VELIKI JUBILEJ

Obilježena 75. obljetnica Pomorskog fakulteta, najstarijeg riječkog visokog učilišta: Vodeća ustanova za školovanje pomorskog kadra

Marinko Glavan

SNIMIO - MILAN ĐEKIĆ

SNIMIO - MILAN ĐEKIĆ

Tijekom 75 godina djelovanja na Pomorskom fakultetu ukupno je promovirano više od 14.000 diplomanata iz cijele Hrvatske i iz 24 države svijeta te je obranjeno više od 250 znanstvenih magistarskih i doktorskih radova, istaknula je dekanica Ana Perić HadžićRIJEKA – Svečanom akademijom u zgradi Exportdrva na Delti proslavljeno je 75 godina kontinuiranog djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, najstarijeg gradskog visokog učilišta i vodeće visokoškolske ustanove za obrazovanje u pomorstvu u Hrvatskoj i široj regiji. Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici iz državnih, županijskih i gradskih institucija, kao i predstavnici Sveučilišta, međunarodnih asocijacija, pomorskih organizacija, udruženja i sindikata te pomorskog gospodarstva, a svojim nastupom uveličala ju je klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.


O povijesti i sadašnjosti Pomorskog fakulteta govorila je dekanica Ana Perić Hadžić koja je podsjetila na sve ključne trenutke u razvoju ovog, na međunarodnoj pomorskoj sceni poznatog i priznatog visokog učilišta, od osnutka, 1949. godine, kada je s radom počela Visoka pomorska škola, do današnjih dana koji nose nove izazove, kako na području obrazovanja studenata, tako i u znanstveno istraživačkom radu, domaćim i međunarodnim projektima, suradnji s gospodarstvom i sudjelovanju u životu lokalne zajednice.Studenti u središtu
Za postignuće ključnih točaka razvoja, istaknula je dekanica, bila je potrebna hrabrost, snaga i ustrajnost.


– Danas, s ponosom možemo reći da je Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci vodeća visokoškolska institucija, ne samo u Republici Hrvatskoj već i široj regiji, koja obrazuje kadrove u pomorstvu i prometu, razvija znanstvenoistraživački i stručni rad u skladu s potrebama pomorskog gospodarstva, za dobrobit lokalne, regionalne, nacionalne, a usudim se reći i međunarodne zajednice. Zadržati ovakvu jedinstvenu poziciju, temeljenu prije svega na tradiciji, iznimna je odgovornost. Biti i ostati lider u obrazovanju, podrazumijeva kvalitetno izvršenje osnovnog zadatka – pružiti studentima kvalitetno, relevantno i učinkovito visoko obrazovanje. Danas, Pomorski fakultet u Rijeci provodi studije na svim razinama obrazovanja: sveučilišne prijediplomske i diplomske studije: Nautike, Brodostrojarstva, Elektroničkih i informacijskih tehnologija, Prometa i mobilnosti i Logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu te doktorski studij ‘’Pomorstvo’’ za stjecanje najvišeg akademskog stupnja – doktora znanosti, rekla je Perić Hadžić, podsjetivši kako je, kroz 75 godina djelovanja, na Pomorskom fakultetu ukupno promovirano više od 14.000 diplomanata iz svih područja Republike Hrvatske i iz 24 države svijeta te je obranjeno više od 250 znanstvenih magistarskih i doktorskih radova.– Studenti su naš središnji interes i ravnopravni članovi naše akademske zajednice. Oni su naši najbolji promotori. U radu sa studentima potičemo individualni pristup, male grupe, poticajnu i kreativnu atmosferu. U nastavnom procesu se koristi visoko sofisticirana oprema – simulatori, laboratoriji, specijalizirane učionice, plovila i poligoni. Posebno ističemo Edukacijsku radionicu Torpedo koja je namijenjena provođenju praktične nastave i istraživanju. Uvodimo nove metode i modele učenja te se ponosimo testiranjem znanja u simuliranom i virtualnom okruženju. Nastavnom procesu posvećeno je 80-ak nastavnika, ali i još toliko vanjskih suradnika i renomiranih stručnjaka iz gospodarstva, rekla je Perić Hadžić.


Međunarodno udruženje


Okupljene je pozdravio i Takeshi Nakazawa, izvršni direktor Međunarodnog udruženja pomorskih učilišta, naglasivši dobru suradnju s riječkim Pomorskim fakultetom koja traje već gotovo dva desetljeća te naglasivši potrebu snažnog uključivanja mladih nastavnika, ali i studenata u rad ove međunarodne organizacije.


– Na taj način naša će se suradnja nastaviti ne samo u idućem desetljeću, nego i u narednih 75 godina, kazao je Nakazawa.Marta Žuvić, prorektorica riječkog sveučilišta, obljetnicu Pomorskog fakulteta nazvala je važnim datumom u povijesti Sveučilišta u Rijeci.


– Riječko sveučilište otvoreno i okrenuto budućnosti Europe i svijeta, a budućnost gradimo s naših 16 fakulteta, 16 tisuća studenata i više od tri tisuće zaposlenih. Pomorski fakultet jedna je od najvažnijih sastavnica tog sustava, s kontinuiranim iskoracima u nastavnom procesu, korištenju novih tehnologija i zananstveno-istraživačkom radu, rekla je prorektorica.


Vitalni 75-godišnjak


Pomorski fakultet u Rijeci gradonačelnik Marko Filipović je opisao kao vitalnog sedamdesetpetogodišnjaka, duboko integriranog u život grada.


– Pomorski fakultet je educirao generacije studenata koji su i danas zapovjednici i upravitelji stroja na svim svjetskim morima, a obavljaju i najzahtjevnije poslove u pomorskom gospodarstvu. Grad Rijeka u Pomorskom fakultetu ima pouzdanog suradnika, a uz primarnu ulogu edukacije studenata Fakultet je na različite načine integriran u život naše zajednice. Suradnja Grada i fakulteta uvijek je bila na zavidnoj razini, a vjerujem da će tako biti i nadalje, rekao je Filipović.Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, naglasila je kako Pomorski fakultet baštini tradiciju visokog pomorskog obrazovanja još od Carsko-kraljevske mornaričke akademije, ali je i danas visokoškolska ustanova koja ide u korak s najnovijim trendovima u obrazovanju, tehnologijama i znanstveno-istraživačkom radu.


– Primorsko-goranska županija je jedno od središta obrazovanja i pomorstva, a gotovo da nema obitelji u kojoj barem jedan od članova nije pomorac ili je to bio. A naši pomorci ujedno su i najbolji promotori našeg kraja u svijetu, rekla je pročelnica.