Opatijsko vijeće

Danas odluka o prodaji gradskog dijela nekretnine: LRH želi kupiti bivšu tvornicu ribe u Iki

Aleksandra Kućel Ilić

Početna cijena za nekadašnje prostorije tvornice za preradu ribe je nešto viša od 9 milijuna kuna. Na sjednici u »Gervaisu« će se odlučivati o četvrtom po redu raspisivanju natječaja za prodajuOPATIJA – Nakon stanke tijekom kolovoza, danas će se održati sjednica Gradskog vijeća Opatije, no zbog epidemioloških mjera, prvo ovogodišnje jesensko zasjedanje će umjesto u Vijećnici biti održano u Centru »Gervais«. Uvjeti su u »Gervaisu« primjereni situaciji, a pred vijećnicima će se naći 13 točaka utkanih u raznovrstan, bogat dnevni red.


Među točkama koje zanimaju javnost, jedna od svakako najzanimljivijih bit će vezana uz moguću budućnost nekadašnjih prostorija tvornice za preradu ribe u Iki. Naime, na sjednici će se odlučivati o ponovnom, četvrtom po redu raspisivanju natječaja za prodaju gradskog dijela prostora ex tvornice u Iki. Nakon tri dosadašnja propala pokušaja, interes za kupovinom pokazali su Liburnia Riviera Hoteli, najjači opatijski hotelski lanac, o čemu se detaljnije može saznati u službenim materijalima za današnju sjednicu.


Iskazan interes


Kako stoji u vijećničkim materijalima, Grad Opatija je 31. kolovoza zaprimio dopis LRH-a s iskazanim interesom za kupnju čestice i prijedlogom za pokretanje novog postupka prodaje. U tom dopisu je navedeno da ta nekretnina zbog nedostatka logističkih, skladišnih i sličnih poslovnih prostora, s kojim se susreće u poslovanju, udovoljava planovima te hotelske kuće. Početna cijena za spomenutu nekretninu u Iki je nešto viša od 9 milijuna kuna.
Osim razmatranja financijskog stanja, a bit će to nakon vijećničkih pitanja odmah na početku najavljenog dnevnog reda, tijekom izvješća o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci 2020. godine, na današnjoj sjednici riječi će biti i o tijeku dodjele koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, ali i o prostornom planiranju (UPU Katinići).


Udio u Komunalcu


Dosadašnjoj ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« u Opatiji Suzani Šturm Kržić koja se jedina prijavila na natječaj za mjesto ravnateljice u iduće četiri godine, prema prijedlogu Upravnoga vijeća, Gradsko vijeće bi trebalo potvrditi kandidaturu i nakon imenovanja bi na toj funkciji ostala i u narednom mandatu.


Među vrlo zanimljivim točkama bit će i prijedlog odluke o povećanju temeljnog kapitala Komunalca te izmjene društvenog ugovora u ovom komunalnom društvu u vlasništvu četiriju liburnijskih jednica lokalne samouprave. Temeljni kapital u sadašnjim omjerima utvrđen je još pred sedam godina, a u skladu s njegovim povećanjem koje se predlaže, najviše bi porastao udio Grada Opatije budući da je, kako se navodi u objašnjenju, Grad Opatija u tom razdoblju i uložio najviše u komunalnu tvrtku. Provedbom uplate u sudskom registru, Grad Opatija bi, predlaže se, dobio većinski udio od 55 posto u Komunalcu.


AM i UK: Opatijski prostor je tragično obezvrijeđen


Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Opatije, javnosti su se obratili opatijski vijećnici Neva Slani (Akcija mladih) i Vedran Kružić (Unija Kvarnera).


– Kad su u veljači ove godine građani peticijom konačno potaknuli gradonačelnika Ivu Dujmića i Grad Opatiju da pokrenu izmjene prostornog i urbanističkog plana Opatije s ciljem zaštite prostora, svi vijećnici su glasali za izmjene, a gradonačelnik se među ostalima čudio kako je do vidljive betonizacije uopće došlo. No, upravo su njegova tri mandata doba betona i glomaznih apartmanskih monolita, a gradonačelnik glavni opatijski urbanist, čemu svjedočimo i dalje.


Gdje prestaje prekrajanje Opatije na zahtjev kapitala kao i rasprodaja njene imovine? Opatija je tragično obezvrijeđena, a gradonačelnik Dujmić nastavlja ignorirati struku, konzervatorske smjernice i odluke Gradskog vijeća – naveli su u »otvorenom pismu« opatijski vijećnici Neva Slani (AM) i Vedran Kružić (UK), koji su posebno apostrofirali problem u Ičićima zbog nepromijenjenih »loših postavki« Urbanističkog plana uređenja Ičići.