30. OBLJETNICA

Održana svečana akademija Rotary kluba Rijeka: Kao gost došao i Rambo Amadeus

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana KrižanecU Hotelu Bonavia danasr je održana Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina reosnivanja Rotary kluba Rijeka, originalno osnovanog 1930. godine kao Rotary klub Sušak. Na Svečanoj akademiji okupili su se brojni članovi Rotary kluba Rijeka, guverneri iz Srbije i Slovenije te prvi predsjednik riječkog Rotaryja Zvonko Jadrešin, a kao gost je došao i pjevač Rambo Amadeus koji se prije sinoćnjeg koncerta pridružio akademiji.


Tijekom akademije predstavljen je povijesni tijek rada i sažetak djelovanja Rotary kluba Rijeka, prvenstveno kroz brojne akcija i projekte koje su uspješno realizirali poštujući načela rotarijanstva za dobrobit lokalne zajednice i šire. Riječki su rotarijanci od početka su svojeg reosnivanja shvatili i prihvatili kako u rotarijanskom životu postoji snažna unutarnja snaga koja omogućuje ostvarivanje postavljenih ciljeva i koja ujedno najsnažnije međusobno povezuje rotarijance – prijateljstvo.


Kako je objasnio Gordan Resan, predsjednik Rotary kluba Rijeka, u ovih 30 godina rada proveli su cijeli niz projekata od kojih je istaknuo koncert “Budi tu” te postavljanje velike špine na lukobranu u čast riječke industrijske baštine.
– Mislim da smo najviše postigli upravo u tome da smo Rotary Klub kao jedan veliki dugotrajni projekt uspjeli postaviti na stabilne noge i da je to sada jedan socijalno-društveni rotiranski projekt – kazao je Resan.


Na akademiji su dodijeljena i priznanja istaknutim članovima, među kojima je bio i Oleg Mandić, Opatijac i poznati antifašist koji je nakon preživljavanja Auschwitza posvetio svoj život humanitarnom radu. Kako je Resan istaknuo, on je jedan čovjek iz svakodnevice za kojeg su ponosni da je član njihovog kluba.


O tome što građani mogu učiniti da sami doprinesu zajednici, Resan je kazao kako bi mu bilo najdraže da njihove akcije potaknu građane na djelovanje.


– Nije cilj da svi budemo kao jedan, svatko od nas je različit, ali kroz ovakve organizacije smo u mogućnosti napraviti prave projekte, jer svaki pojedinac nije u mogućnosti nekome pomoći, a ovdje dolazi do nekakve sinergije koja se događa kroz organizaciju i projekte, jer se dodatna vrijednost može napraviti samo kroz ovakve organizirane projekte kojima se bavimo – zaključio je Resan.