Gradsko vijeće

Dujmićevi vijećnici: Opatijska elektronička javna savjetovanja su promašaj, evo zašto

Aleksandra Kućel Ilić

Domagoj Tramontana, Zorica Sergo, Vera Aničić i Vladimir Brnečić

Domagoj Tramontana, Zorica Sergo, Vera Aničić i Vladimir Brnečić

Kada ne želite da se glas naroda čuje, stavite osamnaest stranica pravne terminologije na web-stranice grada i kažete kako se nitko nije očitovao te da se svi očito slažu s prijedlozimaKlub nezavisnih vijećnika s liste Ive Dujmića u opatijskom Gradskom vijeću, odnosno vijećnici Vera Aničić, Domagoj Tramontana, Zorica Sergo i Vladimir Brnečić obratili su se javnosti uoči sjednice koja će se održati u petak 28. siječnja.


U petak, 21. siječnja zatvorilo se javno savjetovanje na temu prijedloga odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada koje je trajalo mjesec dana. Vijećnica Zorica Sergo je istaknula kako je ovako važnoj temi za stanovnike Opatije i ostalih naselja pristupano površno.


Dajte to “oči u oči”


– S obzirom na to da se veliki dio populacije ne koristi elektroničkim medijima i nije u mogućnosti sudjelovati na elektroničkim javnim savjetovanjima te preferiraju »oči u oči« informacije i razmjene mišljenja, predlagali smo na zadnjoj koordinaciji Vijeća mjesnih odbora da se organizira sastanak s predstavnicima Komunalca.
Oni su ti koji bi predstavnicima Mjesnih odbora trebali pojasniti novi prijedlog odluke kako bismo onda mi – predstavnici Mjesnih odbora to mogli prenijeti našim mještanima. Gradonačelnik je to obećao, a onda se oglušio, naglasila je Sergo.


Istaknula je kako se sastanak s predstavnicima Komunalca nije dogodio čak ni nakon naknadnog zahtjeva koji je došao od strane predstavnika VMO Veprinac-Učka, Poljane i Ika.


Nezavisni vijećnici naglasili su svoje nezadovoljstvo komunikacijom oko izgradnje novog profila ceste Tunel Učka – Matulji.


Naime, za održavanje javne prezentacije Geodetskog elaborata izvlaštenja za novu trasu ceste Grad je stavio obavijest na mrežne stranice samo 24 sata prije održavanja same prezentacije. Vijeća mjesnih odbora Dobreć, Poljane i Veprinac – Učka nisu dobili nikakvu obavijest o održavanju prezentacije da pozovu ljude.


Guranje pod tepih


Vladimir Brnečić kritizirao je vladajuće da pokušavaju važne teme samo »pogurati pod tepih«.


– Kada ne želite da se glas naroda čuje, stavite osamnaest stranica pravne terminologije na web-stranice grada i kažete kako se nitko nije očitovao te da se svi očito slažu s prijedlozima. Smatramo da formalnosti poput elektroničkog javnog savjetovanja nisu stvarna želja da se glas Opatijaca čuje, već samo zadovoljavanje forme, rekao je Brnečić.


Nezavisni vijećnici su naveli da su uspjeli u namjeri da Grad umirovljenicima olakša ostvarivanje prava na božićnicu i uskrsnicu.


– Drago nam je da je gradonačelnik Kirigin povukao svoju odluku da umirovljenici moraju sami pribavljati potvrde iz Porezne uprave. Želim naglasiti kako smo upravo mi iz oporbe uspjeli umirovljenicima olakšati dobivanje božićnice i uskrsnice, rekao je predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Domagoj Tramontana.


Osvrnuli su se i na neke aktualnosti poput rezultata popisa birača. Potpredsjednica Gradskog vijeća Vera Aničić je istaknula kako Grad Opatija nije mogao utjecati na neke migracijske procese.


– Učinili smo sve što smo mogli i trebali te smo demografskim mjerama zaustavili dodatno iseljavanje. To odgovorno tvrdim. Nije mi jasno kako mjere koje je donijela bivša vlast u Opatiji poput visokih naknada za novorođenu djecu, sufinanciranja vrtića, sufinanciranja marendi u školama, besplatnih knjiga i radnih bilježnica, besplatnog prijevoza školske djece, izgradnje dvije zgrade sa POS-ovim stanovima, sufinaciranja zapošljavanja i samozapošljavanja, poticanja otvaranja obrta, firmi i OPG-ova mogu, po njima, biti loše i nedostatne.


Nije nam jasno zašto je gradonačelnik u rebalansu proračuna odbio naš amandman da sva školska djeca imaju besplatnu marendu i produženi boravak. Vjerovali smo da će gradonačelnik imati dobar plan kako je najavljivao u kampanji, no iz prijedloga i projekcija proračuna vidimo da ništa od toga. Nema ni dodatnih mjera, ni poticaja, ni pompozno najavljivanih stanova za mlade Opatijce, zaključila je Aničić.


Na dnevnom redu samo sedam točaka


Prva sjednica Gradskog vijeća Opatije u 2022. godini bit će u petak, 28. siječnja i prema dnevnom redu koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Opatije, imat će sedam točaka.


Pohvalno je da je za početak nove sezone zasjedanja koja su do sada bila maratonska dnevni red relativno kratak, a jako pohvalno za predsjednicu Gradskog vijeća Opatije Nevu Slani što je termin početka sjednice umjesto dosadašnjih 16 sati, pomaknut na 14 sati.


Naime, poznat je problem uslijed kojega su neki od vijećnika, ali i javnost negodovali – sjednice gradskog parlamenta »nakrcane« barem dvosatnim vijećničkim pitanjima i brojnim točkama dnevnog reda, gotovo bez iznimke su se znale protezati sve do pola noći.


Već je zadnja sjednica u 2021. godini, kada se izglasavao proračun za 2022. bila uz nešto raniji start u 15 sati, no sada je tajming još bolje usklađen s potrebama konstruktivnog rada u Gervaisu koji ugošćava, ne samo najbolje predstave i koncerte, već zbog svoje prostranosti i idealnih uvjeta za rad u pandemijskim vremenima i ovakve skupove na kojima se donose odluke važne za Opatiju, kao što su sjednice Gradskoga vijeća.