ODLUKA GRADA RIJEKE

Obersnel pomaže ugostiteljima: Kafićima i restoranima ostaju proširene terase, jedini uvjet je da ne blokiraju prolaz građanima

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

"Za ožujak ove godine nećemo naplaćivati korištenje terasa. To znači da ćemo na mjesečnoj razini ostati bez 330.000 kuna, a ukupno do sada smo ostali bez 1,6 milijuna kuna prihoda", rekao je gradonačelnik Rijeke.RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je da će već donijeti zaključak o mogućnosti proširenja terasa ugostiteljskih objekata izvan granica prostora određenih ugovorima vrijediti i od 1. ožujka ove godine do daljnjega.


– U prvom lockdownu smo donijeli takav zaključak, a on će vrijediti do daljnjega, a jedini je uvjet da ugostitelji ne blokiraju prolaz građanima. Mislimo da je to jedan od načina pomoći poduzetnicima kako bi ispoštovali propisane epidemiološke mjere, a bez dodatnog financijskog opterećenja. Za ožujak ove godine nećemo naplaćivati korištenje terasa. To znači da ćemo na mjesečnoj razini ostati bez 330.000 kuna, a ukupno do sada smo ostali bez 1,6 milijuna kuna prihoda.


Podsjetio bih da smo sve kojima je bio zabranjen rad oslobodili plaćanja zakupa, a onima kojima je pao promet zakupnina je smanjena od 30 do 50 posto, zavisno od pada prometa. Po toj osnovi uprihodovali smo oko dva milijuna kuna manje. Od siječnja ove godine zakupnine su za 30 posto smanjene neprofitnim organizacijama. Mi zakupcima šeljemo račune od siječnja, ali podsjetio bih da oni imaju pravo na državne subvencije. Nadamo se da će se situacija s pandemijom koronavirusa stabilizirati i da ćemo moći nastaviti funkcionirati normalno, izjavio je Obersnel. On je dodao da je Grad Rijeka Nastavnom zavodu za javno zdravstvo prepustio preko vikenda zametsku dvoranu za potrebe cijepljenja stanovništva.
– Bude li potrebno dvorana će se za cijepljenje koristiti i preko tjedna, a osigurat ćemo i dodatni prostor, najavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na Vladinu poreznu reformu, odnosno na porezno rasterećenje osoba mlađih od 35 godina.


– Vlada, premijer i minitsra financija hvale se da su osobe mlađe od 35 godina oslobođene plaćanja poreza na dohodak. Generalno, pozdravljamo porezno rasterećenje, ali ne na način kako to Vlada provodi – porezna reforma, naime, provodi se na teret lokalne samouprave koja ostaje bez prihoda bez kompenzacijskih mjera. Mi u Gradu Rijeci ostat ćemo bez 20 milijuna kuna. U isto vrijeme PDV se ne dira, a uvode se trošarine na duhanske proizvode kako bi se povećali prihodi države.


Tome treba dodati da su porezni poticaji osmišljeni da od njih najviše korosti imaju oni s najvećim plaćama. Je li to socijalna država kakvu smo zamišljali, mislim da nije, upozorava Obersnel. On se osvrnuo i na novi cjenik Čistoće koji će omogućiti manju cijenu korisnicima, najavivši da će Nadzorni odbor Ekoplusa također smanjiti cijenu prikupljanja i zbrinjavanja glomaznog otpada, a koja je bila razlog povećanja cijene usluge Čistoće.