Dan bioraznolikosti

Edukativne radionice u Parku prirode Učka okupile 120 učenika

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Park Prirode Učka

Foto Park Prirode UčkaMeđunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja te je tim povodom Javna ustanova Park prirode Učka organizirala prigodni program u kojemu je sudjelovalo oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka.


Program je održan na lokvi Rovozna, a kroz edukativne radionice učenici su stekli vrijedna znanja o važnosti krških lokvi u održavanju biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže u krškim ekosustavima.


Foto Park Prirode Učka
Program je proveden u sklopu provedbe projekta »Still Water Revival – obnova i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina na Mediteranu«, uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske inicijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu.


Ovom prilikom, područne škole iz Lupoglava, Veprinca i Ičića uključile su se u Program čuvara lokvi, koji ima za cilj potaknuti lokalnu zajednicu da aktivno brine za vodena tijela te da kvalitetno provodi vrijeme u prirodi i uči o njoj.


Foto Park Prirode Učka


Uz logističku i stručnu podršku PP-a Učka, učenicima je prezentirano praćenje stanja lokvi, njihova važnost te aktivnosti koje se provode kako bi se lokve očuvale.


– Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.


Program u povodu Dana biološke raznolikosti provodi se u tjednu u kojem Javna ustanova Park priroda Učka obilježava 25 godina od proglašenja planine Učke i dijela visoravni Ćićarije parkom prirode, a koji će završiti obilježavanjem Europskog dana parkova, sniženim cijenama ulaznica za muzejski postav Centra za posjetitelje Poklon, u subotu 25. i nedjelju 26. svibnja – zaključili su iz Parka prirode Učka.