MANIFESTACIJA POD UPITNIKOM

Novljanski Karneval ni ovoga ljeta neće biti održan: “Ružica” ovisi o epidemiološkim mjerama

Franjo Deranja

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Odluka je da se upravo iz preventivnih razloga ni ovog ljeta Karneval ipak ne održi. Konačna odluka o »Ružici Vinodola« bit će donesena kada se budu znale epidemiološke mjere za kolovoz – objasnio je gradonačelnik Tomislav CvitkovićNOVI VINODOLSKI – Status dviju najvećih ljetnih priredaba i ovog će ljeta vrlo vjerojatno biti različit: Međunarodni ljetni karneval neće biti održan ni ovoga srpnja, kao što nije bio organiziran ni lani, a tradicionalno natjecanje za najspretniju beračicu grožđa, »Ružica Vinodola«, ovisit će o epidemiološkim mjerama što će vrijediti u kolovozu.


Pojašnjenje tog stava što se razlikuje za svaku pojedinu od ovih dviju najvećih i najposjećenijih ljetnih manifestacija potražili smo u vodstvu Grada Novog Vinodolskog i u Turističkoj zajednici. Gradonačelnik Tomislav Cvitković objasnio je stav gradske vlasti.


Određeni rizici


– Međunarodni ljetni karneval je iznimno posjećena i izrazito masovna ljetna priredba, tako da istodobno uza sve to nosi i sasvim određene epidemiološke rizike. Odluka je da se upravo iz preventivnih razloga ni ovog ljeta Karneval ipak ne održi. S natjecanjem za »Ružicu Vinodola« malo je drugačije, ali će konačna odluka biti donesena kada se budu mogle predvidjeti i dobiti epidemiološke mjere za kolovoz, kada se natjecanje, obično u drugoj polovici tog mjeseca, redovito i održava – rekao je Cvitković.
Vladimir Butković, direktor Ureda Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog, potvrdio je da je sasvim sigurno da Novljani i ovoga srpnja ostaju bez Međunarodnog ljetnog karnevala.


– To bi trebalo biti uskoro jer se ta najveća i najmasovnija ljetna priredba održava u prvom srpanjskom vikendu i prema aktualnim preporukama epidemiologa bilo bi iznimno složeno nadzirati i provesti sve potrebne mjere epidemiološke prevencije i zaštite. S »Ružicom Vinodola« moglo bi biti drugačije, a ipak će sve ovisiti o mjerama što će važiti u kolovozu i u tjednu kada se tradicionalno to natjecanje i organizira – napomenuo je Butković.


Kako Euro može?


Ove poruke iz vodećih gradskih administrativnih i turističkih institucija, posve je sigurno, bit će poštivane i naići će na razumijevanje građana i poklonika ovih manifestacija koji u Novi Vinodolski radi njih dolaze i iz susjednih pa i iz udaljenijih gradova, gradića i drugih krajeva.


Drugo je pitanje, što se nameće posve logično, kada se gleda aktualna nogometna natjecanja u sklopu ovogodišnjeg Eura, gdje na pojedinim utakmicama na stadionima bude i po 60-ak tisuća gledatelja, i to bez ikakva rastojanja, da će kod nas, u našoj državi, koja je što se tiče aktualne krivulje zaraze, među boljima na ljestvici EU-država, mjere i dalje odgoditi neke od tradicionalnih ljetnih priredaba?! Možda – osim sada već sigurno »skinutog« s programa Međunarodnog ljetnog karnevala – i ovu drugu, »Ružicu Vinodola«.