Matulji

Danas počinje ljetni Mateko za sve dobne skupine

Aleksandra Kućel IlićOpćina Matulji od danas ponovo pokreće preventivni zdravstveni program Mateko (Matulji-eko) koji u svakom godišnjem dobu donosi specifične ponude za građane usmjerene na očuvanje zdravlja.


– Ljeto je vrijeme opuštanja, no ovo je posebno specifično upravo zbog višemjesečnih epidemioloških mjera koje su građane zarobile u njihovim kućama i ograničile im kretanje. Fizička aktivnost je važna nakon gotovo dvomjesečne stanke kako zbog fizičkog, tako i zbog psihičkog zdravlja. Premda mjere popuštaju i život se polako vraća u normalu, i dalje je na snazi preporuka o izbjegavanju zatvorenih prostora. Upravo zato Ljetni Mateko donosi nekoliko programa za sve dobne skupine i to fitness program na otvorenom kako bi svi oni koji žele rekreaciju mogli vježbati bez straha. Fitness programi održavat će se dva puta tjedno u vremenu od 20 do 21 sat.


Građanima će se ponuditi nekoliko lokacija, i to matuljski Amfiteatar, igrališta Rukavac, Jušići, Brešca i Rupa. Online prijavnice nalaze se na web stranicama Općine Matulji, svi zainteresirani mogu ih ispuniti te će im se ovjerene potvrde o sufinanciranju vratiti također putem e-maila. S potvrdom Općine Matulji o sufinanciranju, građani se najkasnije u roku od 5 dana upisuju u fitness centar koji će voditi vježbe na izabranoj lokaciji.
Mjesečna upisnina iznosit će za građane samo 50 kuna po lokaciji, dok će preostali iznos sufinancirati Općina Matulji. Broj korisnika ograničen je propisanim epidemiološkim mjerama, no ako bude dovoljno raspoloživog mjesta te onih korisnika koji žele vježbati na više lokacija, moći će to ostvariti podizanjem potvrde za svaku pojedinu lokaciju uz dodatno plaćanje upisnine. Program će provoditi Sportsko-rekreacijski klub Mali gym iz Rukavca, Victory fit iz Matulja te mladi treneri s matuljskog područja, iz Sportsko-rekreacijskog kluba Dynamic Opatija – najavila je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji.


U ponudi su još i »Vježbe prevencije osteoporoze«, namijenjene trećoj životnoj dobi, koje će se prema iskazanom interesu dosadašnjih polaznika zasad odvijati u Brešcima i Rupi također od 20 do 21 sat.


Ljetni Mateko donosi i dva preventivna pregleda što ih sufinancira Općina Matulji, a to su color doppler (karotida vrata ili arterija ili vena ruku/nogu) te ultrazvuk (abdomena, štitnjače ili prostate). Obaveza građana je naručiti se u roku od 5 dana od preuzimanja potvrda, a pretraga će se obaviti maksimalno u roku od 10 dana od dana narudžbe.


– Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti na mail [email protected] Vjerujemo da će biti zadovoljni ponuđenim preventivnim zdravstvenim programima u okviru Ljetnog Mateka, da će se zauzeti za svoje zdravlje i odazvati se u velikom broju – poručila je Šebalj.