim vinom.
Radionica uključuje i degustacijski dio u kojem će polaznici kušati različite vrste čokolade i pomno odabrana kvarnerska vina.
Čoko laboratorij
U prizemlju centra »Gervais« posjetitelje očekuje čokoladna torta »Opatija – The Chocolate Town«, u kojoj se poznati opatijski simboli, kip Djevojke s galebom i šetnica Lungomare, pretvaraju u slatku kreaciju. Javno predstavljanje čokoladne atrakcije »Opatija – The Chocolate Town« održat će se zadnjeg dana manifestacije, u nedjelju 9. studenoga u 12 sati.

Georgette Ivette Ponté će ove godine izraditi Djevojku s galebom od čokolade
– Bit će to u čast Grada Opatije kao grada koji ima velik potencijal i može postati grad čokolade. S obzirom na to da će se iduće, 2026. godine ovaj sve poznatiji festival održati jubilarni, 20. put, predlažem da se tijekom cijele godine promovira Opatiju kao grad čokolade i na taj način privuče dodatna, vrlo kvalitetna publika, rekla je dizajnerica čokolade i artisan čokolatijerka Marina Prijatelj kojoj će ovo biti 15. nastup na Festivalu čokolade, a koja će ove godine predstaviti čokoladnu tortu dimenzija 130×100 centimetara, dok će akademska kiparica Georgette Yvette Ponté izraditi Djevojku s galebom od čokolade.

Na štandu Marine Prijatelj koja će na Festivalu čokolade izlagati već 15. put
Atmosferu će u centru »Gervais« zaokružiti glazbeni nastupi Darija Terglava, E’n’P Dua, Dominika Heštere, Cons Acoustica i Waves Dua, dok će ispred centra »Gervais« posjetitelje razveseliti bogata ponuda Chocolate Bara hotela Keight i Gelato kutka by Valle Losca.
U obližnjem Kulturnom domu Zora, u Čoko laboratoriju by Martini Cioccolato, radit će se punom parom!
Tijekom tri dana održavat će se interaktivne radionice za djecu i odrasle, a svi koji žele savladati umijeće izrade najfinijih pralina moći će sudjelovati u zanimljivim masterclassovima.
Broj mjesta je ograničen, pa ulaznice treba osigurati na vrijeme putem www.mojekarte.hr.
Bogat program za vrijeme trajanja Festivala čokolade pripremila je i Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin«, u čijem će se prostoru u petak održati kviz »Charlie i tvornica čokolade«, u subotu likovna radionica »Kao voda za čokoladu«, a u nedjelju radionica »Novo lice starih knjiga«.
Na radionicama se može sudjelovati uz prethodnu prijavu na telefonski broj 051 712 987 ili na e-mail adresu [email protected]., poručili su organizatori.
Slatke radionice
Zanimljive tematske sadržaje, od chococrash radionica do personaliziranja čokolade, pripremio je Milenij Choco Svijet u hotelu Continental, dok Croatian Choco Concept & Lungomare Chocolates posjetitelje očekuju s Chocolate Experience Opatija. Program obuhvaća radionice izrade, ukrašavanja i degustacije čokolade za djecu i odrasle, izložbu čokolade te prezentaciju izrade toplih čokolada sa začinima.
Radionice se održavaju na adresi Radnička 4/2 (ulaz sa strane Ulice Maršala Tita, kbr. 90), a za veće grupe u hotelu Bristol. Sudjelovati se može prijavom na mobilni broj 092 418 4101.
U prostoru Umjetničkog paviljona Jurja Šporera posjetitelje očekuje Tvornica čokolade Vilma s retrospektivnom izložbom, prezentacijama, degustacijama i prodajom čokoladnih proizvoda, uz glazbu i poseban ambijent Winter Gardena.
– Festival čokolade u Opatiji više je od događaja. To je slatko buđenje svih osjetila! Uživajte u čokoladnim okusima, radionicama i izložbama te doživite Opatiju u njezinom najslađem izdanju, poručili su iz TZ-a grada Opatije na čijim se mrežnim stranicama mogu saznati svi detalji o ovogodišnjem Festivalu čokolade.
Čokoladan i Hrvatski muzej turizma
Programu Festivala čokolade pridružuje se i Hrvatski muzej turizma uz izložbu »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme« i tri radionice: demonstrativnu radionicu »Umijeće ručnog temperiranja čokolade i izrade pralina«, radionicu »Mali gurmani« na kojoj će najmlađi ukrašavati čokoladu te radionicu za odrasle »Temperiranje čokolade kod kuće« koja uključuje demonstraciju izrade pralina i praktični dio temperiranja čokolade u kućnim uvjetima.
Prijave se zaprimaju na broj telefona 051 706 470 ili putem e-maila [email protected].
Otvorenje izložbe »Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme« u organizaciji HMT-a i Muzeja čokolade Zagreb bit će u četvrtak, 6. studenoga u 18 sati, kustos izložbe i autor postava je Marko Španjol, a ostat će otvorena do 25. siječnja 2026. godine.