Sretan završetak

Dva mjeseca izolacije u apartmanu: Kako je ruska obitelj koronavirus preboljela u – Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Suprug Ildar je s upalom pluća ostao u riječkoj bolnici tri tjedna i pobijedio u borbi protiv koronavirusa, dok su supruga Anna i njihovo dvoje djece bili također pozitivni na koronavirus, ali asimptomatski, odnosno nisu imali simptome bolestiOPATIJA  Sretni smo, sve je sada iza nas i svi članovi naše obitelji osjećaju se dobro. Živjeli smo od ožujka u Hrvatskoj, u apartmanu što smo ga iznajmili u Opatiji, kada je moj suprug počeo imati prve simptome koronavirusa. Ostao je prvih tjedan dana kod kuće, u apartmanu, ali mu je nakon toga bilo potrebno bolničko liječenje. Liječnička reakcija je bila brza, supruga su odmah testirali i primili u bolnicu u Rijeci. Imao je upalu pluća. Ostao je u bolnici tri tjedna i uspio pobijediti u borbi protiv koronavirusa. Od srca zahvaljujemo svim iznimnim ljudima, odličnim doktorima i medicinskim sestrama Klinike za infektivne bolesti KBC-a Rijeka, zahvaljujući čijoj stručnosti je sve završilo na najbolji način. Hvala još jednom!


Ovo su riječi Ruskinje Anne koja je zajedno sa suprugom i dvoje maloljetne djece u Opatiji od ožujka sve do druge polovice svibnja ove godine živjela u strogoj izolaciji, budući da je cijela obitelj bila pozitivna na koronavirus.


Njezin suprug Ildar je morao na bolničko liječenje, dok su ona i djeca bili pozitivni na koronavirus, ali asimptomatski, odnosno nisu imali simptome bolesti.
Tijekom cijele ove kalvarije koju su prošli nisu imali kontakata s domaćim stanovništvom, osim s dvoje ljudi koji su brinuli o njima i koji su testirani i nalazi su im negativni.


Vera Aničić, Ante Vranješ, Ildar i Anna te dr. Mario Sušanj / Snimio Sergej DRECHSLER

Vera Aničić, Ante Vranješ, Ildar i Anna te dr. Mario Sušanj / Snimio Sergej DRECHSLER


 Testirani 18 puta


S obzirom na to da su stranci, da ne govore hrvatski i da je u obitelji dvoje maloljetne djece, dogovorom epidemiološke struke, sanitarne inspektorice i dječje pravobraniteljice te Centra za socijalnu skrb dozvoljeno im je da ostanu zajedno u velikom apartmanu gdje su se zahvaljujući dobroj organiziranosti i samodisciplini uspjeli izliječiti.


Kako smo saznali, o cijelom je slučaju bio obaviješten i Nacionalni stožer Civilne zaštite. Tijekom dva mjeseca borbe s koronavirusom, članovi ove ruske obitelji su se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci testirali ukupno 18 puta, sve dok na kraju svi nalazi nisu bili negativni.


Primanje i prigodan dar Grada Opatije

Opatijske goste iz Rusije, Annu i Ildara, primila je jučer i načelnica Stožera Civilne zaštite Grada Opatije i zamjenica gradonačelnika Vera Aničić. Uručila im je prigodan dar od strane Grada Opatije, u znak zahvalnosti što su na putu do izlječenja bili tako disciplinirani, ali i pažnje zbog svega što su prošli. Ovo im nije bio prvi posjet Opatiji, no spletom okolnosti svakako najneobičniji i najdulji. Zahvaljujući dobrim ljudima, prihvaćanju svih pravila ponašanja, savjeta stručnjaka, ali i njihovoj odgovornosti te volji i želji da se vrate »u normalu«, ili barem u »novu normalu«, ova je priča završila na najbolji mogući način.
Na javnu objavu su se odlučili kako bi zahvalili svima koji su im pomogli te uz želju da njihova iskustva u borbi protiv koronavirusa pomognu drugima i da ih ohrabre.
– Nikad ne posustajte i uvijek slušajte medicinsku struku, to je put do izlječenja i sretnoga kraja – zaključili su gosti iz Moskve nakon što su pobijedili koronavirus.


– Mogu reći da su bili izuzetno disciplinirani i da su poštovali sve preporuke epidemiologa te ih mogu samo pohvaliti, za razliku od nekih drugih naših pacijenata – rekao je o ruskoj obitelji opatijski epidemiolog dr. Mario Sušanj.


Kad je i zadnji član ove obitelji na testovima potvrđen kao negativan na koronavirus, Opatija i cijela Liburnija postale su korona-free zona.


– Istina je da osim supruga, ostali članovi naše obitelji nisu imali simptome bolesti. Međutim, odlučeno je da svi moramo ostati u apartmanu u samoizolaciji i poštovati preporuke stručnjaka. Bilo je to za nas najbolje i najmanje stresno rješenje, budući da se nisam morala razdvajati od djece. Tijekom svih tih dana, u ovoj teškoj situaciji puno nam je pomogao dr. Mario Sušanj, opatijski epidemiolog koji je stalno kontrolirao naše zdravstveno stanje. Naš prijatelj Ante Vranješ, iz firme koja je vlasnik apartmana, također nam je puno pomogao i donosio nam namirnice i sve drugo što nam je bilo potrebno za život odvojen od svih. Zahvaljujući ovim dobrim ljudima naša se obitelj u neobičnim i nimalo laganim okolnostima nije osjećala napušteno niti zanemareno – ispričala je Ruskinja Anna te još zahvalila i Gradu Opatiji, odnosno gradonačelniku Ivi Dujmiću, kao i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a.


Odgovorni i stručni


Dane u izolaciji provodili su disciplinirano: djeca su pohađala online nastavu, a gospođa Anna je uz ostalo – učila hrvatski jezik…


– Izliječeni smo i moramo još jednom izraziti našu duboku zahvalnost i veliku pohvalu hrvatskom zdravstvenom sustavu. Svi bi trebali shvatiti da su u Hrvatskoj statistički podaci vezani uz COVID-19 tako dobri zahvaljujući odgovornim i stručnim ljudima poput primjerice opatijskog epidemiologa dr. Marija Sušnja i kompletne riječke ekipe liječnika – zaokružili su priču o »najduljem boravku u Opatiji« Anna i Ildar, čije pune podatke zbog zaštite privatnosti na njihovu zamolbu nećemo objaviti. Premda će otputovati iz Opatije, do daljnjeg će ostati u Hrvatskoj budući da im je ulazak u Rusiju, gdje inače žive u Moskvi, u ovom trenutku još uvijek nemoguć.