Stari Liburni

Evo kako je bilo na Festivalu botanike i prapovijesne baštine u Brseču

Marina Kirigin

Goran Mikas i grupa Plet predstavili su tradicijska glazbala koja su se koristila kroz povijest na našim prostorima

Goran Mikas i grupa Plet predstavili su tradicijska glazbala koja su se koristila kroz povijest na našim prostorima

Iako se promijenilo gotovo sve u odnosu na Liburne koji su zaposjeli ovaj dio Hrvatske, neke stvari ostale su iste. Prvenstveno se to odnosi na prirodne izvore hrane u svakodnevnoj upotrebiFestival botanike i prapovijesne baštine okupio je u Brseču zaljubljenike u povijest kraja, koji su željeli saznati kako su živjeli njihovi preci s kojima dijele isti životni prostor. Iako se u međuvremenu promijenilo gotovo sve u odnosu na Liburne koji su zaposjeli ovaj dio Hrvatske, neke stvari ostale su iste.


Prvenstveno se to odnosi na prirodne izvore hrane koja je bila u svakodnevnoj upotrebi, kako u vrijeme Liburna, tako i u današnje, a sve detalje o jestivom samoniklom bilju posjetiteljima je na predavanju približio Slavko Brana iz udruge Natura Histrica.


Posjetitelji su na putu do arheološke lokacije Ozide imali prilike vidjeti autohtone vrste bilja u svom prirodnom staništu.
Osim odgovora iz botanike, pohod je donio i edukaciju o arheološkom aspektu ove gradine, koju je održao Mario Zaccharia, ali i posjet radionici suhozida koja se paralelno održavala u Brseču.


Kako su jeli stari Liburni, posjetiteljima je vješto i vjerno približilo osoblje konobe Batelan koji su pripremili fine delicije bazirane na povrću i ribi.Organizatori iz Općine Mošćenička Draga pripremili su i prigodni glazbeni i sportski program. Glazbenik Goran Mikas predstavio je tradicijska glazbala koja su se koristila kroz povijest na našim prostorima, dok je zajednički s grupom Plet dao glazbenu kulisu koja je bila inspirirana napjevima iz Poljičke republike.


Dopadljiv prikaz nekadašnjeg života dala je putujuća glumačka skupina Istra inspirit koje je kroz niz manjih skečeva uprizorila motive iz života Liburna. Sam kraj manifestacije donio je sportska natjecanja, a uz boćanje na travi, velik interes izazvala je igra »kamena s ramena«.


Osim publike i organizatora, igri nije odolio ni draški načelnik Rikardo Staraj koji je postigao zavidan rezultat bacivši kamen nešto više od šest metara.


– Za one koji su propustili druženje u Brseču, priliku za »popravni« imaju već ove subote, 26. lipnja u Mošćeničkoj Dragi od 16 do 20.30 sati, kada je najavljena radionica botanike i etnobotanike lokalnog područja »Kako (za)voljet bilje našeg kraja«.


Za radionicu koju će održati Roko Pečarić potreban je prijava koju možete učiniti na [email protected] – istakli su organizatori.


Projekt Kaštelir sufinanciran je iz EFRR – Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska.


Vodeći partner je Občina Komen iz Slovenije, a projektni partneri su Občina Izola, Univerza v Mariboru (UM) – Fakulteta za naravoslovje in matematiko ter Filozofska fakulteta, IRRIS – Inštitut za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja, Istarska županija, općine Mošćenička Draga i Lanišće te Park prirode Učka.