POVEĆANJE INTERESA

NP Sjeverni Velebit bilježi porast broja posjetitelja: Čari odmora u rashlađenoj i netaknutoj prirodi

Marin Smolčić

U usporedbi sa stanjem u istom razdoblju prošle godine broj posjetitelja je za oko 10 posto veći. Vratile su nam se i školske grupe i ekskurzije, a djeci su najzanimljiviji eksponati i obilasci Kuće Velebita u Krasnu.KRASNO – Povećanje broja posjetitelja u primorskim destinacijama odlično se odrazio na sve kontinentalne destinacije Hrvatske. Tako potvde o povratku ovogodišnje turističke sezone na staro, uz povećanje posjetiteljske bilance, stižu i iz Nacionalnih parkova. Tako je u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit odakle nam je ravnateljice Irena Glavičić Sertić javila optimistične vijesti.


-Ovih je dana NP Sjeverni Velebit krcat posjetiteljima. U početku ove sezone bili smo malo skeptični jer je na velebitskim stazama mjestimično bilo snijega do polovice mjeseca lipnja. Nakon preduge zime situacija se ovih dana naglo popravila i to iznad očekivanja. U usporedbi sa stanjem u istom razdoblju prošle godine broj posjetitelja je za oko 10 posto veći. Vratile su nam se i školske grupe i ekskurzije, a djeci su najzanimljiviji eksponati i obilasci Kuće Velebita u Krasnu.

Kako se povećava broj gostiju na jadranskoj obali, tako se i nama povećava priljev posjetitelja, većinom stranaca. Ovo je posebno evidentno u obilasku Velebita. Potraje li ovako dobra situacija, ova godina će u smislu broja posjetitelja biti izvrsna, optimistična je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.


Dok se temperature zraka u priobalju danju penju i preko 35 stupnjeva C, u isto doba dana na Zavižanu je zbog nadmorske visine po 10-15 stupnjeva svježije. Sinoć je tamošnja meteorološka postaja DHMZ u ponoć bilježila temperaturu zraka od 12 stupnjeva C, dok je obližnji Senj imao dvostrukih 26 stupnjeva C.