Radionica

Belgijska čokoladna inspiracija pretvorena u Erasmus+ iskustvo učenika Ugostiteljske škole Opatija

Aleksandra Kućel Ilić

Učenici opatijske Ugostiteljske škole i njihov belgijski domaćin tijekom čokoladnog usavršavanja / Foto Ugostiteljska škola Opatija

Učenici opatijske Ugostiteljske škole i njihov belgijski domaćin tijekom čokoladnog usavršavanja / Foto Ugostiteljska škola Opatija



Suradnja koja je započela prošlog studenoga na Festivalu čokolade u Opatiji prerasla je u međunarodnu priču o učenju, kreativnosti i profesionalnom razvoju. Mladi i inovativni belgijski maître chocolatier, Alexandre Druart, tada je održao radionicu “Kako izraditi čokoladnu skulpturu” za učenike i nastavnike Ugostiteljske škole Opatija.


Radionica, organizirana u suradnji s belgijskom ambasadom u Hrvatskoj i uz podršku tvrtke Puratos Konding Croatia, bila je uvod u posebno partnerstvo između belgijske Chocolaterie Druart i opatijske škole.





Alexandre Druart, koji dolazi iz obitelji s dugom tradicijom izrade čokolade, istaknuo se svojim inovativnim pristupom i impresivnim umjetničkim čokoladnim skulpturama.


Na Festivalu čokolade u Opatiji izradio je uživo i skulpturu “Atomium”, simbol Bruxellesa i belgijskog nasljeđa. Oduševljen talentom opatijskih učenika tijekom radionice, Druart je prepoznao njihov potencijal i pozvao ih k sebi u Belgiju.


Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija prepoznao je ovu priliku te ju je pretočio u Erasmus+ projekt “Ugostiteljska izvrsnost preko granica”, čime je osigurana mobilnost učenika u vrijednosti od 11.105 eura.



Tako su četiri učenika 3.2 razreda (smjer slastičar) – Katja Dujmić, Irene Ferletta, Nadia Kircher i Lori Ana Naglić u pratnji nastavnika Nenada Novaka – od 19. do 30. studenoga boravila u belgijskom mjestu Angreau, u samom srcu Chocolaterie Druart, gdje su imali priliku raditi uz vrhunskog čokoladnog majstora i njegov tim.


Tijekom boravka razvijali su napredne tehničke vještine u izradi čokolade – od temperiranja i oblikovanja do kreiranja premium proizvoda. Naučili su prepoznati važnost održive nabave i kvalitete sastojaka, razvijali kreativnost kroz vlastite čokoladne kreacije, te bili uključeni u stvarno međunarodno profesionalno okruženje.



Poseban izazov bio je i rad na stranom jeziku, što im je dodatno povećalo samostalnost i sigurnost u komunikaciji, naveli su iz opatijske Ugostiteljske škole.


Učenici su istaknuli da im je iskustvo boravka u Belgiji otvorilo nove poglede na struku i praksu. U slobodno vrijeme posjetili su Bruxelles i Pariz, gdje su uživali u raznim slastičarskim delicijama i upoznali suvremene trendove u gastronomiji.


S oduševljenjem su opisali Alexandra Druarta kao iznimno susretljivog mentora i izvrsnog domaćina koji ih je motivirao da vjeruju u svoj talent i potencijal.


– Zahvaljujući ovom iskustvu, Ugostiteljska škola Opatija dodatno je potvrdila svoj status centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji učenicima otvara vrata međunarodne karijere, a školi buduće međunarodne projekte – zaključili su iz ove uspješne opatijske srednje škole.