Završna konferencija

Zaključen projekt Zaželi u Vinodolu, zaposleno 10 žena: “Zajedno smo se smijali i plakali i grlili”

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Deset žena, u nepovoljnom položaju na tržištu rada, brinulo se za 72 starijih i nemoćnih ljudi kojima je potrebna pomoćZavršnom konferencijom u Kući Klović u Grižanama danas je zaključen uspješno proveden europski projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II” koji se na području Vinodolske općine provodio posljednjih 18 mjeseci.


Projekt “Zaželi – faza II” Vinodolska općina provodila je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te Centrom za socijalnu skrb Crikvenica, a odobrena su joj bespovratna sredstva u iznosu od 861.200 kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15 posto osigurano iz državnog proračuna.


Projektom je, kaže voditeljica projekta Roberta Bengez, omogućeno zapošljavanje deset žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje su brinule od 72 korisnika, mahom starijim i nemoćnim ljudima s područja Vinodolske općine kojima je potrebna pomoć.
Foto Mateo Levak


– Cijeli ovaj projekt baziran je upravo na unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštitu njihovih prava te zapošljavanje žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.


Također, od ciljeva se ističu i socijalna uključenost i suzbijanje siromaštva, a u konačnici, rad naših djelatnica uvelike je utjecao na poboljšanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba s područja naše općine – objasnila je Bengez.


Prema njezinim riječima, deset zaposlenih djelatnica starijim mještanima svakodnevno su pružale pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pripremi obroka i održavanju čistoće stambenog prostora, ali i oblačenju i svlačenju te održavanju osobne higijene.


Najvažnija aktivnost koju se ponekad i preskoči kada govorimo o dobrobitima projekta, upravo je pružanje pomoći u socijalnoj integraciji te podrške kroz razgovore i druženje, kao i uključivanje u društvo.


Foto Mateo Levak


Upravo ona bila je ključna aktivnost koja je korisnice izvukla iz teške svakodnevnice, naglasila je te dodala kako se projekt pokazao prijeko potreban za područje Vinodolske općine s obzirom na porast broja starosnog stanovništva, koji i u budućnosti ima tendenciju rasta.


Također, izrazila je nadu da će uspješno nastaviti provedbu ovog korisnog projekta, najavivši kako su aplicirali i treću fazu te uskoro čekaju odobrenje za provedbu.


Stanje uočeno u radu s korisnicima, ali i razgovoru s kolegicama, na današnjoj konferenciji prenijela je Ines Buneta, jedna od djelatnica zaposlenih u okviru projekta, ističući pritom kako se projekt pokazao izuzetno potrebnim na području Vinodolske općine.


– Sve je više starijih osoba koje nemaju svojeg bližnjeg ili su im obitelji daleko te im naša pomoć puno znači – rekla je Buneta te ukazala i na ostale pozitivne efekte ovog hvalevrijednog projekta.


– Zaposlenje na ovom projektu donijelo mi je mnoga zadovoljstva, ali i sreću. Našim korisnicima pomagali smo na razne načine, a osim čišćenja, podizanja lijekova i nabavke namirnica, zajedno smo se smijali i plakali, ali i grlili.


Brinuli smo jedni o drugima punih godinu dana, a danas, premda s radom završile 1. svibnja, mnoge od nas i dalje posjećuju svoje korisnike jer smo se s njima povezale i sprijateljile – kazala je, i na kraju dodala kako se nada da će se realizirati i treća faza projekta, na dobro svih starijih osoba i nezaposlenih žena.


Načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić kazao je kako su voditeljica i zaposlenice odradile vrhunski posao na zadovoljstvo svih krajnjih korisnika.


– Nadam se da ćemo nam biti odobrena i treća faza na koju smo aplicirali, a koja je nešto kraćeg razdoblja te će trajati samo šest mjeseci.


Također, svi smo u iščekivanju natječaja za fazu četiri koja bi, prema najavama, trebala trajati puno dulje – kazao je načelnik Grbić ističući kako je, s obzirom na veliki broj starijeg stanovništva, u Vinodolskoj općini prijeka potreba za provedbom ovakvog projekta te bi zasigurno imali puno više korisnika kada bi bilo moguće zapošljavanje većeg broja žena.