Primopredaja

Dujmić predao vlast u Opatiji Kiriginu: “Ostavljam vam 10 milijuna kuna na računu”

Aleksandra Kućel Ilić, Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ostavljamo ovaj grad novom gradonačelniku u odličnom stanju i spremnoga za sezonu, poručio je Dujmić. Kirigin najavljuje: "Napravit ćemo sve najbolje za ovaj grad"Uz želju da Opatija i dalje ostane lider, te uz financijski plus od 10 milijuna kuna na računu i nisku zaduženost, Ivo Dujmić koji je 12 godina vodio Grad Opatiju, predao je u petak vlast novoizabranom gradonačelniku Fernandu Kiriginu.


Čestitao mu je na pobjedi, baš kao i njegovoj zamjenici Kristini Đukić, ali se ujedno i zahvalio svojim biračima koji su mu na nedavnim izborima povjerili više glasova nego li je to bilo 2017. godine i bez obzira na činjenicu da to nije bilo dovoljno da bi ostao na vlasti, ocijenio je to “velikom čašću i iskazanim povjerenjem”.


Zahvalio je također i svojim zamjenicima Emilu Priskiću i Veri Aničić, a zatim se pred mnogobrojnim novinarima osvrnuo na započete projekte koji su ili pred realizacijom, ili je već osiguran europski novac kako bi se uskoro mogli ostvariti.
– Opatija je hrvatski lider, te ja i moji zamjenici ostavljamo ovaj grad novom gradonačelniku u odličnom stanju i spremnoga za sezonu. Potpisat ćemo danas dva dokumenta od kojih će jedan ostati meni za uspomenu, da se kasnije ne bi izvlačili “kosturi iz ormara” kojih nema, a drugi će imati novi gradonačelnik – rekao je Dujmić.


Foto galerija: Ivo Dujmić predao vlast u Opatiji Fernandu Kiriginu Foto: Marko Gracin


Naveo je da pored stabilnog stanja u gradskoj kasi, novoj vlasti ostavlja i značajan europski novac.


– Dvadeset milijuna kuna povučenih bespovratnih sredstava iz europskih projekata građanima Opatije je donijelo mnogo, a neki od najvažnijih projekata kreću na jesen, poput projekata Urbane aglomeracije Rijeka: rekonstrukcije Ville Angioline, uređenja rasadnika parka Angiolina, dodatnog uređenja Amerikanskih vrtova.


Pred nama je i završno uređenje Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić- MOHO centra, uređenje centra za inkluziju osoba s invaliditetom, kao i otvorenje novouređenog Doma Veprinac.


Možemo biti ponosni na činjenicu da su sva opatijska djeca upisana u vrtiće i imamo apliciran projekt nadogradnje opatijske osnovne škole te jedan od najboljih socijalnih i demografskih programa u Hrvatskoj.


Uskoro će započeti i izgradnja pristupne ceste za lokaciju novog Vatrogasnog i Doma zdravlja. Ostavljamo sve tvrtke i ustanove s pozitivnim i urednim poslovanjem, kao i gradsku upravu u koju očekujem uvođenje modernih e-usluga za građane.


Pomogli smo gospodarstvu u korona krizi i ukinuli prirez. Grad Opatija ima sve uvjete za nesmetan razvoj u smjeru ostanka na poziciji lidera među hrvatskim gradovima, kao i u području turizma.


Dobili smo odličnog partnera u hotelskoj kući LRH d.d., treba samo strpljio pregovarati i naše će vlasništvo imati još veću vrijednost. Vjerujem u dobru i uspješnu budućnost Opatije, poručio je Ivo Dujmić.


Javnosti se obratio i novoizabrani gradonačelnik Fernando Kirigin.


– Moram naglasiti da je kampanja završila, kao i izbori, mi gledamo naprijed, fokus je na realizaciji programa koji smo komunicirali. Građani su glasali za promjenu, napravit ćemo sve najbolje za ovaj grad, u kojem ima jako dobrih projekata, kao i onih koje treba mijenjati, koji se trebaju popravljati.


Promjene su došle i vjerujem da će se cijela gradska uprava uključiti u realizaciju onoga što su građani izabrali.


Najprije ćemo se usredotočiti na turističku sezonu koja je pred nama, situacija s covid pandemijom se, nasreću, poboljšava, a mi ćemo omogućiti sve da se sezona odvije na najbolji mogući način.


Sve ono što mislimo da je dobro za ovaj grad mi ćemo i realizirati i nećemo stavljati projekte sa strane, sve što je dobro se nastavlja jer radi se o javnom novcu, a ne o osobnim stavovima.


Mogu najaviti preslagivanja u gradskoj upravi, prvi kolegij slijedi u ponedjeljak u 8,30. te ćemo redovito informirati javnost o zaključenom i odlučenom. Bit ćemo potpuno transparentni, kao što smo i najavili, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.