LASKAVO PRIZNANJE

NP Plitvička jezera uvršten na Travel Green List za 2024.

Marin SmolčićNakon brojnih laskavih međunarodnih priznanja i najboljih ocjena stečenih prošle godine na svjetskoj razini, na upravo objavljenoj listi zelenih putovanja za 2024. godinu, koju sastavlja „Wanderlust Travel Magazine“, vodeći britanski časopis u svijetu putovanja, svoje mjesto dobio je i Nacionalni park Plitvička jezera. Ovaj najveći i najdugovječniji časopis za putovanja je od svog osnutka, prije 30 godina, poznat po aktivnom promicanju odgovornih putovanja te destinacija, smještajnih objekata i organizatora putovanja koji predvode put u održivi turizam.


Travel Green List™, je popis u kojem će se pronaći sve one destinacije čije ideje i upornost u odgovornom poslovanju valja istaknuti, a pokrenut je 2023. godine. Kako ističe ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević „doći na ovu listu najperspektivnijih i najuzbudljivijih inicijativa nije mali podvig, već se radi o dokazu naše iskrene predanosti u očuvanju okoliša i promicanju održivih praksi. U konkurenciji od preko 1000 prijava iz cijeloga svijeta, u kojima one europske pršte od fantastičnih eko inicijativa, ocjenjivački sud sastavljen od devet stručnjaka iz područja održivosti, istaknuo je stotinjak destinacija među kojima se nalazi i Nacionalni park Plitvička jezera.

Biti primjer drugima u svijetu u vremenu kad su održiva putovanja izrazito u fokusu, izniman je poticaj menadžmentu Parka da nastavi s dosadašnjim radom na zaštiti jednog od prirodnih čuda Hrvatske i najljepših europskih parkova.


Glavni urednik časopisa Wanderlust, George Kipouros, bio je oduševljen ovogodišnjim odazivom destinacija za prijavu na Travel Green List™, kao i brojnim idejama o zelenim putovanjima koje su pristigle iz cijeloga svijeta te naglasio da je sada pravo vrijeme za promociju destinacija koje predano rade na očuvanju okoliša i lokalne kulture.


Nacionalni park Plitvička jezera prepoznat je na ovoj listi kao oaza bioraznolikosti, čemu doprinosi i istraživanje UNESCO-a iz 2021. godine u kojem su šume Plitvičkih jezera na četvrtom mjestu po količini apsorbiranog CO2 po hektaru iz atmosfere. Pored navedenog, sva električna energija u Parku je tzv. zelena energija te se sva korištena plastika reciklira“ ističe ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.Ključni aspekt održivog turizma je podrška lokalnim zajednicama gdje je istaknuto da je preko 80 posto zaposlenika Parka lokalno stanovništvo koje u radijusu od 60 km ima organizirani prijevoz do posla, čime se nastoji eliminirati potreba za korištenjem osobnih vozilima i smanjiti onečišćenja koja se pritom emitiraju. U časopisu Wanderlust zalažu se za odgovorna putovanja, s kraćim relacijama i duljim boravkom, po mogućnosti izvan glavne sezone, češće vlakom ili letom zrakoplovima bez presjedanja. Iz Parka poručuju kako se pridružuju ovim preporukama te pozivaju sve ljubitelje prirode i odgovornih putovanja da posjete ovaj Park i dožive ljepotu Plitvičkih jezera na način koji čuva prirodu za sadašnje i buduće generacije.