Gluhi telefon

Charles Billich akciju ‘Lovran za Petrinju’ smatra uvredljivom i za umjetnika i za žrtve potresa

Mirna Šumberac

Charles Bilic iz sretnijih lovranskih dana kad je u Kuli imao galeriju Fortezza / Foto NL ARHIVA

Charles Bilic iz sretnijih lovranskih dana kad je u Kuli imao galeriju Fortezza / Foto NL ARHIVA

Općina Lovran organizirala je prodajnu humanitarnu izložbu na kojoj će biti ponuđeno 18 djela australskog umjetnika i Lovranca po rođenju – Charlesa Billicha. Slike je Općina stekla na sudskoj dražbi, a umjetnik i dalje želi otkupiti svoja djelaLOVRAN – Prodajna izložba humanitarnog karaktera »Lovran za Petrinju« bit će otvorena sutra u 17 sati u galeriji Laurus. Javnosti će na otkup biti ponuđena djela australskog umjetnika i Lovranca po rođenju – Charlesa Billicha. Na izložbi će se naći 18 djela u vlasništvu Općine Lovran – 15 umjetničkih slika i 3 grafike te će novčana sredstva koja će biti prikupljena u akciji biti donirana Gradu Petrinji, koji je s Općinom Lovran u prijateljskim odnosima. Umjetnine će se prodavati pojedinačno po procijenjenoj vrijednosti iz Kataloga gdje će za svaku biti iskazana početna cijena, a prodaja će biti realizirana prikupljanjem pisanih ponuda interesenata.


Autor uvrijeđen


– Slike smo stekli na sudskoj dražbi. Zbog potresa koji se dogodio u Petrinji odlučili smo ih ponuditi na prodajnoj izložbi jer postoje ljudi koji bi ih željeli imati, a nisu si ih mogli priuštiti te usto sav novac ide u humanitarnu svrhu. Čim sam došao na tu ideju, s njome sam upoznao sve vijećnike i oni su je prihvatili. Za prodaju smo odredili 18 slika različite tematike čija je procijenjena vrijednost u rasponu od 1.500 do 30.000 kuna, izjavio je načelnik Općine Lovran Bojan Simonič.Ponuđena cijena ne smije biti niža od one naznačene u katalogu, a 11. ožujka u 12 sati u Općini Lovran bit će održano otvaranje ponuda koje zbog trenutačnih epidemioloških uvjeta neće biti otvoreno za javnost te će svi ponuditelji imati naknadnu mogućnost uvida u zaprimljene ponude.
O prodajnoj izložbi informirao se i sam umjetnik Charles Billich, u čije je ime Steve Ravic, njegov službeni predstavnik za pitanja vezana za Hrvatsku, napisao reakciju koja ovdje nije iznesena u cijelosti. Steve Ravic piše kako Billich smatra da je gesta koju je izvela Općina Lovran uvredljiva i za umjetnika, ali i za žrtve stradanja u Petrinji čija se tragedija koristi za upitne svrhe. Napominju da je vrijednost umjetnina daleko veća no što je to procijenila kompanija Quadro Nero te usporedi li se procjena s onom od službene prodaje Billicheve Galerije u Sydneyju, očito je da je cijena i do deset puta manja nego što bi po njihovoj procjeni trebala biti.


Poziv na suradnju


Također, navode da ova akcija jako šteti Billichevu brendu i proturječi legitimnoj vrijednosti i službenoj prodajnoj cijeni Billichevih umjetnina koje je odredila Billich Merchandise Pty. Ltd. Osim toga, Ravic napominje da je sam Billich uz njegovu i pomoć svojih suradnika u dva navrata pokušao otkupiti vlastita djela, za koja on smatra da su nepravedno došla u ruke Općine te da za to nije dobio povratnu informaciju. Posljednji je put to bilo u siječnju 2020. kada su njegov predstavnik i odvjetnik Don Markusic došli u Lovran s ciljem da se sastanu s Općinom Lovran, odnosno načelnikom u vezi s projektom i filmom (zbog kojeg su i prije dolazili) te kupnjom umjetnina. Ravic napominje da je načelnik tada bio nedostupan te su mu rekli da će na njegove upite naknadno odgovoriti na čemu je i ostalo s obzirom na to da Općina nije iskazala interes za suradnju i otkup iako im je ponovo poslao zahtjev.Premda smatraju da je cijela situacija nepravedna, ipak su spremni na suradnju jer postoji mogućnost da je možda došlo do »gluhog telefona« te da je ova akcija Općine zaista iskrena i autentična. Odlučili su od Općine otkupiti dotične umjetnine i to one Charlesa Billicha, njegove Galerije u Sydneyju te Billich Merchandise Pty. Ltd., prema procjeni Quadra Nera te novce od otkupa proslijediti žrtvama potresa u Petrinji. Nadaju se da će Općina prihvatiti ovu ponudu te da će to riješiti neke od nesuglasica, također, traže mogućnost da mu se prodaju ili vrate ostale umjetnine koje se nalaze u Lovranu, za koje Billich smatra da su mu nepravedno oduzete i čija je vrijednost daleko veća od duga zbog kojeg su mu one zaplijenjene, postavljajući pitanje kako dug koji prelazi 190.000 kuna (otprilike 25.500 eura prema tadašnjem tečaju) opravdava zapljenu umjetnina u vrijednosti od 1.000.000 eura…


Jedini cilj – pomoć


Dakako, pitali smo općinskog načelnika Bojana Simoniča za komentar…


– Slike su nedvojbeno vlasništvo Općine Lovran, ona je to stekla legalnim putem i kupila ih je. Ja sam stupio u kontakt s gospodinom Billichem još prije nekoliko godina, ali je kroz cijelo razdoblje izostala neka ozbiljna ponuda za otkup tih slika. Što se tiče prodajne izložbe, nemamo problema s time i da se netko javi i u njegovo ime ako ih želi otkupiti, ali nama je prvenstveni cilj pomoći potresom pogođenim područjima i to je motivacija koja nas kroz to vodi. Smatram da je Billich žrtva nekih svojih savjetnika i punomoćnika… Oglas prodajne izložbe je vani i naravno da i oni mogu dati ponudu kao i svi drugi, izjavio je.