Francuska kuhinja

Evo što se objedovalo na večeri u Mileniju koju je osmislio chef s dvije Michelinove zvjezdice

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za atraktivnu kulinarsku večer je chef Delacourt osmislio poseban meniUz “Večer francuske kuhinje” u hotelu Milenij, na kojoj je gostovao poznati francuski chef Jean-Marc Delacourt, kuhar s dvije Michelinove zvjezdice i nositelj prestižne nacionalne nagrade za najboljeg u struci, završen je trodnevni posjet francuskog izaslanstva iz Nice koja je glavni grad regije Provence-Alpes-Côte d’Azur, Gradu Opatiji.


U želji da se stvore čvršći odnosi između Azurne obale i Opatijske rivijere, posjet delegacije u kojoj su uz slavnog kuhara bili još i direktor Srednje hotelijerske škole “Paulo Augieri” i predsjednik strukovne udruge Campus TIH za Južnu Francusku Denis Férault, te voditelj upravljanja javnim projektima i partnerstvima Campusa TIH Julien Guitard, organiziran je u povodu obilježavanja 100 godina Francuskog instituta u RH.


Međunarodnu suradnju je inače pokrenula Regionalna razvojna agencija PGŽ-a Prigoda, te organizirala posjet francuskih delegata u suradnji s Gradom Opatija i Amadria Park Hoteliima.
Za atraktivnu kulinarsku večer je chef Delacourt osmislio poseban meni, a da bi užitak gostiju uz kulinarske specijalitete bio potpun, tijekom francuske večere na terasi Milenija pripremljen je i glazbeni program uživo uz nastup akustičnog dua ‘Side Effect’.


Foto galerija: Večer francuske kuhinje chefa Jean-Marca Delacourta u hotelu Milenij Foto: Vedran Karuza


U okvirima obilježavanja ove značajne obljetnice u Amadria Park hotelima se za vikend održao i kuharski masterclass na kojemu je sudjelovao francuski tim predvođen chefom Delacourtom i predstavnicima Ugostiteljske škole u Nici, te hrvatski tim predvođen glavnim chefom hotela Milenij Filipom Krmpotićem i predstavnicima Ugostiteljske škole u Opatiji.


Pripremanje tog posebnog menija bilo je vrlo zahtjevno i započelo je u ranim jutarnjim satima, a zatim je u hotelu Milenij održana prezentacija i degustacija kojoj su bili nazočni i francuski gosti i opatijski domaćini predvođeni opatijskim gradonačelnikom Fernandom Kiriginom i ravnateljem Regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedranom Kružićem.


Uz degustaciju jela, održana je i degustacija francuskih vina koja su donijeli gosti iz Nice.


Opatijske zaljubljenike u gastronomiju oduševila su neobična jela po odabiru francuskoga chefa, a bili su to punjeni cvjetovi tikvica sa salpiconom od kozica, vinaigrette od školjaka, napola kuhana tuna u povrću escabeche i mediteranski tabbouleh, te za desert gazpacho od sezonskog voća i kandiranih crnih maslina.


Za goste je organiziran i Pic-Nic Chic u duhu francuske kulture i gastronomije, na travnjaku u Parku Drage Gervaisa, u suradnji s Ugostiteljskom školom koja će se povezati s francuskim obrazovnim institucijama zaduženim za najbolje obrazovanje ugostiteljsko-turističkih kadrova.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i ravnatelj Prigode Vedran Kružić u Gradu Opatiji organizirali su i primanje za francuske goste Denisa Féraulta, Juliena Guitarda i Jasnu Bas, atašeicu za znanstvenu i sveučilišnu suradnju pri Francuskom veleposlanstvu u RH.


Kirigin je gostima predstavio Opatiju i njene turističke i gastronomske potencijale kao i manifestacije. Gosti su predložili povezivanje opatijskog karnevala, te poznatog karnevala u Nici.


– Imamo vjerojatno zajednički problem, iako nam je turizam razvijen, ne želimo se uljuljati već istraživati nove mogućnosti i pomicati granice ponude.


U svemu je tome iznimno važno moderno školovanje i usvajanje novih kompetencija, pridobivanje mladih ljudi za školovanje u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci, digitalizacija i personalizirana komunikacija s klijentima, kao i ekološki turizam i održivi razvoj, naglašeno je na primanju.