Tereza Simonović

Čestitku za zlatni jubilej sestri Terezi uputio i papa Franjo

Mirjana Grce

Foto Riječka nadbiskupija

Foto Riječka nadbiskupija

Časna sestra Tereza Simonović iz zajednice sestara Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog proslavila je 23. siječnja u Voloskom 50. obljetnicu redovničkog služenja. Časna sestra Tereza Simonović iz zajednice sestara Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog proslavila je 23. siječnja u Voloskom 50. obljetnicu redovničkog služenja. Veliku većinu svog posvećenog života, 35 godina, provela je upravo u župi Volosko gdje su joj jubilej, nakon nedjeljne mise, čestitali župljani i župnik Petar Belanić.


Sestra Tereza odgojila je brojne Vološćane jer je od 1981. u dogovoru s tadašnjim župnikom mons. Josipom Šimcem, vodila kateheze i radila u župnom pastoralu. S demokratskim promjenama 1991. godine počela je predavati i vjeronauk u školi te tako u vjeri poučila brojne generacije.


Ustrajnost i vjernost Bogu, molitva, poučavanje, čvrstoća vjere, njezine su odlike na kojima su joj zahvalili župljani i župnik, izvijestio je portal Riječke nadbiskupije, izdvajajući da je čestitka za zlatni jubilej s. Terezi stigla i iz Vatikana, pismom koji potpisuje papa Franjo.


Neumorno služenje
Na kraju mise u crkvi u Voloskom, Suzana Maglica je sestri Terezi u ime župljana zahvalu izrazila za sve godine neumornog služenja u župi Volosko.


Foto Riječka nadbiskupija


– Hvala vam što smo se uz vašu pomoć u ovoj crkvi često mogli osjećati kao u svom domu. Hvala vam za generacije mladih koje ste podučavali vjeri i bili primjer kako slijediti Isusa. Pokazivali ste im kako Isus treba hrabre i čvrste suradnike koji će uvijek biti na njegovoj strani, čak i kada to znači plivati protiv struje – rekla je.


Sestra Tereza je u župu Volosko stigla 1977. godine. Četiri godine radila je kao medicinska sestra u domu za starije osobe, koji je smješten uz župnu crkvu i samostan. Nakon tih godina, na prijedlog župnika i uz suglasnost redovničkih poglavara, posvetila se pastoralu i katehezi.


Radila je to u Voloskom, s manjim prekidima, više od 30 godina. Iako više ne radi u školi – u mirovini je od 2019. godine – u župi i dalje održava kateheze prvopričesnicima i krizmanicima te redovito brine za uređenje i čišćenje crkve, liturgijsku glazbu te prigodne priredbe s djecom.


Odgojena u vjeri


Rođena je i odrasla u Letnici, hrvatskom mjestu na Kosovu, u obitelji s četiri sestre i bratom. Roditelji su ih odgojili u vjeri, koja je bila živa u cijelom mjestu.


U Letnici su službovale i Kćeri kršćanske ljubavi koje su puno pomagale stanovništvu, obilaze su stare i bolesne i liječile ih. Njihov primjer potaknuo ju je da i ona postane redovnica i medicinska sestra te je u njihov novicijat u Beogradu ušla s 18 godina, 24. siječnja 1972. godine.


Tijekom svoga redovničkog služenja djelovala je u više mjesta i ustanova, no najdulje u župi u Voloskom.


– Sretna sam i ispunjena svim što sam radila, što sam mogla slaviti Stvoritelja molitvom, pjesmom i naviještanjem njegove radosne vijesti. Zahvaljujem Bogu na tome. Zahvaljujem i svim svojim sestrama iz naše redovničke zajednice, svim župnicima i svećenicima i župljanima s kojima sam surađivala – rekla je na jubilarnom slavlju sestra Tereza.