Blokada lancem i kamionom

Drama kod Matulja! Deset austrijskih turista ne može iz unajmljene vile zbog blokade na pristupnoj cesti: ‘To nije put, nego vrt’

Marina Kirigin

Policija se proglasila nenadležnom dok su iz komunalne službe Općine Matulji rekli da oni nemaju svoju šlep službu – kaže Davor Calek, vlasnik vile JasminRUŽIĆI – Vlasnici smo luksuzne vile Jasmin u Ružićima u kojoj imamo deset austrijskih gostiju. Gosti su danas trebali izaći iz objekta i vratiti se kući jer im istječe godišnji odmor.


Međutim, to ne mogu učiniti jer je tvrtka Autoglobal nasred pristupne ceste kući parkirala svoj kamion i zapriječila izlaz. Zvali smo policiju i komunalno redarstvo da uklone vozilo i oslobode gostima izlaz iz objekta. Policija je bila i proglasila se nenadležnom, dok su iz komunalne službe Općine Matulji rekli da oni nemaju svoju šlep službu i da ne mogu ništa učiniti. Gosti su očajni i ne znaju što napraviti, a ni mi. Tako mogu ostati ovdje zarobljeni danima i mjesecima.


Ovako je izgledao poziv u pomoć Davora Caleka našoj medijskoj kući nakon što je slučaj pokušao riješiti uz pomoć matuljskih komunalnih službi i policije, a rješenja nije bilo. Naime, Calek, odnosno tvrtka u njegovom vlasništvu Enex, koja u najam daje luksuznu kuću za odmor u Ružićima, u ovakvoj se situaciji od tada našla već više puta, a razlog je, tvrdi Calek, što se na oko trideset metara dugu i oko četiri metra široku cesticu, koja je ujedno i pristupni put do njegove kuće za odmor, upisao Boško Županović, odnosno njegova tvrtka Autoglobal.


Neugodna situacija
– Županović je vozilom svoje tvrtke parkirao na toj cestici i zatvorio mogućnost prometovanja koja spaja moju parcelu s glavnom prometnicom. Onemogućio nam je time pristup objektu, ali i gostima izlazak iz njega. Na prijavu MUP-u PU Opatija, policajci izlaze na teren i ostavljaju kaznu na vozilu i objašnjavaju da nisu nadležni za uklanjanje vozila argumentom da u njihovoj nadležnosti nisu lokalne ceste te nas upućuju na komunalnog redara Općine Matulji.


Ni komunalni redar ne uklanja vozilo jer oni kao nadležna služba za te situacije ne posjeduju odgovarajuće vozilo za tu namjenu niti imaju ugovor sa specijaliziranom tvrtkom za te operacije. Taj dan, koliko mi je poznato, vozilo je maknuo Županović na nagovor načelnika Matulja. Međutim, već sutradan Županović je ponovo istim vozilom na cesti blokirao pristup objektu, a zbog čega smo imali neugodnu situaciju s gostima. Nervozne goste smirili smo na način da smo ih u obližnjem restoranu počastili ručkom. Jedan od gostiju, nakon tog ručka, predložio je da zajedničkim snagama podignemo zadnji kraj kamiona kako bi mogli izaći. Nakon te situacije na svim smo oglašavajućim platformama i svim agencijama s kojima surađujemo, kao i gostima koji su već rezervirali smještaj, do daljnjeg otkazali našu uslugu smještaja. Zbog toga mi danas gubimo ogroman novac, a samo ću vam reći da je dnevni najam naše kuće 2.000 eura, da kuća ima bazen, fitnes, saunu, tenis teren… Uslijedilo je i treće zatvaranje ceste, ponovo su sve službe bile na terenu, a sada je postavljen i lanac s natpisom »privatni posjed« – govori Calek, dodajući da je građevinska dozvola za njihov objekt izdana još 1996. godine te da je uvidom u izdanu građevinsku dozvolu vidljivo da je sporna čestica označena kao pristupni put objektu te je ujedno i spoj na glavnu cestu.


