Oprezno

“Dimni signali” duž Liburnije. Prestala važiti zabrana spaljivanja biljnog otpada, mnogi odmah požurili to učiniti

Aleksandra Kućel Ilić

Za izazivanje požara propisane su novčane kazne, dok se za dovođenje u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna, upozorili su opatijski vatrogasciOPATIJA – Tijekom studenoga, diljem Opatijske rivijere mogu se uočiti pojave »dimnih signala« koje prati i neugodan miris paljevine. Naime, početkom ovog mjeseca prestala je važiti zabrana spaljivanja biljnog otpada na otvorenom prostoru, pa su iz opatijske Javne vatrogasne postrojbe podsjetili građane na smjernice propisane Zakonom o zaštiti od požara i Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru koje se odnose na loženje vatre na otvorenom prostoru.


Odgovorno ponašanje


– Nekontrolirano spaljivanje korova i biljnog otpada u okućnicama ili na poljoprivrednom zemljištu je, nažalost, čest uzrok nastanka požara, pa je odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre na otvorenom od presudne važnosti. Polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka je osoba dužna voditi računa da se požar ne proširi na druge površine ili objekte, a prije paljenja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere, rekao je Igor Ravnić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Opatiji.


U svakom slučaju, nužno je o svojim namjerama telefonski obavijestiti Javnu vatrogasnu postrojbu Opatija pozivom na broj 051/271-800. Spaljivanje treba obavljati tijekom dana (nikako nakon što padne mrak) i po mirnom vremenu, kada nema vjetra.
Biljni materijal koji se spaljuje mora se pozicionirati na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda i trajnih nasada, željezničkih pruga, stambenih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti. Oko mjesta paljenja važno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra. Ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje treba osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara.


Kontrolirati gorenje


– Uz mjesto loženja treba osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr.), a količina i broj istih mora odgovarati količini tvari i veličini površine koja se spaljuje. Nakon spaljivanja, mjesto spaljivanja se mora temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti, te o tome izvijestiti JVP Opatija. Osobe koje spaljuju biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi. Napuštanje mjesta spaljivanja biljnog otpada smatra se nekontroliranim gorenjem. Apeliramo na sve građane da se pridržavaju ovih smjernica, podsjećajući da su za izazivanje požara propisane novčane kazne, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna, upozorili su opatijski vatrogasci.


Za »višak« zelenila zovi Komunalac


Spaljivanje korova je inače na širem opatijskom području uobičajena praksa i kako su potvrdili iz JVP Opatija, vatrogasci dnevno dobiju između 10 i 50 prijava onih građana koji se pridržavaju važnih pravila i svoje namjere prijave nadležnima. Koliko se još spali raslinja mimo ove procedure nije poznato, a najviše prijava dolazi s teritorija Grada Opatije. Srećom, do sada tijekom ovogodišnjega studenoga nije bilo neželjenih pojava niti požara na otvorenome uzrokovanih paljenjem korova, no iz JVP Opatija su još jednom upozorili na strogo poštivanje pravila i po mogućnosti zbrinjavanje »viška zelenila« preko Komunalca.


Bolje spriječiti nego gasiti


Zeleni otpad se može zbrinuti i na drugi, puno lakši i primjereniji način.


– Najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način odlaganja zelenog otpada je putem nadležnih službi tvrtke Komunalac d.o.o. Štoviše, građane Opatije podsjećamo da je Grad Opatija za svoje stanovnike omogućio besplatno preuzimanje zelenog otpada dvaput godišnje (u proljeće i u jesen, do količine 1,5 kubika). Više informacija o preuzimanju biljnog otpada građani mogu dobiti na 051/505-225 ili putem poveznice https://www.komunalac-opatija.hr/kompostiranje. Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, poručili su vatrogasci iz Opatije.