radovi na prometnici

Oko Nove godine konačno završetak radova, vožnja do Belog i dalje će biti atraktivna, ali i – sigurnija

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

U planu je sanacija nagiba uz cestu, izrada zasjeka i poravnanja u razini asfalta kako bi se dobila potrebna širina za normalno održavanje prometnice, a paralelno će biti uređena površinska oborinska odvodnja.BELI – Prometnica koja povezuje mjesto Beli na sjeveru otoka Cresa s glavnom otočnom magistralom uska je i vijugava, a njome svakodnevno prometuju dva autobusa za učenike koji putuju u školu u Cres, te mnoge mještane koji odlaze u otočno središte zbog posla, posjeta liječniku ili po namirnice.


Promet je, razumljivo, posebno intenzivan u ljetnim mjesecima kad Beli s prekrasnom plažom i oporavilištem za bjeloglave supove posjećuje velik broj turista. Cesta širine oko tri metra ima svoju čar jer prolazi kroz guste šume Tramuntane, ali su na njoj neophodne česte intervencije službe za ophodnju i tvrtke zadužene za redovito održavanje.


Posebnu opasnost za sudionike u prometu izazivaju česti odroni zbog oborina ili ovaca koje se penju kosinama. Kako se radi o lokalnoj prometnici, za nju je zadužena Županijska uprava za ceste PGŽ-a koja je izradila potrebnu projektnu dokumentaciju i, uz sufinanciranje Grada Cresa i podršku Mjesnog odbora Beli, ovih dana započela radove.
U planu je sanacija nagiba uz cestu, izrada zasjeka i poravnanja u razini asfalta kako bi se dobila potrebna širina za normalno održavanje prometnice, a paralelno će biti uređena površinska oborinska odvodnja.


Potrebno je urediti oko 1.400 metara ceste od samog naselja Beli do pred nekoliko godina saniranog dijela ceste.


Radovi su planirani u četiri faze i bit će realizirani prema financijskim mogućnostima investitora. U ovoj godini obavljaju se radovi u dužini od 400 metara, a za 2021. godinu predviđeno je sanirati još 300 metara.


Radovi koje trenutno izvodi tvrtka Mavrinac niskogradnja iz Čavala vrijedni su 620.925 kuna i bit će dovršeni oko Nove godine.


– Nadamo se da će se ulaganja u tu dionicu ceste nastaviti i sljedećih godina jer nam je dobra prometna povezanost, uz vodovodnu infrastrukturu, najbitnija za daljnju revitalizaciju i razvoj gospodarstva, kako turizma tako i ostalih djelatnosti, poručila je Eliana Zec Solina, predsjednica Mjesnog odbora Beli.