Opatija

Cijepljeno šezdesetak djelatnika liburnijskih vrtića

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA, MATULJI – Tijekom proteklog tjedna u organizaciji epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Opatija, provedeno je cijepljenje protiv COVID-19 u tri odgojno-obrazovne ustanove na području Liburnije, u Dječjem vrtiću Opatija, Dječjem vrtiću Matulji te u mošćeničkom Dječjem vrtiću.


Kako su javili iz opatijske ispostave NZZJZ-a, ukupno je cijepljeno 60 djelatnika – odgojiteljica, administrativnog, kuhinjskog i tehničkog osoblja. U cijepljenju su sudjelovale i zdravstvene voditeljice tih ustanova.


– Nakon prioritetne skupine stanovništva (zdravstveni djelatnici, domovi umirovljenika, interventne i sigurnosne službe), na red je došla i profesija koja je bila jedna od najpogođenijih epidemijom korone. Dječji vrtići ne mogu organizirati svoj rad online kao neke druge obrazovne ustanove i zbog toga je velik broj djelatnika bio zaražen ili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim djetetom ili kolegicom.
Počevši od kolovoza prošle godine, gotovo svaki tjedan je jedna odgojna grupa vrtića morala ići u samoizolaciju zbog pozitivnog djeteta ili odgojiteljice. To je stvaralo velike frustracije roditeljima i probleme s pronalaženjem načina čuvanja djece kod kuće, zbog čega je trpjelo i gospodarstvo. Uza sve te probleme i negodovanja roditelja, sve ustanove na području Liburnije uspjele su organizirati rad i u suradnji s epidemiološkom službom i lokalnim stožerima civilne zaštite vrlo brzo su provodili sve neophodne protuepidemijske mjere. Za nadati se je da će započeto cijepljenje prekinuti crni niz prekida odgojno-obrazovnog procesa u dječjim vrtićima, što će i roditeljima omogućiti da lakše započnu gospodarske aktivnosti na području Liburnije – naveli su iz NZZJZ-a, Ispostave Opatija.