Vapaj za pomoć

Vinogradari Vinodola opet strahuju od nedaće s divljim svinjama

Franjo Deranja

Vinogradi u Vinodolskoj dolini u opasnosti su od najezde divljih svinj / Foto Marko Gracina

Vinogradi u Vinodolskoj dolini u opasnosti su od najezde divljih svinj / Foto Marko Gracina

Vinogradare brine što su u vrijeme prošlogodišnjeg zrenja na području Novog i Vinodolske općine divlje svinje napadale grozdove, posebno one najzrelije, a čini se najviše na grožđe sorte chardonnayDok lanjsko vino dozrijeva, nastavlja se sezona vinogradarskih radova na području Novog Vinodolskog, odnosno Vinodolske općine. No, vinogradare brine što su u vrijeme prošlogodišnjeg zrenja grozdova na trsovima vinograda u okolici Novog ovo područje zadesile velike nedaće s divljim svinjama!


Posebno su divlje svinje napadale na najzrelije grozdove, a čini se najviše na grožđe sorte chardonnay, prema iskustvu vinogradara. Kako će biti ovog ljeta, pitanje je za Miroslava Palinkaša, vlasnika Vinarije Pavlomir.


– Ti problemi počinju se javljati čim grožđe počne dozrijevati pa se bojimo da bi se to moglo ponoviti i ovaj put. Nužno bi bilo izgraditi ograde oko čitavog područja s vinogradima, a to nikako ne možemo sami.
Očekujemo pomoć Grada Novog Vinodolskog i Primorsko-goranske županije, a onda, u neposrednom čuvanju tih naših granica, i od članova našeg domaćeg Lovačkog društva.


Štete od najezde divljih svinja, čim počne zrenje grožđa, zabilježene su i na drugim, susjednim područjima pod vinogradima, i to na području Vinodola. Probleme ističu i ostali vinogradari na području, primjerice, Kamenjaka i Dolinci (Grižane), u Triblju i drugdje…


Štete na tim vinogradima manje su nego u pavlomirskim vinogradima jer su i površine i broj trsova manji, ali su također znatne.


Poteškoća je u tome, pogotovo kad je riječ o području Pavlomira, što bi za ograđivanje tog vinorodnog područja što se proteže na površini oko 30 hektara trebalo postaviti na tisuće metara čvrste ograde te istodobno – na području čitavog Vinodola – potaknuti lovce na akciju odstrela divljih svinja.


Vodstvo Grada Novog Vinodolskog ističe da nema mogućnost korištenja proračunskih sredstava za osiguravanje vinograda podizanjem ograda ili na drugi način radi sprječavanja šteta od divljih zvijeri, bilo u Pavlomiru ili na širem području, ali upućuje na lovce.


Miroslav Brakuza, predsjednik Lovačkog društva Vinodol, svjestan je tog problema.


– Naši članovi dat će svesrdno svoj obol u čuvarskoj službi, ali i u odstrelu divljih svinja i čagljeva na ovom dijelu Vinodola, a sve prema lovno-gospodarskoj osnovi i propisanim mjerama što su donesene na razini Primorsko-goranske županije – istaknuo je Brakuza.