Časna funkcija

Battifiaca novi kum Opatijskih kukala: “Ne kupam se niti po ljeti, a kade tek po zime”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nakon Dragana Hlanude i Duška Jeličića Duleta, Battifiaca je treći muški kum opatijskih cjelogodišnjih kupačaMario Lipovšek Battifiaca novi je kum Opatijskih kukala i tu je časnu funkciju preuzeo danas od dosadašnje kume Marine Česen.


Nakon Dragana Hlanude i Duška Jeličića Duleta, Battifiaca je treći muški kum opatijskih cjelogodišnjih kupača, a ostale kume su im bile žene.

Novi kum je odmah na krštenju odradio i svoju prvu zadaću i nakon svečane prisege u punopravno članstvo Opatijskih kukala primio novog člana, Radovana Šmera.


Kukal Šmer je prisegnuo i riječima i činom, jer je prije kupanja u moru koje uz 14 stupnjeva i nije bilo prehladno, pogotovo ne za ovo doba godine, na glavu dobio kantu ledenih kocki i sve to bez problema izdržao.Baš po onoj poznatoj “se ča je nemo to je naše”. Lovransko-opatijska kuma Česen je tridesetak čakavskih pjesama posvetila Opatijskim kukalima, najnoviju koju je danas pročitala posvetila je novom, lovranskom kumu Battifiaci i sve što je u tih godinu dana učinila ostat će kao trajna vrijednost jednog razdoblja djelovanja udruge.Na primopredaji dužnosti razmijenjene su dobre želje, ali i prigodni darovi.


– Dragi novi kum Mario, dobro prišal i s kukali čuda prijateljstva našal – poželjela je kroz stihove Marina Česen.


Na ukazanoj časti kukalima se u svome stilu zahvalio njihov novoizabrani kum.– Bit ću prvi albino koji je kum kukalima kojima se divim. Zvali su me ako bin šal š njimi va more, no rekao sam im “hvali more, drž se kopna”. Ne kupam se niti po ljeti, a kade tek po zime – rekao je Battifiaca i poželio kukalima još jednu odličnu godinu.Najavljena je i velika fešta – tradicionalna Novogodišnja zdravica i kupanje 1. siječnja 2023. u 12 sati na Slatini u organizaciji Grada Opatije, Turističke zajednice grada Opatije i Opatijskih kukala.