Prvi red do mora

Dujmić: Da stanare zgrade obavijestimo o prodaji okućnice, to bi druge dovelo u neravnopravan položaj

P. N.

Ivo Dujmić pred okućnicom Ville Marko na Voloskom / Snimila A. KUĆEL-ILIĆ

Ivo Dujmić pred okućnicom Ville Marko na Voloskom / Snimila A. KUĆEL-ILIĆ

Dujmić je objasnio kako se kupnjom stanova u vilama nije steklo pravo na okućnicu, nego samo na zemljište koje služi redovnoj uporabi zgrade, dok sve ostalo pripada Gradu Opatiji. Kazao je i kako se ne može osnovati pravo prvokupa u korist stanaraOkućnica vile na Voloskom, čiji je prijedlog za prodaju podijelio opatijsku javnost, naći će se ponovo na dnevnom redu Gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik Ivo Dujmić vijećnicima je predložio prodaju 1.102 kvadrata „vinograda“ koji se nalazi uz samu šetnicu Lungo mare za nešto manje od 3,3 milijuna kuna, prenosi portal Pod Učkun. Riječ je o okućnici Ville Marko.


Predmetna nekretnina nalazi se u okućnici zgrade na adresi u Opatiji, Andrije Štangera 63.


Podsjetimo, radi se o zemljištu čiju je prodaju Dujmić pokušao uvrstiti na prethodnu sjednicu Gradskog vijeća, no točku je odgodio predsjednik Fernando Kirigin nakon prijepora koji su nastali u javnosti. Sve to navelo je Dujmića na tiskovnu konferenciju na kojoj je ustvrdio da se prodajom okućnice štite interesi Grada Opatije i da je to „promišljena strategija“.
O okućnicama se raspravljalo i na prošloj sjednici Vijeća, u sklopu vijećničkih pitanja. U odgovoru na pitanja Fernanda Kirigina, Dujmić je objasnio kako se kupnjom stanova u vilama nije steklo pravo na okućnicu, nego samo na zemljište koje služi redovnoj uporabi zgrade, dok sve ostalo pripada Gradu Opatiji. Kazao je i kako se ne može osnovati pravo prvokupa u korist stanara, piše Pod Učkun.


– Dio vašeg pitanja bio je i mogu li se o objavljenom natječaju obavijestiti stanari zgrade, odgovaram da je to moguće. Međutim, pravila za sve građane trebaju biti jednaka, tako da ukoliko je predmet kupnje čestica koja se nalazi u neposrednoj blizini više zgrada, pitanje je bi li se obavještavanjem stanara jedne zgade, ostali doveli u neravnopravni položaj, poručio je Dujmić, kazavši kako će umjesto stanara obavijestiti predsjednika mjesnog odbora na čijem se području nalazi nekretnina, prenosi portal Pod Učkun.