DUHOVSKI UTOREK

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Omišlja. Maji Veljačić posthumno nagrada za životno djelo

Mladen Trinajstić

Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ

Maja Veljačić zaslužila je nagradu za svoj poseban doprinos i zalaganje na promicanju i čuvanju kulturne baštine Omišlja i jačanju identiteta zajednice. Godišnje nagrade dodijeljene su mladoj sportašici Niki Cetina i Klubu 60+ OmišaljOMIŠALJ – Žitelji Omišlja i Njivica jučerašnjom su svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježili Duhovski utorek – Dan općine Omišalj. Prigodno okupljanje brojnih uzvanika i velikog broja mještana, za razliku od prijašnjih godina kad je bilo upriličavano na trgu Prikešte, ovog je puta zbog kišnih vremenskih prilika moralo biti održano pod krovom omišaljskog Društvenog doma.


Nagrade i priznanja


U najsvečajnijem dijelu događanja svima onima čija su postignuća bila javno primijećena dodijeljene su općinske nagrade i priznanja. Iz ruku predsjednice Općinskog vijeća Dunje Mihelec nagradom za životno djelo posthumno je ovjenčana Maja Veljačić, za svoj poseban doprinos i zalaganje na promicanju i čuvanju kulturne baštine Omišlja i jačanju identiteta zajednice. Posthumno nagrađena Omišljanka bila je članica KUD-a »Ive Jurjević« od njegova osnutka do svoje prerane smrti, godinama je organizirala i vodila narodni običaj »dvizanja bandiri« te još bila i članica amaterske glumačke skupine PDV. Bila je i jedna od revitalizatora narodnih običaja – Koledvi te osnivačica i prva predsjednica karnevalske udruge Omišjanski babani. Laureatkinja je još 2012. godine postala i nositeljica zahvalnice Općine Omišalj koja joj je dodijeljena za njenu dugogodišnju posvećenost zvanju medicinske sestre i primalje, odnosno sve čime je kroz svoj profesionalni rad zadužila generacije malih Omišljana i njihovih majki.

Godišnjom je općinskom nagradom ovjenčana nadarena mlada sportašica Nika Cetina. Ta osmašica, naime, u proteklih je nekoliko godina osvajala vrijedne nagrade i priznanja na međunardnim i državnim prvenstvima u čak tri različita sporta – veslanju, coastal & beach sprintu (koji je kombinacija trčanja i veslanja) te u kickboxingu.


Značajni projekti


Općinska godišnja nagrada uručena je i Klubu 60+ Omišalj, udruženju koje, kako je navedeno u obrazloženju prijedloga omišaljske općinske načelnice Mirele Ahmetović, već dulje od petnaest godina prodonosi organiziranom i sadržajnom korištenju slobodnog vremena osoba starije životne dobi te kroz svoje aktivnosti daje nemjerljiv doprinos nastojanjima unapređenja zdravlja i socijalne skrbi starijih žitelja Omišlja i Njivica, ali i ukupnoj kvaliteti života cjelokupne zajednice.


Obilježavanje Dana općine Omišalj, središnju proslavu koje je općinska načelnica Mirela Ahmetović iskoristila za prigodno podsjećanje okupljenih na sve značajnije projekte i programe koji su u protekloj godini ondje realizirani, kao i za najavu ulaganja kojima će se i u narednom periodu činiti iskoraci na planu unapređenja kvalitete života njenih stalnih stanovnika kao i boravka posjetitelja Omišlja i Njivica, krenulo je još prošlog tjedna nizom »uvodnih« događanja – prigodnih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija. U Omišlju je tako slavljenje Dana općine otvoreno još u petak kad je u galerijama Lapidarij i Loža svečano predstavljena izložba »Neustrašive žene«.


Slavlje je nastavljeno Otvorenim kadetskim prvenstvom otoka Krka u šahu, koje je proteklog vikenda, u organizaciji Šahovskog kluba Kijac, upriličeno u Društvenom centru Kijac. Svoj doprinos slavljenju dali su i boćari koji su u organizaciji omišaljske podružnice Udruge veterana Domovinskog rata otok Krk odigrali boćarski turnir. Po običaju, ususret Duhovskom utorku u Omišlju su se družili i otočni sopci na susretu »Na tenko i debelo«, a u nastavku tjedna Dan općine Omišalj bit će slavljen i prigodnim glazbenim manifestacijama, među kojima i koncertnim nastupom skupine Swingers zakazanim za iduću subotu, na njivičkoj Ribarskoj obali.


Procesija i misa


Zavjetni dan svoje župe omišaljski su vjernici tradicionalno proslavili i ranojutarnjom procesijom do groblja sv. Duha, kao i svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi. Među uzvanicima su bili saborski zastupnici Jasenka Auguštan-Pentek (gradonačelnica Zlatara), Dalibor Domitrović (gradonačelnik Ogulina) i Mišel Jakšić, zamjenica župana Marina Medarić, a uz čelnike jedinica lokalne samouprave otoka Krka pozivu domaćina odazvali su se i predstavnici brojnih drugih gradova i općina iz šireg okružja, kao i predstavnici Omišljanima prijateljskih općina Taglio di Po (Italija), Devinska Nova Ves (Slovačka) i Drenovci.