Nezadovoljni građani

‘Betonski mastodonti uništavaju Staru damu’: Opatijci poslali otvoreno pismo ministrici kulture

Aleksandra Kućel Ilić

U čemu se to sastoji zaštita kulturnog dobra koje je evidentirano i u zemljišnim knjigama ako ga je moguće srušiti zajedno s impozantnim potpornim zidovima izvedenim u tehnici suhozida te na istom mjestu izgraditi betonski mastodont, pitaju se ogorčeni OpatijciOPATIJA – Građani Opatije složni su u pokušaju da na sve raspoložive načine pokušaju zaustaviti preizgrađenost i apartmanizaciju koja je zahvatila Staru Damu. Odlučili su napisati otvoreno pismo hrvatskoj ministrici kulture i medija, te uz njezinu pomoć zaštititi prostor. Pismo je u kratkom roku potpisalo 80 mještana.


»Poštovana ministrice Obuljen Koržinek, obraćamo Vam se jer smo duboko zabrinuti kulturocidom koji se događa u Gradu Opatiji. U Opatiji, kao najstarijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji zvanoj »stara dama«, »biser Jadrana« s prekrasnim parkovima, hotelima i vilama, i kao takvoj kulturno-povijesnoj cjelini upisanoj u Registar nepokretnih kulturnih dobara pod brojem 2.690 – Urbanistička cjelina grada Opatije.


Tema betonizacije, apartmanizacije, preizgrađenosti, uništavanja zelenih površina, bolna je ne samo za mnoge Opatijce, već i za njihove goste i posjetitelje.


Nacionalno blago
Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sva kulturna dobra su od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku i uživaju njenu osobitu zaštitu te u skladu s odredbama tog Zakona predstavljaju nacionalno blago. U čemu se to sastoji zaštita kulturnog dobra koje je evidentirano i u zemljišnim knjigama ako ga je moguće u potpunosti srušiti zajedno s impozantnim potpornim zidovima izvedenim u tehnici suhozida kao dijelovima tradicijske graditeljske baštine ovog prostora, te na istom mjestu izgraditi betonski mastodont koji nema apsolutno nikakve poveznice s postojećim građevinama koje imaju status »kulturnog dobra«, a još manje veze s vizualnim i arhitektonskim rješenjima postojeće urbane cjeline grada Opatije. Na djelu je uništavanje kompletnog biljnog pokrova na gradilištima kroz fazu pripremnih radova, smanjivanje zelenih površina grada i inertnost prema opasnostima klimatskih promjena koje svakim danom sve više osjećamo.


Zaštitom i očuvanjem kulturne baštine Ministarstvo, kojem ste vi na čelu, treba osiguravati postojanost kulturnih vrijednosti, kao i potencijala za daljnji razvitak Republike Hrvatske, njenu afirmaciju, stimulaciju ekonomske konkurentnosti i kvalitetnijeg života u europskom okruženju.


Kulturno dobro bez zaštite


Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Rijeci neizdavanjem, odnosno izdavanjem posebnih uvjeta zaštite omogućuje sve ranije navedeno, umjesto da to odbije rješenjem budući da predloženi zahvati u prostoru ne štite kulturno dobro. Zaštita i sprječavanje uništavanja zaštićene kulturno-povijesne cjeline te sprječavanje (nepovratnog) urbanističkog građevinskog prostora tj. osiguranje budućih zahvata koji nisu prekomjerni teret okolnom prostoru trebali bi biti poglavito provedba mjera zaštite pravne i stručne naravi, a sukladnih pravilima konzervatorske struke«, stoji u pismu koje je potpisala Branka Leidl i grupa građana Opatije.