Objavili

Ekonomske mjere Grada Opatije: Pomoć gospodarstvu nastavlja se i u svibnju

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ukupna je vrijednost ovih mjera pomoći u prvih pet mjeseci 2 milijuna kunaGrad Opatija i u mjesecu svibnju nastavlja s primjenom ekonomskih mjera pomoći gospodarstvenicima.


To su potpuno oslobođenje od plaćanja zakupnine za gradske prostore za ugostitelje koji temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH nisu radili ili su otvorili samo ugostiteljske terase, no djelatnost nisu mogli obavljati u punom obimu i ovo oslobođenje se primjenjuje do isteka mjera obustave rada temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH, kao i 30-postotno oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj ove godine za one poduzetnike koji u tom periodu obavljaju djelatnost.


Ukupna je vrijednost ovih mjera pomoći u prvih pet mjeseci 2 milijuna kuna.
Dodatno, u dijelu komunalne naknade donesena je odluka o 100-postotnom oslobođenju za period siječanj-svibanj ove godine za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za one poduzetnike koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: imaju registrirano sjedište na području grada Opatije, nisu obustavili obavljanje gospodarske djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH u mjesecima za koje traže oslobođenje, u posljednjem tromjesečju 2020. godine imali su pad prihoda od 40 ili više posto u odnosu na isto vremensko razdoblje 2019. godine, te nisu imali pravo zatražiti nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom, tj. sukladno Uputama ravnatelja Porezne uprave donesenih u sklopu mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom.


– Predlažemo zahtjev predati nakon isteka cjelokupnog razdoblja za koje se traži oslobođenje, kako bi se podnositelju zahtjeva moglo u cijelosti obračunati oslobođenje. Podsjećamo poduzetnike, kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite RH bio obustavljen ili ograničen rad i kojima je pad prihoda/primitaka bio minimalno 60 posto u odnosu na referentno razdoblje prošle godine, da ostvaruju pravo na nadoknadu svih ili dijela fiksnih troškova (zakup, komunalna naknada) od Ministarstva financija, u sklopu mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta, poručili su iz Grada Opatije