BAT

Da se užanca ne zatare: Općina Matulji zvončarima osigurala brze testove uoči pohoda

Marina Kirigin

Rukavački zvončari u nedjelju gredu na Zvoneću / Foto Marko Gracin

Rukavački zvončari u nedjelju gredu na Zvoneću / Foto Marko Gracin

Zvončari će se odreći i nekih uobičajenih navika, pa tako recimo neće piti iz iste barilceTradicionalni zvončarski pohodi na području Matulja trebali bi se održati. Međutim, o svakom od njih odlučivat će se nekoliko dana uoči samog pohoda, a odluka će se donijeti ovisno o epidemiološkoj situaciji.


Novost je ta da će zvončari dan prije pohoda biti testirani brzim antigenskim testom kojeg će financirati Općina Matulji.


Naravno, zvončari će se odreći i nekih uobičajenih navika, pa tako recimo neće piti iz iste barilce.
– Općina Matulji učinila je sve da se užanca ne zatare – da se ove godine održe svi zvončarski pohodi naših grupa, ali uz maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera.


S ciljem održavanja tradicije, koja je lani bila prekinuta, Općina Matulji financirat će testiranje brzim antigenskim testom zvončarskim grupama tako da će za sudionike pohoda, odnosno zvončare i glazbenu pratnju, testiranje biti besplatno.


Testiranje će se provoditi u ustanovi Medris dan prije održavanja pohoda.


Zvončarski pohodi na području Općine Matulji započinju ove nedjelje, 30. siječnja, kada po tradiciji Rukavački zvončari »gredu na Zvoneću«.


Pohod kreće u 9 ujutro s Kinkelovega taraca. Idući zvončarski pohodi najavit će se nekoliko dana prije održavanja pohoda.


Izuzetno nam je drago da ćemo, uz odgovornost svih nas, uspjeti održati ovaj najdragocjeniji dio tradicije našega kraja, no nažalost, uzimajući u obzir trenutne epidemiološke prilike u čitavoj zemlji, pa tako i na području naše općine, niti ove godine neće biti moguće održati Zvončarsku smotru niti Miću zvončarski smotru – stoji u priopćenju iz Općine Matulji.