Nadomak kuća

Oči u oči s divljom svinjom u Opatiji: ‘Bila je četiri puta teža od moje Boe, ukopala sam se od straha’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto arhiva NL / M. Mrkonjić PIXSELL

Foto arhiva NL / M. Mrkonjić PIXSELL

Divlje svinje plaše šetače po Opatiji, jučer se jedna pojavila na Šetalištu Carmen Sylve, vrlo blizu prvih kućaDivlje svinje se spuštaju sve do mora, a jučerašnje svjedočanstvo Opatijke Sanje Markušić koja se na Šetalištu Carmen Sylva u Opatiji nadomak kuća našla oči u oči s povećim primjerkom ove divljači, upozorenje je za sve one koji proljetne dane provode u prirodi.


– Moj lovački pas Boa i ja često šećemo Šetalištem Carmen Sylve i nedavno je tako ganjala srnu koja se u vrijeme suše, prije posljednjih kiša, došla napojiti »na potok«. Kada trči za srnom Boa se ne boji, niti sam se prestrašila samog susreta sa srnom, no jutros je bilo potpuno drukčije.


Čudno se ponašala, hodala je »kao po jajima« i njušila. Bilo je to na Maloj fortici, znači odmah iznad Nove ceste i vrlo blizu prvih kuća.
No, jutros nije bila u pitanju srna, već velika divlja svinja koja je po mojoj procjeni barem četiri puta teža od mog psa.


Ukopala sam se kada sam vidjela o čemu je riječ i sva sreća što divlja svinja nije krenula prema nama.


Odmah sam nazvala sve šetače koje poznajem i koji inače šeću svoje pse po ovom opatijskom šumskom šetalištu i upozorila ih na opasnost od susreta s divljom svinjom, a do daljnjega ću šetati uz lungomare – rekla je jučer Sanja Markušić, 45 minuta nakon susreta s opasnom divljači.


Opasnost i štete


Problem je to koji muči ne samo Liburniju, već i daleko šire područje, pa tako vrlo rasprostranjena crna divljač, osim što predstavlja opasnost za ljude, nanosi ogromne štete na usjevima, na poljoprivrednim površinama i u vrtovima. Šumski su predjeli nakon kiše puni berača šparoga, no čini se da takvi izleti postaju sve opasniji, odnosno – opreza nikad dovoljno…


– Upoznati smo sa situacijom i mi kao lovci poduzimamo baš sve što možemo kako bismo pomogli. Mora se znati da nam je djelovanje ograničeno programom, a to znači da možemo poduzimati sve mjere koje su propisane i regularne, u skladu s uputama koje dobijemo od nadležnog ministarstva.


Možemo pomoći pri zaštiti usjeva, dati ljudima savjete, no kada su u pitanju ceste ili gradsko područje u blizini kuća ili vrtova, mora se znati da je to nelovno područje i mi tu nemamo mogućnosti za djelovanje niti to smijemo.


Poduzeli smo već i do sada sve dozvoljene aktivnosti da se smanji broj crne divljači koja se spušta do kuća. Ministarstvo je dalo preporuku da se za zaštitu vrtova naprave kvalitetne ograde, da se postave električni pastiri, a postoje i odbojna sredstva koja mirisom odbijaju crnu divljač.


Velika frekvencija


U priču oko dolaska divljači do samih kuća trebaju se uključiti svi – od komunalnog redara i veterinarske službe, do higijeničara. Svi trebaju izaći na teren. Mi surađujemo s Gradom Opatijom i općinama, nastojimo pomoći koliko god možemo, no svjedočimo situaciji koja ranijih godina nije postojala u takvom obimu.


Ovako velike frekvencije divljih svinja nikada do sada nije bilo, ali isti je slučaj i problem u cijeloj državi – rekao je glavni lovočuvar u Lovačkom društvu Lane iz Opatije Mladen Sigurnjak.


Po njegovim riječima, u pozadini ove »navale« crne divljači su klimatske promjene. On je inače lovac s 35 godina iskustva i, kako ističe, bilo je pravilo kod divljih svinja da se pare jednom godišnje.


No, struka je potvrdila da su se uslijed klimatskih promjena divlje svinje počele pariti dva puta godišnje, pa čak i tri puta u istoj godini i sve to utječe na njihovu sve veću rasprostranjenost…