Nezavisna kandidatkinja

Eni Šebalj predstavila svoj program “Zaposleni Matulji”

Aleksandra Kućel Ilić

Dalibor Buretić, Eni Šebalj i Marin Šepić / Foto David Kurti

Dalibor Buretić, Eni Šebalj i Marin Šepić / Foto David Kurti

Jedan od prvih ciljeva mog programa je razvoj radnih zona, posebno Miklavije, poručila je Eni ŠebaljOpćina Matulji izuzetno je veliko područje od 176 kvadratnih kilometara, teritorijalno gotovo četiri puta veće od Grada Rijeke. Izuzetno je dobro pozicionirana, na sjecištu važnih prometnih pravaca.


Upravo taj prostor jedan je od najvećih kapitala Općine Matulji i preduvjet za razvoj i širenje gospodarstva. Drugo veliko bogatstvo Općine Matulji radišni su ljudi koji godinama ulažu u vlastite tvrtke, obrte po čijem smo broju na samom vrhu među Općinama u Hrvatskoj.


Tu je i velik broj mladih stipendista, naših učenika i studenata koji su prepoznati na raznim područjima. U svom dosadašnjem radu nastojala sam podignuti društveni standard građana Općine Matulji, a cilj mi je taj kontinuitet nastaviti još brže i to kroz snažnije poticaje gospodarstvu i zapošljavanju i iskorištavanje ljudskih i prostornih resursa.
Gospodarstvo je temelj razvoja društvenog standarda, ono je to koje puni proračun iz kojeg se financira i program obrazovanja, socijale, zdravstva i svih ostalih područja. Ono stvara nova radna mjesta, a upravo su »zaposleni Matulji« temelj moga programa.


Općina zaposlenih građana s visokim standardom u koju će se doseljavati, a ne iz nje odlaziti. I zato je, kada govorimo o gospodarstvu, jedan od prvih ciljeva mog programa razvoj radnih zona, posebno Miklavije koja je sada konačno u cijelosti vlasništvo Općine Matulji i čija veličina premašuje 1,5 milijuna četvornih metara – rekla je na press konferenciji Eni Šebalj, nezavisna kandidatkinja za načelnicu Općine Matulji.


Dodala je da je drugi cilj njezinog programa svim gospodarstvenicima koji grade hale, za plaćanje komunalnog doprinosa uvesti poček od dvije godine, s najdužim rokom otplate pet godina kako bi ih se oslobodilo davanja do pokretanja samog poslovanja u objektima.


– Cilj mi je uvesti i nekoliko novih mjera za otvaranje Općine prema gospodarstvenicima i to kroz sufinanciranje od minimalno 10.000 kuna za pripremu projektne dokumentacije za povlačenje sredstava EU fondova ovisno o veličini projekata, te sufinanciranjem 24.000 kuna kroz 12 mjeseci svima onima koji kreću u prvo samozapošljavanje odnosno otvaranje privatnog obrta ili firmi – najavila je Šebalj koju su podržali i gospodarstvenici i članovi njezine liste Marin Šepić i Dalibor Buretić.


Naglasili su da Općina Matulji ima oko 940 gospodarstvenika te im je cilj osigurati stručni tim koji će povezivati gospodarstvenike na zajedničkim interesima i pomagati u pripremi projekata, kao i pokrenuti nove manifestacije za promociju autohtonih proizvoda i obrtničkih projekata, kao i razvoj start-up inkubatora kako bi se mladima pomoglo da njihove ideje i projekti zažive.