(NE)PRODULJENI ROKOVI

Zapadni lukobran u Crikvenici zavadio Grad i Lučku upravu

Biljana Savić

Turisti u Crikvenici promatraju radove na dogradnji i rekonstrukciji Zapadnog lukobrana / Snimio Roni BRMALJ

Turisti u Crikvenici promatraju radove na dogradnji i rekonstrukciji Zapadnog lukobrana / Snimio Roni BRMALJ

Radovi su trebali biti gotovi prije 15 dana, ali su izvođači dobili još nekoliko dana, što je iskorišteno za donošenje novog građevnog materijala – kaže gradonačelnik Damir Rukavina, a ravnatelj Lučke uprave Crikvenica Mario Kružić tvrdi da gradska uprava opstruira realizaciju dogradnje lukeCRIKVENICA Lijep pozdrav iz Crikvenice! Ako nam zavidite što smo na moru, nemojte. U Crikvenici je grdo. Ali baš je grdo. A korona tu nije ništa kriva. Hodamo uskom cesticom prema plaži, a umjesto zrikavaca slušamo zvuk bagera i teretnog kamiona, prašina nam upada u oči i u japanke. Ta grdosija od kamiona prepuna građevnog materijala vozi iza nas, panično se sklanjamo, a on kasnije iskrcava građevni materijal malo dalje od mjesta gdje su se kupači smjestili na plažu. Za poželjeti. I onda još dok se sunčaju, pogled im puca u deset metara visoku gromadu nabacanih kamenih grota. P.S.: Dogodine ćemo u Grčku!U Crikvenici, ovom poznatom hrvatskom i kvarnerskom ljetovalištu, trenutačno boravi oko 4 tisuće gostiju, što je oko 32 posto u odnosu na lani i što je iznimno visok prosjek u odnosu na većinu hrvatskih turističkih destinacija. Ali, badava. Glavni adut crikveničkog turizma, Gradsko kupalište, je i ove godine bez koncesionara, i takvo je kakvo je – nema ni sanitarne čvorove, tek poneku ležaljku i tabanima nepodatan pijesak. Ali, zato turisti u Crikvenici uz samo more imaju i gradilište. Riječ je o projektu dogradnje i rekonstrukcije Zapadnog lukobrana u Crikvenici, investiciji vrijednoj 33 milijuna kuna financiranom u cijelosti sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te sredstvima Europske unije. Ali, tko je dao novac, sad je manje bitno.


Kršenje odluka


Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina jučer je na licu rugla sazvao konferenciji za novinare i prozvao Županijsku lučku upravu zbog kontinuiranog nepoštovanja institucija i kršenja odluka Grada Crikvenice čime je, kazao je, nanesena velika šeta turizmu i gospodarstvu grada Crikvenice.
– Neodgovornim upravljanjem projektom i prevrtanjem i uništenjem većeg broja betonskih blokova, navodno je učinjena višemilijunska šteta. Zbog ovih problema radovi se u zimskom razdoblju nisu provodili u punom opsegu, a danas građani Crikvenice zbog toga trpe nemjerljivu štetu – istaknuo je gradonačelnik Rukavina i dodao da su radovi trebali biti gotovi prije 15 dana, ali da su im dali još nekoliko dana da to srede, što su naručitelji projekta iskoristili za donošenje novog građevnog materijala te da su radovi nastavljeni unatoč zabrani i kaznama komunalnog redarstva Grada Crikvenice.
– Ovakvo ponašanje Županijske lučke uprave i provođenje samovolje pljuska je crikveničkom turizmu, a time i svakom iznajmljivaču, hotelijeru, ugostitelju i svakom drugom dioniku turizma ovoga grada. Moja je dužnost štititi interes Crikvenice i svakog njenog građana i inzistiram da Županijska lučka uprava hitno obustavi radove na izgradnji Zapadnog lukobrana – poručio je Rukavina.
Njegova zamjenica Ivona Matošić Gašparović opisala je kako je situacija jučer eskalirala kad je osam vozila izvođača bilo parkirano na plaži Balustrada u centru grada, a kamioni iskrcavali materijal u neposrednoj blizini kupača i šetača i time ugrožavali sigurnost sugrađana i gostiju.
– Na području grada Crikvenice trenutačno je dopušteno izvoditi samo one radove koji su nužni za normalno funkcioniranje građana i gostiju. Svi ostali radovi strogo su zabranjeni kako bi se ostavila što bolja slika prema gostima koji borave na području grada, a pomoglo svakom našem iznajmljivaču, hotelu, ugostitelju i gospodarstvu uopće. Grad i Turistička zajednica su kroz različite aktivnosti među kojima je i promotivni spot »Rivijera Crikvenica – Sigurno lijepa!« nastojali privući što više domaćih i stranih gostiju. U tome se evidentno i uspjelo jer je broj noćenja u lipnju na području grada Crikvenice daleko iznad prosjeka Hrvatske – kazala je zamjenica crikveničkoga gradonačelnika.


