ZLATNE JUBILARKE

Cijeli je Lovran ponosan. Svi smo mi “Lovranske črešnjice” ili priča o notama i prijateljstvu

Aleksandra Kućel Ilić

Arhiva NL

Arhiva NL

S ovogodišnjeg European Radio and Song Contest – Make it Heard 2024., Lovranske črešnjice vratile su se ovjenčane zlatomSvibanj će uskoro prepustiti mjesto lipnju, a bit će to i mjesec slatkih lovranskih trešanja, kako se voli reći »jedinstvenih u svijetu«. No, ove se godine o »črešnjicama« puno govorilo i ranije, a zaslužne za to su članice Školskog zbora Osnovne škole Viktora Cara Emina Lovran Lovranske črešnjice, koje su pod vodstvom njihove neumorne i kreativne učiteljice i voditeljice Natalije Banov u jakoj međunarodnoj konkurenciji proslavile i svoju školu i »gradić mali«. Na ovogodišnjem izdanju European Radio and Song Contest – Make it Heard 2024., u kategoriji starijih razreda, Lovranske črešnjice nastupile su s pjesmom »With Friends Beside Us«, koju je uglazbila članica zbora Viktoria Brkić koja je ujedno i solistica, te se s proglašenja najboljih koje se održalo na Cipru vratile ovjenčane zlatom. Na zlatne črešnjice je sada ponosan cijeli Lovran te su u povratku s putovanja oko četiri sata ujutro dočekane uz bakljadu, pjesmu i originalne transparente. »Svi smo mi Lovranske črešnjice« – poručili su im na dočeku, a upriličena je i svečanost u kinu Sloboda u Lovranu gdje su talentirane pjevačice, među kojima je i jedan vrlo talentirani dječak, pred mnogobrojnom publikom posvjedočile o nezaboravnim trenucima provedenim u Nikoziji na Cipru, a za mnoge i prvim avionskim letom u životu.


Lovranske črešnjice na Cipru nastupile su u sastavu Ena Brandibur, Viktoria Brkić, Tea Cibić, Nia Feranda, Ivana Gajzler, Lamia Jusufagić, Nina Kert, Korina Kert, Petra Kinkela, Anja Kovačević, Lina Lazarić, Jana Luksetić, Lara Marini, Nika Marini, Fani Palmić, Nicol Pavlin, Leonardo Popeškić, Alba Požarić, Elena Puž, Karla Stanger, Mia Staraj, Ema Surijan, Molly Šijan, Natalia Škalamera, Leonarda Tomašić, Stefania Tomašić, Lana Tripar, Emili Uhač, Flora Uković, Ivona Velčić i Nika Železnik.


Zahvalnice su na prigodnoj svečanosti u kinu dobili svi donatori, odnosno Općina Lovran, Grad Opatija te TZ Kvarner i TZ Lovran te poduzeća Agromasa, Bigaj, Dinamarin, GeoAs, Igi, Info lab medija, Me-gra i Walmar d.o.o., te obrti Stolarski obrt Callidus, Obrt IP reklamni studio, Ugostiteljski obrt Sunrise, Građevinski obrt Surijan, te Silvija Palmić i Mauro Škalamera.
Škola Lovran i Lovranske črešnjice su zahvalili Općini Lovran, odnosno načelniku Bojanu Simoniču i pročelnici Elviri Jović Ban, Gradu Opatiji uime kojega je zahvalnicu preuzela Ines Jerkić, TZ-u Kvarnera uime kojeg je zahvalnicu preuzela Anđelka Kusturin, te TZ Općine Lovran i direktorici Zvijezdani Klobučar Filčić.


Foto Marko Gracin


Zahvalnice su dobili i suradnici koji su pomogli Lovranskim črešnjicama na putu do zlata i to David Kurti, Edin Pecman i Aleksandar Valenčić, te djelatnice škole Martina Ožbolt (računovodostvo) i Danijela Pršo (tajništvo). Naime, treba reći da je u procesu stvaranja pjesme, u izradi demo snimke pomogao vanjski suradnik prof. Edin Pecman, a nakon objave rezultata, instrumentalni aranžman i snimku ostvario je višegodišnji suradnik zbora Aleksandar Valenčić, te je snimljen i videospot.


Uspjeh za uspjehom


Veliki zbor OŠ »Viktor Car Emin« iz Lovrana, Lovranske črešnjice, tijekom 2023. i 2024. godine zaredao je uspjeh za uspjehom, te je na nedavnom natjecanju dječjih zborova »Vallis Aurea Cantat« održanom u Požegi u iznimno jakoj konkurenciji od 31 dječjeg zbora iz Hrvatske i Slovenije osvojilo u kategoriji »D« (mješovita glazba/troglasni i višeglasni zborovi) u kojoj se natjecao, najveći broj bodova i zlatnu plaketu. Črešnjice su na taj način osigurale ulazak u borbu za Grand prix. Zborovi koji su osvojili zlatnu nagradu i najveći broj bodova unutar svih kategorija nadmetali su se međusobno za veliku nagradu izvodeći jednu skladbu prema vlastitom izboru iz programa koji su pjevali u tim kategorijama. Lovranske črešnjice su nakon pripetavanja osvojile Grand prix i zlatni pehar, što je također bio velik uspjeh ovog zbora koji je doista »rođen za pozornicu«.


