Kandidat Kvarnerske inicijative i IDS-a

Ante Štampalija: Donosim Opatiji pozitivnu energiju i suradnju

Aleksandra Kućel Ilić

Ante Štampalija

Ante Štampalija

U upravljanju gradom premalo se pažnje posvećuje rješavanju svakodnevnih problema građana u odnosu na velike investicijske projekte i premalo se koriste suvremene tehnološke mogućnosti za jednostavniji rad gradske uprave – smatra ŠtampalijaOPATIJA – Ante Štampalija, 41-godišnji kandidat Kvarnerske inicijative i IDS-a za gradonačelnika, živi u centru Opatije, a kako će za sebe reći, školovao se u Hotelijersko-turističkoj školi u Opatiji i na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
– Poduzetnik sam 18 godina i mogu primijetiti da sam ona upotrebljiva i kvalitetna znanja koja koristim stekao izvan sustava obrazovanja, njegovom nadogradnjom kroz djelatno poduzetništvo, upoznavanjem društvenog i financijskog sustava. Radim u vlastitoj tvrtki, bavim se poslovima u turizmu i nekretninama te investicijama u ta područja djelatnosti. Surađujem s članovima obitelji, kroz četiri naše tvrtke koje čine neformalni klaster povezanih tvrtki te se na taj način međusobno podupiremo, nadopunjujemo i pomažemo – naveo je u uvodu svog predstavljanja javnosti.


Duh suradnje


Što vas je motiviralo za ulazak u politiku i zbog čega mislite da biste bili dobar gradonačelnik Opatije, odnosno po čemu se izdvajate od konkurencije?


– Motivirala me želja, a sada mogu reći i misija, da promijenimo način upravljanja našim gradom i da donesem potrebnu pozitivnu energiju i suradnju. Naime, u upravljanju gradom premalo se pažnje posvećuje rješavanju svakodnevnih problema naših građana u odnosu na takozvane velike investicijske projekte i premalo se koriste suvremene tehnološke mogućnosti pojednostavljivanja rada gradske uprave u brojnim uslugama potrebnim građanima. Uza sve to u upravljanju gradom nedostaje duha suradnje svih koji mogu pridonijeti boljim rješenjima za probleme koje u Opatiji i svim njenim okolnim naseljima treba riješiti, a na korist svim građanima. Tu mislim na bolju suradnju gradonačelnika, Gradskog vijeća, svih političkih stranaka, ali i svih Opatijki i Opatijaca koji mogu pomoći. Eto, takav me pristup izdvaja od konkurencije koja radi po starom političkom modelu »ja i moja stranka znamo sve najbolje«.


Nemojte se bojati promjena!


– Dragi moji sugrađani, nemojte se bojati promjena! Strukture koje upravljaju gradom već dvadeset godina istrošile su se i brinu se samo o svom interesu. Zajedno sa svojim dragim kolegicama i kolegama iz Kvarnerske inicijative dokazao sam da mi je stalo do Opatije, njenih građanki i građana te njihovih interesa. Organizirali smo se i zajedno s mladom i poletnom ekipom opatijskog IDS-a smatramo da možemo donijeti nužne promjene i kvalitetnije upravljanje gradom. Ne razbacujemo se megalomanskim projektima, želimo brzo i kvalitetno odraditi ono što je moguće i realno, što će imati pokriće u gradskom proračunu. Slušajte što govorimo, što nudimo, i kada dođe izborni dan, znat ćete što vam je činiti – zaokružit ćete mene kao kandidata za gradonačelnika i listu koju predvodim – rekao je Štampalija. 


Koji će vam biti najbliži suradnici ako dobijete povjerenje birača?


– Najbliži suradnici, uz Roberta Žigulića, kojega sam već predstavio kao kandidata za dogradonačelnika, bit će sugrađani koji se zalažu za opću dobrobit, vijećnici mjesnih odbora i novoizabrani vijećnici Gradskog vijeća. Također, neću se sramiti konzultirati sa stručnjacima svih profila, kad god se bude raspravljalo o nekom pitanju gdje bi njihova pomoć mogla pomoći u pronalaženju najboljeg rješenja.


Mali važni problemi


Predstavite svoj izborni program. Što planirate napraviti u četiri godine?


– Ne pada mi na pamet natjecati se s obećanjima, kao što to rade neki kandidati. Mišljenja sam da u iduće četiri godine možemo napraviti jako puno upravo rješavajući takozvane male, ali važne probleme kao što su primjerice digitalizacija gradske uprave ili pomoć našim siromašnijim i starijim sugrađanima, kao i one veće kao što su na primjer odlaganje otpada ili prostorno uređenje. Manje-više svi kandidati imaju slične programe. Postavljanje gradskih financija na zdrave noge i zaokret u odnosu prema proračunskom novcu i načinu na koji se koristi, preduvjet je napretka grada. Puno je tu rasipanja novca i njegovog nenamjenskog i lošeg korištenja. A za promijeniti odnos prema proračunskom novcu potrebno je promijeniti prvog čovjeka grada i raditi na dobroj suradnji u Gradskom vijeću.


S kakvim biste izbornim rezultatom bili zadovoljni?


– Naš dobar izborni rezultat vidimo kao jedinu mogućnost da našim sugrađanima omogućimo promjenu dosadašnjeg načina upravljanja, a ne kao neko vlastito zadovoljstvo. Cilj je da Kvarnerska inicijativa dobije najmanje tri vijećnička mjesta u Gradskom vijeću, a isti cilj, tri vijećnika, ima i IDS koji je naš koalicijski partner i koji me podržava kao kandidata za gradonačelnika. Ako te ciljeve ostvarimo, naša koalicijska lista će imati veliki utjecaj u budućem Gradskom vijeću, a ja ću se kao kandidat za gradonačelnika naći u drugom krugu.