Novljanska noć

Vinodolski zakon hit Noći muzeja

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

U ovogodišnjoj Noći muzeja ponovno je posjetiteljima najzanimljivija Zbirka Vinodolskog zakonaU novljanskoj Noći muzeja, posljednjeg petka u siječnju, u Narodnom muzeju pripremljen je kombinirani program – on line i uživo, neposredno fizičkim dolaskom zainteresiranih posjetitelja.


Narodni muzej utemeljen je prije punih 70 godina (1971. godine), i to u glavnini darovanim eksponatima što su dotad bili u vlasništvu građana Novog Vinodolskog. Osnivač je bio prosvjetni djelatnik i kulturni organizator Juraj Potočnjak.

Danas muzej čuva oko tri tisuće izložaka u osam zbirki, od čega je zbirka Vinodolskog zakona jedna od najposjećenijih i, očito, posjetiteljima najzanimljivijih.


Tu su još Arheološka zbirka, Zbirka obitelji Mažuranić, kulturno-povijesna, numizmatička, i druge.


Od 1988. godine, od obilježavanja 700. obljetnice donošenja Vinodolskog zakona, kada je u Novom Vinodolskom održana Likovna kolonija izvornih slikara, u muzeju se čuva i bogat fundus radova s te kolonije, slika i skulptura, a muzej nosi naziv Narodni muzej i galerija.U ovogodišnjoj Noći muzeja ponovno je posjetiteljima najzanimljivija Zbirka Vinodolskog zakona.


Stručno-popularna predavanja, u sklopu programa ovogodišnje Noći muzeja, o dvjema temama – „Tragom Bogorodice iz starih Ledenica“ i „Glagoljska isprava iz 1309. godine o sporu između Ledeničana i Novljana“ – održali su dr.sc. Barbara Španjol-Pandelo i dr.sc. Palma Karković Takalić s riječkog Filozofskog fakulteta, te dr.sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Vinodolski zakon donesen je 6. siječnja 1288. godine u Frankopanskom kaštelu, u središtu Novog Vinodolskog, gdje se i danas nalazi vijećnica u kojoj su predstavnici onodobnih devet općina (Novog grada, današnjeg Novog Vinodolskog, Ledenica, Bribira, Grižana, Drivenika, Bakra, Hreljina Trsata i Grobnika) te krčkog kneza Leonarda, popisali i potpisali običajna prava i time regulirali odnose s vlastelom, krčkim knezovima, kasnije prozvane Frankopanima. Sastoji se od 77 članaka napisanih na 14 pergamentnih listova te regulira između slobodnih vinodolskih gradova i krčkih knezova.


Ulazak u muzej bio je moguć uz aktualnu COVID-potvrdu i razgled sa zaštitnom maskom.