Krađa i utaja poreza

Iz jakne u Veprincu ukrao 150.000 kuna u eurima i prevario državu za 214.700 poreza  

Vladimir Mrvoš

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Kriminalističkim istraživanjem je k tome utvrđeno da je u razdoblju od 1. svibnja do 30. studenoga 2019. godine,  kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Opatije, lažno iskazao obvezu PDV-a za izvršene isporuke, kao i pravo na odbitak pretporeza po primljenim isporukama, s čime je lažno prikazao PDV u stopi od 25 %

OPATIJA Policija iz Opatije dovršila je  kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krađe i utaje poreza ili carine.


Sumnjiči se da je 19. siječnja ove godine na području Veprinca iskoristio nepažnju 50-godišnjeg hrvatskog državljanina te mu iz jakne otuđio oko 150.000 kuna u eurima.


Kriminalističkim istraživanjem je k tome utvrđeno da je u razdoblju od 1. svibnja do 30. studenoga 2019. godine,  kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Opatije, lažno iskazao obvezu PDV-a za izvršene isporuke, kao i pravo na odbitak pretporeza po primljenim isporukama, s čime je lažno prikazao PDV u stopi od 25 %.


Time je oštetio državni proračun i pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 214.700 kuna te ostvario elemente kaznenog djela „Utaja poreza ili carine“.