Na "tretmanu"

“Doktori za stabla” žele izliječiti najveću magnoliju u Hrvatskoj. Ima preko sto godina

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Prošle godine smo napravili potrebna ispitivanja i sada smo došli na prvo tretiranje ovog lijepog primjerka magnolije u Opatiji. Utvrdili smo da stablo u jednom dijelu pridanka i žilišta ima trulež, postoji gljiva truležnica, a također je utvrđena i bolest sušenja izbojaka.


Pokušat ćemo uz pomoć biološkog pripravka na bazi plijesni zaustaviti djelovanje gljive truležnice, uspostaviti balans i omogućiti magnoliji što duži život, pobrinuti se za njezinu dugovječnost – rekao je jučer Goran Huljenić iz zagrebačkih »Urbanih šumara«, tvrtke koja je u suradnji s osobljem Parkova angažirana na zaštiti opatijskih stabala, stoljetnih divova. Po riječima »doktora za stabla« Huljenića, magnolija koja raste kraj Ville Angioline stara je više od 100 godina, ima približno 25 metara i definitivno spada među najveće u Hrvatskoj.


– Rekao bih čak i da je najveća ove vrste u cijeloj zemlji. Šteta što nije češće zastupljena u hrvatskim parkovima i na zelenim površinama, možda bi se na tome moglo poraditi jer se radi o prekrasnom stablu – zaključio je Huljenić. Osim ove gigantske magnolije, jučer je sa svojom ekipom pomogao i drugoj magnoliji koja također raste kraj Ville Angioline te nastavio liječenje još jednog ljepotana, atlaskog cedra u Parku svetog Jakova.