OBILAZAK GRADILIŠTA

Novi Zdravstveni centar niče na Rujevici: Imati će zgradu HGSS-a i sletnu pistu, a sve bi trebalo biti gotovo do 2025.

Barbara Čalušić

SNIMIO VEDRAN KARUZA

SNIMIO VEDRAN KARUZA

Rujevica je dobro pozicionirana, spojena je na prometni čvor te kad helikopter ovdje sleti, on je dovoljno blizu KBC-u Rijeka na Sušaku, rekao je Marko FilipovićRIJEKA – Zdravstveni centar Rujevica – Zapad koji bi na jednom mjestu trebao objediniti većinu riječkih interventnih službi trebao bi biti dovršen do 2025. godine, a prva faza radova koja uključuje iskope i zemljane radove upravo se privodi kraju. U to su se prilikom obilaska mogli uvjeriti zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji su jučer obišli gradilište projekta u okviru kojeg će biti izgrađeni objekti za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.


– Ovo su radovi prve faze, iskopi za buduće zgrade i sletne piste. Sam projekt je podijeljen u tri faze, prva su iskopi, druga za koju je nabava u tijeku, odnosi se na izgradnju prometnica, zgrade HGSS-a i sletne piste, dok se treća faza čiji početak očekujemo sljedeće godine odnosi se na Zavod za hitnu medicinu. Vrijednost projekta je 75 milijuna kuna, kazao Braut koji se zahvalio HGSS na inicijativi i Gradu Rijeci na čijem se zemljištu gradi centar izrazivši nadu da će cijeli projekt biti gotov do 2025. godine.

Dobivanje svih građevinskih dozvola očekuje se do kraja godine što će stvoriti preduvjete za realizaciju cjelokupnog projekta.


– Drago mi je da smo danas ovdje u obilasku gradilišta centra koji će objediniti mnoge interventne službe. Grad Rijeka podržava ovaj projekt, a objedinjavanje svih službi dat će bolju učinkovitost, ali i bolje uvjete rada. Rujevica je dobro pozicionirana, spojena je na prometni čvor te kad helikopter ovdje sleti, on je dovoljno blizu KBC-u Rijeka na Sušaku. Ova zdravstveni centar dobro se uklapa u cijelu viziju prosotora jer ovdje upravo izrađujemo i plan sekundarnog gradskog središta koji obuhvaća cijelo susjedno područje. Osim toga, ovo je dobar primjer suradnje regionalne i lokalane vlasti koja se nastavlja čitavim nizom zajedničkih projektta poput obnavljanja nogometnih igrališta i dvorane Medicinske škole, istaknuo je Filipović.Marko Andrić, pročelnik HGSS-a Rijeka podsjetio je da su još 2012. godine u HGSS-u počeli razmišljati o ovom projektu, a Grad Rijeka je 2013. godine dozvolio pravo gradnje na terenu na kojem se upravo odvijaju iskopni radovi.


– Srećom Županija se uključila prije nekoliko godina, a ovo je prvi bjekt ovakve namjene koji će se napraviti u Hrvatskoj. To je odlična infrastruktura i podloga za organizaciju helikopterske službe, rekao je Andrić dok je Sanjin Purić predsjednik uprave GP Krka koji izvodi prvu fazu radova na Rujevici pojasnio kako će se u sklopu zemljanih radova iskopati oko 15.000 kubika kamenog materijala. Od toga će se 5.000 kubika iskoristiti kao nasip dok će 10.000 kubika ostati za sljedeće fazu.