Pritužbe turista
Direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić istaknula je niz pritužbi turista i njihovo zgražanje na radove na Zapadnom lukobranu.– Šalteri TIC-a su prvi na udaru i tu dobijemo sve povratne informacije gostiju, koji su se, dakako, i čudili i tužili na ove radove – kazala je Biondić.A evo i druge strane medalje. Zatražili smo od Lučke uprave Crikvenica očitovanje i ravnatelj Mario Kružić odmah nam je rekao da gradska uprava opstruira realizaciju dogradnje crikveničke luke.


Vukelić za produljenje radova do kraja lipnja

Budući da se upravo na području Mjesnog odbora Crikvenica-centar odvijaju radovi na dogradnji luke, predsjednik Vijeća ovog mjesnog odbora Marko Vukelić apelirao je na Grad da odobri izvođačima radove do kraja mjeseca kako bi konzervirali gradilište i deponirali kameni materijal u more.
– Tako bi se spriječilo stvaranje kamene prašine te uredila površina na kojoj se trenutačno nalazi kameni materijal, sukladno činjenici da se na području ovog mjesnog odbora nalazi nekoliko aktivnih gradilišta, unatoč zabrani – kaže Vukelić.

 


– Gradskoj vlasti i crikveničkom turizmu smeta samo jedan projekt, dok se istodobno na području grada odvijaju građevinski radovi u sklopu nekoliko drugih projekata. Županijska lučka uprava Crikvenica još je početkom lipnja uputila Gradu Crikvenici zahtjev za produljenjem roka za izvođenje radova do početka srpnja, a isto je učinio i izvođač, što su u Gradu odbili. Zahtjev za produljenje roka logičan je korak zbog svih izazova koji posljednjih nekoliko mjeseci prate projekt, poput nemogućnosti nabave građevnog materijala, konkretno geomreže. Zbog zatvorenih prometnih koridora, kao posljedice pandemije koronavirusa, izvođaču materijal nije mogao pravovremeno biti isporučen. Činjenica je da je odobreno produljenje roka za četiri dana, do 19. lipnja, što nije dovoljno za izvedbu složenih radova, o čemu je Grad pravovremeno obaviješten. Zato je zatraženo odobrenje za nastavak radova, odnosno zatraženo je produljenje za dodatnih šest dana, koji se sada koriste kao argument za spas sezone i crikveničkog turizma – kaže nam Kružić i pojašnjava da je krajem veljače došlo do slijeganja temeljnog tla, što je prilikom izvedbe teško predvidjeti jer to prvenstveno ovisi o lokalnim uvjetima u samom tlu i što kod ovakvih projekata nije rijetkost.


Potrebne mjere


– To je rezultiralo urušavanjem određenog broja blokova, zbog čega smo odmah poduzeli sve potrebne mjere kako bi se projekt mogao nastaviti. I ovaj je segment dodatno utjecao na odgodu dijela radova, ključnih za realizaciju ovog strateški važnog projekta za grad Crikvenicu i njegove građane – kaže Kružić i tvrdi da je netočan navod da je u luci Crikvenica prisutno onečišćenje mora.
– Početkom lipnja NZJZ PGŽ-a uzeo je uzorak, a nalaz je potvrdio da je more izvrsne kvalitete. Istovremeno, dok Grad ističe da je partner na projektu, dodatno otežava njegovu realizaciju pa je tako nedavno i otkazao nenaplatno korištenje javne površine u svrhu izvođenja radova na dogradnji luke Crikvenica. Nije točno ni to da je dosadašnjom realizacijom projekta nastala višemilijunska šteta jer se svi radovi odvijaju u okviru planiranih financijskih okvira. Jasno je da se cjelokupni projekt politizira upravo u razdoblju nadolazećih parlamentarnih izbora, što uzrokuje izravnu štetu realizaciji ovog vrijednog projekta koji se financira iz europskih i nacionalnih sredstava. Zbog svih navedenih okolnosti na koje se nije moglo utjecati, nadali smo se razumijevanju gradske uprave jer smo i prošle godine imali odobrenje do 6. srpnja, a posebno s obzirom na činjenicu da su odobrenje dobili drugi projekti na širem području grada Crikvenice. Na ovaj način, Grad izravno opstruira projekt dogradnje luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica, čijom će se realizacijom osigurati preduvjeti za kvalitetniju povezanost otoka Krka s kopnom, ali i stvoriti temelji za nadogradnju turističke i nautičke ponude u Crikvenici, od čega dugoročnu korist imaju primarno građani našega grada – zaključio je Kružić.