Odobreno financiranje

ŽLU Crikvenica Butković dodijelio 550.000 eura za rekonstrukciju luke Podvorska

Robert Šimonović

Foto ŽLU Crikvenica

Foto ŽLU Crikvenica

Projektom je obuhvaćeno uklanjanje dotrajalog dijela postojećeg gata u dužini od oko 160 metaraU Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ovog je tjedna održana svečana dodjeli sporazuma i ugovora za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.


Među projektima za koja su osigurana proračunska sredstva pronašao se i projekt rekonstrukcije luke Podvorska Županijske lučke uprave Crikvenica, za koji su Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica u 2023. godini dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 550.000 eura.


Podsjetimo, projektom rekonstrukcije luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Podvorska u Crikvenici obuhvaćeno je uklanjanje dotrajalog dijela postojećeg gata u dužini od oko 160 metara.
Nedavno izvedeni produžetak na glavi postojećeg gata se zadržava te se njega povezuje s obalom novom raščlanjenom konstrukcijom gata, ukupne razvijene dužine oko 150 metara.


Novi dio gata se izvodi sjevernije u akvatoriju luke, kako bi se u južnom dijelu akvatorija dobilo mjesta za izgradnju dodatnog novog gata ukupne razvijene dužine oko 82 metra.


U sklopu projekta planira se izrada novog sidrenog sustava za privez plovila, postavljanje priključnih ormarića za struju i vodu na oba gata, postavljanje hidranta, te postavljanje ekološke i energetski učinkovite rasvjete.


Foto ŽLU Crikvenica


Također, planira se izgradnja pristupne stanice za pražnjenje otpadnih voda s plovila, u sklopu koje se planira odrediti fiksno privezno mjesto za korisnike iste.


Zadovoljstvo dodijeljenim sredstvima izrazio je i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.


– U prvom redu htio bih se zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Olegu Butkoviću što je prepoznao značaj ulaganja u luke pod upravljanjem Županijske lučke uprave Crikvenica.


Mi smo kao Županijska lučka uprava Crikvenica pripremili projekt na vrijeme i prijavili se na natječaj Ministarstva, a ovo potpisivanje je samo “šlag na torti” u smislu financiranja projekta.


Kod ovog projekta posebno me veseli što će njegovim dovršetkom biti osigurano novih 40-ak komunalnih vezova, a svi dobro znamo koliko je velika potreba za istima, izjavio je Kružić.