Foto Marko Gracin


Uslijedio je već spomenuti ulazak u finale i osvojeno prvo mjesto na međunarodnom natječaju European Student Radio and Song Contest »Make It Heard«, a čije je proglašenje osvojenog mjesta i preuzimanje nagrada bilo u Nikoziji na Cipru 27. travnja. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je »The Power Of Friendship« (Snaga prijateljstva), a Lovranske črešnjice su se prijavile na natječaj u kategoriji dječjeg glazbenog stvaralaštva uz pjesmu »With friends beside us« koju je uglazbila članica zbora Viktoria Brkić i solistički izvela uz pratnju zbora i – kao što je poznato – u kategoriji starijih razreda pobijedile!


Žetva nagrada


Nastavile su uz ovu veliku pobjedu na Cipru svoju »žetvu nagrada« tijekom ove školske godine, jer su već ranije osvojile prvo mjesto na Dječjem festivalu čakavske pjesme ČAraoke u listopadu prošle godine, te mjesec dana kasnije Srebrnu plaketu na Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu održanom u KD-u »Vatroslav Lisinski«. Također, osvojile su u prosincu 2023. Povelju za NAJakciju za školski mjuzikl malog zbora »U modroj uvali«, a sve će, kako su najavile, zaokružiti uz veliki rođendanski koncert 7. lipnja na školskom igralištu u Lovranu, budući da im je ovo i jubilarna godina i slave 10. obljetnicu postojanja.


Privatni album


– Nema pravih riječi uz koje bih mogla zahvaliti svima koji su pomogli i sudjelovali u tome da nam se omogući odlazak na Cipar, a danas smo se okupili da vam pokušamo prenijeti barem dio naših doživljaja s nedavno završenog putovanja – rekla je Natalija Banov na slavljeničkoj fešti u lovranskome kinu gdje su okupljene pozdravili i v.d. ravnateljice OŠ Viktor Car Emin iz Lovrana Barbara Kalčić Grabrovac te lovranski načelnik Bojan Simonič.


Kako je to zvučalo kada Lovranske črešnjice pjevaju na temu snage prijateljstva, a zvučalo je fantastično, moglo se te večeri čuti ne samo u snimci iz Nikozije nakon proglašenja pobjede, već i uživo u lovranskome kinu gdje su i publiku i zbor i same organizatore svečanosti, baš kao i sve donatore, povezivale niti zajedništva. Osim što su na Cipru promovirale svoju školu, najdraži Lovran i Kvarner, podijelivši i obilje propagandnog materijala, »črešnjice« su ponosno pozirale uz hrvatsku zastavu i svoju domovinu predstavile glazbom na najbolji mogući način, univerzalnim jezikom koji je svima razumljiv.


Originalno i maštovito


U svojem desetogodišnjem postojanju, naše su Lovranske črešnjice postigle najveći uspjeh dosad – 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju školskih radijskih emisija i pjesama »Neka se čuje« – »Make It Heard« čije se finale održalo u Nikoziji na Cipru od 25. do 27. travnja 2024. u srednjoj školi Aglantzias i na Sveučilištu Cipar – objavljeno je na web stranicama lovranske škole, gdje je i detaljnije objašnjeno o kakvom je natjecanju koje je držano osmu godinu za redom, riječ.


Foto Marko Gracin


– Natječaj pod nazivom »Snaga prijateljstva« ove je godine naišao na veliki odaziv obrazovne zajednice. Pristiglo je 527 prijava, 299 radijskih poruka i 228 pjesama iz škola u Cipru, Grčkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj te škola Commonwealtha u Engleskoj i Njemačkoj. Dječje originalne i maštovite kreacije prikazuju vrijednost koju prijateljstvo ima u njihovim životima te kako živjeti s radošću, ljubavlju i podrškom. U procesu ocjenjivanja projekata sudjelovali su suci iz područja obrazovanja, znanosti, kao i renomirani stručnjaci iz područja umjetnosti i kulture kao članovi prosudbenih povjerenstava. Natječajni radovi ocjenjivani su na temelju kriterija, uzimajući u obzir bodove škola sudionica i prosudbenih povjerenstava za konačni rezultat. Natjecanje je organizirano na najvišim razinama, a finalnoj svečanosti nazočili su predstavnici organizatora Europskog školskog radija, Uprave za razvoj i upravljanje digitalnim sadržajem EKOME, Odjela za obrazovni radio, televiziju i digitalne medije Ministarstva obrazovanja, vjere i sporta Grčke, Odjela za obrazovnu tehnologiju ciparskog pedagoškog instituta. U dodjeli nagrada sudjelovalo je tridesetak škola iz Grčke, Cipra te naš zbor kao jedini predstavnik Hrvatske, a finalisti su se predstavili svojim pjesmama i radijskim porukama – poručili su iz OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu.


Foto Marko Gracin


U Parku mladih


Lovranske črešnjice su sada već vrlo poznatu pobjedničku pjesmu uz koju su se s Cipra vratile uz zlatno odličje nedavno izvele i u Opatiji, u prekrasnom ambijentu Parka mladih ispred Gimnazije, na svečanosti u povodu obilježavanja Dana škole. Dale su svoj doprinos slavljeničkom koncertu te su pred mnogobrojnom oduševljenom publikom nastupile uz školske zborove Gimnazije Eugena Kumičića, domaćina vrlo lijepe svečanosti i OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije i još jednom potvrdile svoju kvalitetu.