STIPENDIRANJE

Omišalj daje nagrade učenicima i studentima, poticaj za “najbolje od najboljih”

Mladen Trinajstić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U tijeku je postupak potpisivanja ugovora o stipendiranju sa svima koji su ostvarili pravo na taj vid financijske potpore koji će uspješni učenici i studenti dobivati tijekom 10 mjeseciOMIŠALJ – Općina Omišalj i ove je godine svoje najbolje i najuspješnije mlade sumještanke i sumještane, srednjoškolce i studente »dokazane« ocjenama koje su lani ostvarili na svom obrazovnom putu, nagradila zasluženim stipendijama, onima za školsku, odnosno akademsku 2020./2021. godinu. Kako doznajemo od predstavnika spomenute krčke lokalne jedinice, pravo na stipendijske potpore ovog je puta ostvarilo sveukupno 35 učenika i studenata.


Učenicima koji su u prethodna dva razreda školovanja ostvarili odličan uspjeh i time stekli pravo na općinsku stipendiju (u mjesečnoj vrijednosti 625 kuna) tako su postali Karla Cetina, Korina Čaljkušić, Matea Antolič, Karlo Jakominić, Hela Jakominić Štambuk, Marija Dukić, Gea Grego, Nikola Tadić, Nika Carević i Valentina Požega.


Kriterij prosjek ocjena


Temeljem ostvarenog prosjeka ocjena (od najmanje 4,00) u prethodnoj akademskoj godini, pravo na studentsku stipendiju u iznosu od 875 kuna ostvarili su pak Tea Ivanic, Mihael Girotto, Ariana Kraljić, Mia Goić, Marija Saraf, Gabrijela Aničić, Irena Hojsak, Ivona Tomée, Sara Kurnoga i Dorotea Ivanković. Patricija Grubiša, Iva Baršić, Mihaela Dukić, Martina Naranđa, Iva Domišljanović, Vanesa Sivić, Andrea Kraljić i Hrvoje Keglević ostvarili su pak pravo na stipendiju u iznosi od 625 kuna, i to temeljem ostvarenog prosjeka ocjena u prethodnoj akademskoj godini (u rasponu od 3,50 pa do 3,99).


Veće stipendije unatoč pandemiji​Posebno treba istaknuti i podatak da je Općina Omišalj, unatoč pandemiji COVID-19 bolesti i sveprisutnim restrikcijama u javnoj potrošnji, odlukom općinske načelnice Mirele Ahmetović ove godine iznose svojih mjesečnih stipendija za učenike i studente uvećala za čak 20 posto u odnosu na iznose isplaćivane u prethodnoj školskoj, odnosno akademskoj godini.

Od ukupno 35 učenika i studenata, njih sedmero ostvarilo je svoje stipendijsko pravo obrazujući se za deficitarna zanimanja (instalater-monter, medicinska sestra opće njege, socijalni rad, predškolski odgoj i građevinarstvo).


Desetomjesečne potpore


U vrlo razrađen sustav stipendiranja unutar kojeg se mladi Omišljani i Njivičani rangiraju temeljem ocjenovnih prosjeka ušli su i učenici Nikola Piršić, Ena Vranić i Petra Dukić koji su stipendije u mjesečnoj vrijednosti od 625 kuna stekli temeljem uspjeha ostvarenog u prethodne dvije školske godine (od najmanje 3,00 za svaku godinu obrazovanja).


Pravo na mjesečnu stipendiju u iznosu 875 kuna temeljem uspjeha ostvarenog u prethodnoj akademskoj godini (s prosjekom ocjena od najmanje 4,00) ostvarile su pak Natalija Repac i Lorena Ćosić, a pravo na stipendiju u iznosu od 625 kuna ostvarenu na temelju prosjeka ocjena od najmanje 3,00 pa do 3,99 (u prethodnoj akademskoj godini) zaslužili su i studenti Iris Vračar i Matija Tadić. Dodajmo i da je upravo ovih dana u tijeku postupak potpisivanja ugovora o stipendiranju sa svima koji su ostvarili pravo na taj vid financijske potpore, a u kojemu će »najbolji od najboljih« mladih stanovnika spomenutih dvaju krčkih naselja uživati tijekom deset mjeseci, odnosno do završetka ove, već poodmakle obrazovne godine.