Pravo služnosti


– Po toj dozvoli tadašnji vlasnik-investitor je tražio da parcela na kojoj je trebala biti izgrađena kuća pristup na glavnu cesticu dobije preko ove sada sporne čestice (cestice), što je i omogućeno. Kuća i cesta izgrađene su 1999. godine i od tada objekt ima posjed (22 godine) i pravo služnosti na cesti izgrađenoj na spornoj čestici. Godine 2008. izgrađeni objekt i cestica dobili su uporabnu dozvolu nakon čega je Općina Matulji trebala u svoje vlasništvo preuzeti izgrađenu cestu kao nerazvrstanu cestu i upisati je kao svoje vlasništvo, ali to nisu napravili do današnjeg dana. Godine 2003. moja tvrtka postaje vlasnik objekta i parcele, a čestica (koja je u naravi cestica-pristupni put) postaje vlasništvo Valtera Širole. Prošle godine ta cestica postaje knjižno vlasništvo Boška Županovića – rekao je Calek.


Županović na prozivke Caleka odgovara da se oni nisu samo upisali kao vlasnici čestice, nego su nekretninu kupili pa su samim time stekli pravo vlasništva, nakon koje je došlo do uknjižbe.


– Kupili smo nekretninu na javnoj dražbi, to je mogao učiniti svatko, i upisali ju kao naše punopravno vlasništvo. Samim time ja sam se u datom momentu obratio gospodinu Caleku, tražio da mi preda tu nekretninu u posjed. Ujedno sam mu ponudio varijantu da ako ima interesa za kupnju da istakne svoju ponudu, na što sam dobio odgovor od njegovog odvjetnika da prema tada zatečenom knjižnom stanju oni ne znaju o čemu ja pričam, iako je u stvarnom stanju ovršnog predmeta bilo razvidno da smo mi te nekretnine stekli – govori Županović, a na potpitanje kakav je bio interes njegove tvrtke da kupi ovako malu cesticu koja ne graniči ni s jednom drugom njegovom nekretninom objašnjava da se njegova tvrtka posljednjih 20 godina bavi otkupljivanjem potraživanja, spornih situacija i u tome pokušava naći legitiman interes.


Skladišni prostor


– Meni je u interesu navedenu česticu koristiti u gospodarskom smislu za potrebe moje tvrtke ili je prodati. S obzirom na to da se bavimo i građevinom i investicijama u nekretnine, manjka nam skladišnog prostora pa meni taj asfaltirani prostor super dođe za odlaganje skele. Međutim, ne radi se o cesti, radi se o vrtu, kako je zapisano u zemljišno-knjižnom stanju. To je vrt, koji doista sada čini asfaltirani pristup do te kuće za odmor. Niti Općina Matulji ni itko drugi nije pokrenuo nikakav postupak za evidenciju te ceste kao nerazvrstane ceste. Takav postupak nije nikada pokrenut, ali ne bi ni mogao biti zato što bi za izvlaštenje nekog privatnog vlasnika nužno bilo da ta površina služi za pristup do tri čestice, što u njegovom slučaju nije slučaj.


Ta površina služi isključivo za pristup čestici tvrtke Enex. Isto tako, nije točno da je to jedini pristup do njegove kuće, do njegove kuće može se pristupiti kroz naselje Poljane. Postoji ucrtana cesta koja čini javni put, ona je u ovom momentu neasfaltirana, što ne znači da se kući za odmor ne može pristupiti. Ovakva moja reakcija je samo posljedica ignoriranja i nepriznavanja prava od njihove strane. Moj interes je nešto kupiti za 10 i prodati za 12. Nije mi interes ni iznuđivati ni ucjenjivati, čisti biznis kao i u svemu drugom – zaključio je Županović.


Utvrđuje se status ceste


Calek navodi da su ga u Općini Matulji pokušali uvjeriti da oni nisu vlasnici te ceste, odnosno da se u ovom slučaju nije dogodio nikakav propust. Ipak, Calek smatra da je Općina Matulji, nakon pravomoćnosti Uporabne dozvole trebala cesticu prenijeti u svoje vlasništvo kao nerazvrstanu cestu.


Na ovom predmetu se u Općini Matulji radi. Trenutno općinski službenici utvrđuju da li se radi o nerazvrstanoj cesti ili je riječ o privatnom terenu, a ovisno o tome će i postupati. Navode da je pitanje nerazvrstanih cesta kompleksno, odnosno da prema Zakonu o cestama nešto što je javno ne mora biti nužno i upisano.